Doniczkowce KaRo
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowce KaRo
Krysiu kilka odmian filodendrona, ale jakie piękne. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu
Zaglądnełam do Ciebie po raz pierwszy.A tu tak ślicznie
Tyle filodendronów,wszystkie masz śliczne
.Mnie tak jak Eli najbardziej spodobał się Ilsemanni.Też go wpisuję na listę chciejstw
.Tylko gdzie ja biedna takiego spotkam
A teraz zmykam nadrobić zaległości na Twoich parapetach
.Dlaczego ja wcześniej do Ciebie nie zaglądnełam.No nic idę pooglądać te Twoje cudeńka 

Zaglądnełam do Ciebie po raz pierwszy.A tu tak ślicznie

A teraz zmykam nadrobić zaległości na Twoich parapetach

- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
Witaj Krysiu
Zestaw Ginura i Dracena
Filodendrony bardzo ładne i oczywiście ten pstrokaty naj naj

Zestaw Ginura i Dracena

Filodendrony bardzo ładne i oczywiście ten pstrokaty naj naj
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Witaj Krysiu
Filodendrony są bardzo piękne pozostałe kwiatki również
Tyle ładnych kwiatków że trudno wybrać najładniejszy.
Krysiu, marzenia się spełniają więc pewnie będziesz miała nowe odmiany filodendrony czego Ci życzę z całego serca
Każda nowa nabyta roślinka cieszy i smutki odchodzą,na twarzy i w sercu pojawia się uśmiech.

Filodendrony są bardzo piękne pozostałe kwiatki również

Każda nowa nabyta roślinka cieszy i smutki odchodzą,na twarzy i w sercu pojawia się uśmiech.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Tutaj - raj filodendronowy jest. Co za okazy
To już chyba wiem, dlaczego tak pięknie "Wyrecytowałaś" nazwę filodendrona na "Bi"

To już chyba wiem, dlaczego tak pięknie "Wyrecytowałaś" nazwę filodendrona na "Bi"

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Krysiu,trafiłam idealnie
Szukam wątku,gdzie mogłabym zapytać o filodendrona właśnie.Mam takiego o 4 siedmiometrowych pędach,z czego dwa (na skutek moich zaniedbań,przesuszenia,myślę)zaczęły tracić liście.Moje pytanie brzmi;czy liście odrosną na tych badylach,czy mam je przyciąć?

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Fajne filodendrony
, a to połączenie dracenki z ginura rewelacyjne, takie kontraściki.
Jedną mam, drugą mam dostać ,to chyba robię tak samo.

Jedną mam, drugą mam dostać ,to chyba robię tak samo.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kasiu
bardzo Ci dziękuję za ten słoneczny wpis.
Tak bardzo bym chciała zobaczyć już słońce
...tak bardzo,że uwierzyłam w dzisiejszą prognozę
ale co z tego będzie zobaczymy...
Moniko
kupisz,kupisz,może nawet na naszym forum
Justynko,agnieszka_,Tomku,Lucy 23-61,Dorotko witam Was i pozdrawiam
,miło,że mnie odwiedzacie.
elcia1974
mnie też bardzo podoba się 'Brasil' - czekam by poczuł wiosnę to z pewnością szybko go przybędzie,ale jak długo można czekać....
Miriam
wstaw proszę zdjęcie swojego filodendrona...
w ciemno trudno wyrokować ale
podejrzewam,że raczej nie możesz spodziewać się liści na zasuszonych pędach rosliny.
Może trzeba go odmłodzić?
Januszu
podoba Ci się ginura pomarańczowa (Gynura aurantiaca) ,jest ładna faktycznie.
Również potrzebuje więcej słońca,wówczas meszek jest wyrażniejszy nioż na aktualnych zdjeciach.

Wiekszość roślin pokojowych lubi światło rozproszone czyli takie warunki jakie wspominasz.
Ciekawsze z liści oczywiście, z których niektóre rosną również u mnie to np.
maranta,aglaonemy,skrzydłokwiaty,fatsja japońska,zielistka,cyklamen perski,niedośpiany,begonie,peperomie,figowce,caladium.... och cała masa... coś dobierzesz z pewnością....
Teraz mój staruszek ,mam go baaardzo długo,tak długo,że nawet nie pamiętam od kiedy,
chyba już naście lat
Każdej zimy nieco się przerzedza ale wiosną odbija i rośnie doskonale.
Niestety tej 'wiosny' na efekt trzeba poczekać nieco dłużej,wiosny po prostu brak
a mój BIPI
nie lubi zimna jakie panuje w powietrzu .

Tak bardzo bym chciała zobaczyć już słońce

ale co z tego będzie zobaczymy...
Moniko

Justynko,agnieszka_,Tomku,Lucy 23-61,Dorotko witam Was i pozdrawiam

elcia1974

Miriam

w ciemno trudno wyrokować ale
podejrzewam,że raczej nie możesz spodziewać się liści na zasuszonych pędach rosliny.
Może trzeba go odmłodzić?
Januszu

Również potrzebuje więcej słońca,wówczas meszek jest wyrażniejszy nioż na aktualnych zdjeciach.

Wiekszość roślin pokojowych lubi światło rozproszone czyli takie warunki jakie wspominasz.
maranta,aglaonemy,skrzydłokwiaty,fatsja japońska,zielistka,cyklamen perski,niedośpiany,begonie,peperomie,figowce,caladium.... och cała masa... coś dobierzesz z pewnością....

Teraz mój staruszek ,mam go baaardzo długo,tak długo,że nawet nie pamiętam od kiedy,
chyba już naście lat
Każdej zimy nieco się przerzedza ale wiosną odbija i rośnie doskonale.
Niestety tej 'wiosny' na efekt trzeba poczekać nieco dłużej,wiosny po prostu brak
a mój BIPI

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Imponujący ten Twój staruszek
Muszę i ja zdobyć jakiegoś ładnego filodendrona bo ta szczepka, którą mam (red) to się w życiu nie przyjmie
, a jak patrze u Ciebie i raflezji np. zaczynam nabierać ochoty jak i na hoyki, ostatnio bardzo pożądane
, a ja mam tylko carnosę w nadmiarze
Podziw szczery...dla Twojej kolekcji..chylę czoło
, choć sama kocham co bardzie egzotyczne i dziwniejsze to jednak poniektóre klasyki są pociągające niezwykle ..wręcz mrugają do mnie filuternie..
A słonka chętnie wysłałabym Ci w pudełku gdybym mogła , było u mnie ale od dwóch dni też jest ponuro i szaro, ale tak mi się zrobiło żal kiedy słychać było tęsknotę w Twoim głosie..że przyniosłam co mogłam..żebyś choć troszkę się uśmiechnęła. Wszyscy chyba już sa na skraju depresji, bo rzeczywiście nieludzkie te zawirowania pogodowe..
A więc..wbrew wszystkiemu..życzę Ci wiele słonka..najlepiej zaraz jutro..i miłej , spokojnej, radosnej niedzieli
(To gumowe pnącze moje lubi pół cień, pytałaś wcześniej...o takie rośliny..??? kardamon też może stać w zacienieniu, moje Anturium nawet stoi w gąszczu dość daleko od okna...pieprz czarny np, może rosnąc całkiem w cieniu...i reo meksykańskie...znajdzie się jeszcze kilka innych
) 

Muszę i ja zdobyć jakiegoś ładnego filodendrona bo ta szczepka, którą mam (red) to się w życiu nie przyjmie

Podziw szczery...dla Twojej kolekcji..chylę czoło

A słonka chętnie wysłałabym Ci w pudełku gdybym mogła , było u mnie ale od dwóch dni też jest ponuro i szaro, ale tak mi się zrobiło żal kiedy słychać było tęsknotę w Twoim głosie..że przyniosłam co mogłam..żebyś choć troszkę się uśmiechnęła. Wszyscy chyba już sa na skraju depresji, bo rzeczywiście nieludzkie te zawirowania pogodowe..

A więc..wbrew wszystkiemu..życzę Ci wiele słonka..najlepiej zaraz jutro..i miłej , spokojnej, radosnej niedzieli

(To gumowe pnącze moje lubi pół cień, pytałaś wcześniej...o takie rośliny..??? kardamon też może stać w zacienieniu, moje Anturium nawet stoi w gąszczu dość daleko od okna...pieprz czarny np, może rosnąc całkiem w cieniu...i reo meksykańskie...znajdzie się jeszcze kilka innych

-

Tak wyglądał w okresie świetności a tak dziś

Szkoda mi ściąć pędów,bo widać,że żyją ale czy wypuszczą liście?Proszę o radę

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45

Krysiu jaki piękny ten Twój BIPI

Widzę że bardzo mu pasuje rozproszone światło jakie u Ciebie jest. Bardzo przyjemnie się ogląda takie kwiatuszki.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Mirko obawiam się,że Twoje nadzieje sa płonne.
Pozostaje Ci odmłodzić i rozmnożyć okaz czyli pociąć te pędy i ukorzeniać.
Uzyskasz dużo młodych roslin...
Samoistnie w takiej wersji jak jest obecnie filodendron ten nie pokryje się już liśćmi.
Przede wszystkim Mirko ma on za małą dla swoich potrzeb doniczkę .
Przypuszczalnie nie ma skąd czerpać wartości odżywczych .
Taka masa zieleni jest za duża w stosunku do wytworzonej bryły korzeniowej i wymaga niestety własciwego nawożenia i dużej wilgotności. Owszem to pnącze ale w naturze pnie się po konkretnym podłożu które również dostarcza roślinie wartości odżywczych... nie wisi w powietrzu tak jak na zaprezenntowanym zdjęciu.
Ma korzenie powietrzne i czepne które dostarczają mu niezbędnych skladników pokarmowych,które w warunkach mieszkania musimy zabezpieczyć roślinie poprzez odpowiednio dużą donicę, odżywki i dużą wilgotność.
Nie wolno doprowadzać do wyschnięcia podłoża, ponieważ jej liście zaczną obumierać a tak mała doniczka nie gwarantuje jej tych wymogów.
Filodendrony wymagają przesadzania do świeżego - a więć bogatego,żyznego podłoża, wiosną każdego roku.
Pozostaje Ci odmłodzić i rozmnożyć okaz czyli pociąć te pędy i ukorzeniać.
Uzyskasz dużo młodych roslin...
Samoistnie w takiej wersji jak jest obecnie filodendron ten nie pokryje się już liśćmi.
Przede wszystkim Mirko ma on za małą dla swoich potrzeb doniczkę .
Przypuszczalnie nie ma skąd czerpać wartości odżywczych .
Taka masa zieleni jest za duża w stosunku do wytworzonej bryły korzeniowej i wymaga niestety własciwego nawożenia i dużej wilgotności. Owszem to pnącze ale w naturze pnie się po konkretnym podłożu które również dostarcza roślinie wartości odżywczych... nie wisi w powietrzu tak jak na zaprezenntowanym zdjęciu.
Ma korzenie powietrzne i czepne które dostarczają mu niezbędnych skladników pokarmowych,które w warunkach mieszkania musimy zabezpieczyć roślinie poprzez odpowiednio dużą donicę, odżywki i dużą wilgotność.
Nie wolno doprowadzać do wyschnięcia podłoża, ponieważ jej liście zaczną obumierać a tak mała doniczka nie gwarantuje jej tych wymogów.
Filodendrony wymagają przesadzania do świeżego - a więć bogatego,żyznego podłoża, wiosną każdego roku.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Kasiu
drugi dzień słońca to już COS!!!
Nawet jeśli kwiatki jeszcze tego nie poczuły to ja z pewnością czuję wiosnę w powietrzu.
U mnie jeszcze gruba pokrywa śniegu ale w powietrzu już czuć ciepło....

Rachityczne pnącze drzewa gumowego(Cryptostegia madagascariensis)....po obejrzeniu Twojego i mojego też,to mnie raczej przeraża.
Wyczytałam na jakiejś polskiej stronie kwiatowej,że rośnie szybko ,nawet 5 m w sezonie
Wobec tego jutro przesadzam do wielkiej donicy,może dlatego moje jest rachityczne i wcale nie ma przyrostu, bo ja duszę jego korzenie w maleńkiej donicy?
Trzeba dać mu lepsze warunki

A kardamon ma się całkiem całkiem

Zaś drzewo butelkowe(Brachychiton jaki ?nie wiem.),które wysiałam bardzoooooooo dawno też słabo rośnie

No i Akka (Feijoa sellowiana)

To niektóre z moich 'szaleństw"
I na koniec moje wielkie szczęście
ruszył wreszcie mój prezent od Pati

Philodendron scandens f. micans

Nawet jeśli kwiatki jeszcze tego nie poczuły to ja z pewnością czuję wiosnę w powietrzu.
U mnie jeszcze gruba pokrywa śniegu ale w powietrzu już czuć ciepło....

Rachityczne pnącze drzewa gumowego(Cryptostegia madagascariensis)....po obejrzeniu Twojego i mojego też,to mnie raczej przeraża.

Wyczytałam na jakiejś polskiej stronie kwiatowej,że rośnie szybko ,nawet 5 m w sezonie

Wobec tego jutro przesadzam do wielkiej donicy,może dlatego moje jest rachityczne i wcale nie ma przyrostu, bo ja duszę jego korzenie w maleńkiej donicy?
Trzeba dać mu lepsze warunki

A kardamon ma się całkiem całkiem

Zaś drzewo butelkowe(Brachychiton jaki ?nie wiem.),które wysiałam bardzoooooooo dawno też słabo rośnie

No i Akka (Feijoa sellowiana)

To niektóre z moich 'szaleństw"
I na koniec moje wielkie szczęście

Philodendron scandens f. micans
-
Dziękuję Krysiu za poradę
Doniczka nie jest taka mała,jak się wydaje.Ale przytnę i przesadzę na dniach.Obserwuję w moim Banku ogromne filodendrony w o połowę mniejszych doniczkach i mają się świetnie.Może zagłodziłam swojego?
Masz wiele rarytasów
Wpadnę zobaczyć w sezonie jak rosną 

Masz wiele rarytasów

Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Krysiu dziekuje bardzo za typy, slyszalem ze im roslina ma jasniesze liscie tym wiecej potrzebuje swiatla.KaRo pisze:Wiekszość roślin pokojowych lubi światło rozproszone czyli takie warunki jakie wspominasz.
maranta,aglaonemy,skrzydłokwiaty,fatsja japońska,zielistka,cyklamen perski,niedośpiany,begonie,peperomie,figowce,caladium.... och cała masa... coś dobierzesz z pewnością....![]()
Te dwie - Aglaonema, Maranta mialem juz, niestety przetrwaly okolo roku, moze nie ta ziemia albo nieprawilowe podlewanie.
Moim faworytem jest Caladium, wlasnie potrzebuje czegos co zwraca uwage

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz