Norbitki kawałek świata - parapetowce
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Norbitki kawałek świata - parapetowce
Tylko czemu teraz zgnił, skoro kiedyś go dużo podlewałam a teraz bardzo oszczędnie ... 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To się stało już wtedy. Potem chorował. Do teraz stała tylko mumia...
Co się stało nie odstanie - trzeba starać się o następne rośliny którym warunki u Ciebie będą odpowiadały. Niestety to nie są znaczki pocztowe i wypady się zdarzały i zdarzają. Takie jest życie.
Co się stało nie odstanie - trzeba starać się o następne rośliny którym warunki u Ciebie będą odpowiadały. Niestety to nie są znaczki pocztowe i wypady się zdarzały i zdarzają. Takie jest życie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Norbitka

A ja myślałam, że teraz jak się poduczyłam na forum będzie lepiej a tu ...
Szkoda mi go, tym bardziej, że myślałam o odmłodzeniu go wiosną. Nawet miałam pytać jak się do tego zabrać.
Tej zimy nie przeżył też jeden storczyk, ten najładniejszy ... najpierw zaczęły więdnąc dwa liście na środku łodygi, a potem góra łodygi ze stożkiem wzrostu odpadła w tym miejscu.
Chyba nie nadaję się do uprawy roślin...
Kolejną stratą jest coś bluszczowatego, kupiony jesienią. Drugi bluszczyk pogubił listki ale gęsto odbija.
Szkoda mi go, tym bardziej, że myślałam o odmłodzeniu go wiosną. Nawet miałam pytać jak się do tego zabrać.
Tej zimy nie przeżył też jeden storczyk, ten najładniejszy ... najpierw zaczęły więdnąc dwa liście na środku łodygi, a potem góra łodygi ze stożkiem wzrostu odpadła w tym miejscu.
Chyba nie nadaję się do uprawy roślin...
Kolejną stratą jest coś bluszczowatego, kupiony jesienią. Drugi bluszczyk pogubił listki ale gęsto odbija.
- Norbitka

I jeszcze jedna porażka... moje adenium.
Podkorciło mnie siać jesienią. Był to chyba październik.
Z 8 nasion skiełkowało 7. Jakiś miesiąc temu dwa zakończyły żywot.
Pozostała piątka maleńka jak na pięciomiesięczniaki.
Podkorciło mnie siać jesienią. Był to chyba październik.
Z 8 nasion skiełkowało 7. Jakiś miesiąc temu dwa zakończyły żywot.
Pozostała piątka maleńka jak na pięciomiesięczniaki.
- hen_s

Głowa do góry!
Odgoń złe myśli. Pisałem - to żywe rośliny, wypady się zawsze zdarzały i zdarzają. Każdemu. Bez względu na doświadczenie w tych tematach.
Na szczęście jest tyle roślin, że można zaopatrzeć się w nowe. Inne. Te które chcą rosnąć w warunkach jakie im proponujesz. I współpracować, rosnąć, kwitnąć. Po to aby nie męczyć roślin i siebie. Bo hodowla roślin ma być radością a nie stresem!!
Będzie dobrze!
Odgoń złe myśli. Pisałem - to żywe rośliny, wypady się zawsze zdarzały i zdarzają. Każdemu. Bez względu na doświadczenie w tych tematach.
Na szczęście jest tyle roślin, że można zaopatrzeć się w nowe. Inne. Te które chcą rosnąć w warunkach jakie im proponujesz. I współpracować, rosnąć, kwitnąć. Po to aby nie męczyć roślin i siebie. Bo hodowla roślin ma być radością a nie stresem!!
Będzie dobrze!
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Słonko...wiesz ile mnie padło roślin..
...łącznie z adenkami...i wcale nie wiem czemu???? Nie które to moge podejrzewać...ale część...po prostu nagle...nie mam wytłumaczenia...
Też mnie to "zabiło"...
Też mnie to "zabiło"...
- orchidea177
- 200p

- Od: 13 lut 2013, o 14:52
Przepiękne storczyki:)
Bardzo ładne rośliny
- Norbitka

Dzisiaj na moje parapety trafiły trzy nowe nabytki.
Przecena 70%, i mam.....
Teraz potrzebuję rady ... rozsadzać te których jest po kilka w doniczce czy mogą tak rosnąć.

Ten w większej doniczce ma doniczkę podwójną (to czerwone to osłonka) i długie korzenie przerośnięte poza tą właściwą doniczkę. Co z tym "fantem" zrobić ?
Przecena 70%, i mam.....
Teraz potrzebuję rady ... rozsadzać te których jest po kilka w doniczce czy mogą tak rosnąć.

Ten w większej doniczce ma doniczkę podwójną (to czerwone to osłonka) i długie korzenie przerośnięte poza tą właściwą doniczkę. Co z tym "fantem" zrobić ?
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
..przydreptałam i tu...masz ciekawe parapetowce...właśnie dowiedziałam się jak opiekować się grudnikami...wytłmaczył to he, he mój dawny krajan... 
- Norbitka

Nie chwaliłam się, ale się pochwalę.
Moje grudniki kwitną po raz trzeci.
Fakt, nie były jakoś mocno kwieciem obsypane, zrzucały dużo paków. a to trzecie kwitnienie jest tylko po jednym kwiatku na roślince, ale są to młode i jeszcze małe roślinki.
Moje grudniki kwitną po raz trzeci.
Fakt, nie były jakoś mocno kwieciem obsypane, zrzucały dużo paków. a to trzecie kwitnienie jest tylko po jednym kwiatku na roślince, ale są to młode i jeszcze małe roślinki.
- hen_s

Absolutnie nie można zostawić roślin w tym stanie. Bynajmniej nie ze wzlędów estetycznych - po prostu mają nieodpowiedni do hodowli substrat. To prawdopodobnie torf w którym rośliny były posadzone na okres hodowli w szklarniach i transportu.Norbitka napisał(a):
KONIECZNIE zakup gotową ziemię do kaktusów i dodaj do niej 1/3 grubego piasku - wtedy rośliny będą miały szansę na przeżycie.
Lub inaczej: zrób im mieszankę sama.
I oderwij ostrożnie tego idiotycznego przyklejonego kwiatka!!
Tego co tak robi i męczy rośliny to ja... Jemu przykleił bym kapelusz do głowy. Dla ozdoby, niewątpliwie.
To któryś z gatunku Eriocactus.Ten w większej doniczce ma doniczkę podwójną (to czerwone to osłonka) i długie korzenie przerośnięte poza tą właściwą doniczkę. Co z tym "fantem" zrobić ?
Należy go przesuszyć, wyjąć z podłoża, obciąć zbyt długie korzenie (nożyczkami, bez litości) na długość ok. 5-10 cm - to zależy jakiej głębokości doniczkę zamierzasz przeznaczyć dla tego kaktusa - i posadzić do tylko lekko wilgotnego podłoża o którym było wyżej.
Nie podlewać ok. 2 tygodnie a potem ostrożnie wprowadzać w wegetację i po ok. miesiącu traktować normalnie.
Normalnie tzn. wszystkie kaktusy i sukulenty należy podlewać bardzo oszczędnie, nie częściej niż co 3-4 tygodnie i tylko wtedy jeśli substrat jest zupełnie suchy a doniczka lekka.
I hodować je należy na najbardziej słoniecznym parapecie lub - jeszcze lepiej - cały sezon wegetacyjny na odkrytym powietrzu chroniąc go tylko przed nadmiernym zamoczeniem.
Na początku wegetacji trzeba rośliny cieniować bo nie są przyzwyczajone do mocnego słońca!
Powodzenia.
- Norbitka

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Miałam zamiar oberwać to doklejone "cudo", ale się bardzo mocno trzyma i boje się, że urwę cały czubek
Kupiłam od razu gotową ziemie do kaktusów. Czyli jeszcze gruby piasek... Nie wiem skąd taki zdobyć....
Nie mam jeszcze dla nich doniczek, bo nie było w sklepie takich malutkich. Też muszę gdzieś poszukać.
W środę jadę do Lb więc może gdzieś zdobędę to co jest mi potrzebne.
Podłoże w tych kaktusikach było wyschnięte na pieprz i chyba masz rację, że torf, bo się tak pyliło a całość wypadała z doniczki.
A, i nie wiem czy kaktusiątka rozdzielać... Tego co są dwa, to rozdzielę, bo mocno do siebie przylegają, a tego z tym kwiatkiem?
Tak sobie pomyślałam, żeby kupić donicę "kaktusiarkę" taka podłużną, wsypać w nią jakiś żwirek i wstawić doniczki z kaktusami. Czy może tak być?
Mogłabym ich w takiej formie wstawić do ogrodu jak się ociepli....
Miałam zamiar oberwać to doklejone "cudo", ale się bardzo mocno trzyma i boje się, że urwę cały czubek
Kupiłam od razu gotową ziemie do kaktusów. Czyli jeszcze gruby piasek... Nie wiem skąd taki zdobyć....
Nie mam jeszcze dla nich doniczek, bo nie było w sklepie takich malutkich. Też muszę gdzieś poszukać.
W środę jadę do Lb więc może gdzieś zdobędę to co jest mi potrzebne.
Podłoże w tych kaktusikach było wyschnięte na pieprz i chyba masz rację, że torf, bo się tak pyliło a całość wypadała z doniczki.
A, i nie wiem czy kaktusiątka rozdzielać... Tego co są dwa, to rozdzielę, bo mocno do siebie przylegają, a tego z tym kwiatkiem?
Tak sobie pomyślałam, żeby kupić donicę "kaktusiarkę" taka podłużną, wsypać w nią jakiś żwirek i wstawić doniczki z kaktusami. Czy może tak być?
Mogłabym ich w takiej formie wstawić do ogrodu jak się ociepli....
Tak się zastanawiamNorbitka pisze:Dzisiaj na moje parapety trafiły trzy nowe nabytki.
Przecena 70%, i mam.....
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- Norbitka

On nie jest kwitnący, to doklejona "ozdóbka".
Teraz tak robią z biednymi kaktusami, albo im kwiaty doklejają, albo barwią, albo wkuwają oczka o robią cudaka...
Teraz tak robią z biednymi kaktusami, albo im kwiaty doklejają, albo barwią, albo wkuwają oczka o robią cudaka...
Ale dałam się nabrać...
ale nie napisałaś jaki to kolor bo na zdjęciu wyszło i fiolet i niebieski. Który jest prawdziwy?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....