Uratować palmę...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
fire21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2008, o 21:54

Uratować palmę...

Post »

Witam... Mam pytania ;:88 związane z palmą którą dostalam od kolegi...

Po 1...nie wiem jaka to jest palma, A nie mogę znaleźć w internecie... :? (chodzi mi o rodzaj, nazwe) :?: ???
Obrazek
Po 2... jak o nią dbać... :?: ???
Powiem jeszcze że końce liści są brązowe tak jakby uschnięte... :cry: Co mam zrobic w tym przypadku :?: ???
Czy mam odpowiednią doniczkę dla niej... :?: ??? W jakim miejscu powinnam ja postawić :?: ???
Obrazek

nie wiem czy to istotne, ale pojawił się biały nalot ...(tak jak na zdjęciu ) Czy to coś niepokojącego :?: ???
Obrazek
W ziemi również zauważyłam malutkie robaczki ;:110 (przypominają maleńkie muszki) Czy to możliwe że za bardzo ją podlewałam :?: ??? Co mam zrobić żeby się ich pozbyć :?: ???

Proszę o pomoc... nie znam się w ogóle na kwiatach, ale tej palemki mi bardzo szkoda i chciałabym ją hodować...
I przy waszej pomocy (forumowiczów) postaram się ją uratować i odpowiednio o nią dbać... :D
Czekam na odpowiedz... Pozdrawiam...

P.S. Czekam na odpowiedz "PRZEMA" (na innym forum dowiedziałam się że on jest tutaj specem w dziedzine palm)
oraz innych forumowiczów...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja palma to Phoenix roebelinii, o warunkach uprawy poczytaj tutaj wszystkie daktylowce mają podobne warunki resztę masz w linku. Doniczka jest nieprawidłowa powinna być taka jak pokazałem na zdjęciu(czeka Cię przesadzenie w nową doniczkę i ziemię dla palm z drenażem- żwirem lub keramzytem na dnie doniczki), zmierz średnicę obecnej doniczki w jakiej rośnie palma i kup o 10 cm większą w średnicy góry doniczki. Suche końcówki listków poprzycinaj zostawiając 3mm pasek suchej tkanki przy dalszej zdrowej listka, podobnie pozostałości po liściach przy pniu należy ściąć jak zaznaczyłem a te miejsca gdzie pojawił sie biały nalot dokładnie umyj wodą z denaturatem w proporcjach 1:1. Całą palmę włącznie z ziemią po wszystkich zabiegach opryskaj którymś z tych preparatów: Karate Zeon 050 CS, Talstar 100 EC, Actellic 500 EC, Admiral 100 EC, Sumi - Alpha 050 EC. Po wszystkich zabiegach palmę ustaw na południowym oknie, w podstawek nasyp keramzytu w celu zwiększenia wilgotności powietrza, w temp. powyżej 18 stopni codziennie rano zraszaj palmę letnią odstaną wodą, podlewanie raz na tydzień, zacznij ja zasilać nawozem azotowym dla palm od połowy marca(jak ją na dniach teraz przesadzisz). Gdybyś miała jakieś pytania jeszcze służę pomocą.

Obrazek Obrazek Obrazek :D
Pandziatko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2013, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uratować palmę...

Post »

witam. Jestem tu nowa i mam problem z moja palma . Kupilam ja jakis miesiac temu i po miediacu jej liscie uschly, chcialam je obciac i zostaly mi w reku , w srodku przy bulwie zgnily , co zrobic zeby odratowac palme, Moze miala za mokro, jak jej pmoc. Zostala sama Bulwa
;:145
Pandziatko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2013, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uratować palmę...

Post »

hmm okazalo sie ze korzenie tez zgnily, czy mozna jakos ja odratowac , np, wysuszyc jakos albo cos ;:145 sama juz nie wiem, to palma kokosowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”