Pozdrawiam cieplutko Ania
Abecadło ogrodowe
Re: Abecadło ogrodowe
Witaj Zyto,masz bardzo interesujący wątek.Zadbany ogród i otoczenie wokół domu.Podziwiam oczko wodne i jego najbliższe sąsiedztwo.Zyto ta roślinka na ostatnim zdjęciu to batat(wilec ziemniaczany),czy się mylę?.Ja też kupiłam bulwę batata,listki ma w kształcie serduszek.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zyta....jak tam,widzisz gdzieś wiosnę za opłotkami????
a piesio jak się czuje ???
a piesio jak się czuje ???
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Zytko czy odstraszacz kupiony?
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Witam Wszystkich Poświątecznie
Znalazłam oznaki wiosny:

Dziękuję za życzenia jakie dostałam od Was rożnymi drogami a ja cóż z rumieńcem
chylę czoło.
Anuś niestety nie znam nazwy tej rośliny, kupiłam w ubiegłym roku trzy
- każda inna, bulwy mają ta pierwsza wypościła liście jest wątła bo stoi jeszcze w piwnicy.
Grażynko. U nas w wielki Piątek nikt do kościoła nie dojechał. Tir stał w poprzek szosy i blokował drogę. dwa dźwigi go przestawiły dopiero po północy.
Dmuchawy nad ranem już zrobiły przejazd.
Piesio zdrowieje. Rana goi mu się jak w tym przysłowiu:

Jolu Odstraszacz kupiony

Misiu ja również
Dla Ciebie - coś z parapetu....begonie budzą się do życia.

Janusz Proszę popatrz fachowym okiem na moje siewki trawy i kany...

Pomidorki rosną jak na drożdżach - w święta trochę zaniedbane....

Znalazłam oznaki wiosny:

Dziękuję za życzenia jakie dostałam od Was rożnymi drogami a ja cóż z rumieńcem
Anuś niestety nie znam nazwy tej rośliny, kupiłam w ubiegłym roku trzy
- każda inna, bulwy mają ta pierwsza wypościła liście jest wątła bo stoi jeszcze w piwnicy.
Grażynko. U nas w wielki Piątek nikt do kościoła nie dojechał. Tir stał w poprzek szosy i blokował drogę. dwa dźwigi go przestawiły dopiero po północy.
Dmuchawy nad ranem już zrobiły przejazd.
Piesio zdrowieje. Rana goi mu się jak w tym przysłowiu:

Jolu Odstraszacz kupiony

Misiu ja również
Dla Ciebie - coś z parapetu....begonie budzą się do życia.

Janusz Proszę popatrz fachowym okiem na moje siewki trawy i kany...

Pomidorki rosną jak na drożdżach - w święta trochę zaniedbane....

- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Zytko dzięki a co to jest obok begoni na oknie...
moje pomidorki juz bardzo wybujały do donic bęę dawać bo mam pomidory koraliki...
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Zytko, nie chcę Cię martwić, ale u mnie kret nawet obok tego odstraszacza kopał ;( . Miałam identyczny.
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Ja jestem bardzo ciekawa czy podziała na kreta odstraszająco bo tak jak mówiłam Kaziowi czytałam że jedni są zadowoleni a inni nie.
Zytko czy u Ciebie śnieg wywieziony że taka ładna wiosna na rabatkach?
Zytko czy u Ciebie śnieg wywieziony że taka ładna wiosna na rabatkach?
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zytuś , zasiewy śliczne . Ciekawi mnie ta bulwa, nie spotkałem się z taką . Jadalne to czy ozdobne
Co do kretów , wierzę tylko w pułąpki , te są bardziej skuteczne , może nie zawsze od razu , ale wlezą.
Miłego dzionka
Co do kretów , wierzę tylko w pułąpki , te są bardziej skuteczne , może nie zawsze od razu , ale wlezą.
Miłego dzionka
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Popieram. Tylko tak się ich pozbyłam kilka lat temu.tade k pisze: Co do kretów , wierzę tylko w pułąpki , te są bardziej skuteczne , może nie zawsze od razu , ale wlezą.![]()
![]()
Są niby jeszcze te pułapki zabijające prądem, oraz środek Quickphos (dostępny dla profesjonalistów, który też zabija)ale ja nie potrafiła bym tego użyć. Szkoda by mi było zwierzaczka ;)
- E-mienta
- 500p

- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana Zytko
U mnie tez dziś piękny dzień, aż sie gęba sama śmieje. Krokusy wyłażą spragnione słońca i rażą po oczach kolorami. Nareszcie!
Mam podobny odstraszacz i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona. od kiedy go mam, nie mam problemu z kretami. Czasami tylko z nornicami.
Zauwazyłam, ze przy tego typu odstraszaczach kret musi mieć gdzie uciekać. czyli np usytuować odstraszacz między budynkiem a wolną przestrzenią w ten sposób by nie zagonić kreta w fundamenty.
Co do pułapek mam zupełnie inne odczucia niż Tadek. W kilku łamały mi się te wichajsterki, które miały zatrzymać szkodnika w środku. A w innej uszkodził sie "sygnalizator" ze ofiara sie złapała. Myślałam, ze nic się nie złapało, a jak po "jakimś czasie" sprawdziłam pułapke to .... denat starej daty nie chciał opuścić pułapki.
Wolę odstraszacze. Ale każdy ma prawo mieć własne doświadczenia, dlatego, życzę Ci abyś sama sprawdziła i z sukcesem pozbyła się intruzów.
U mnie tez dziś piękny dzień, aż sie gęba sama śmieje. Krokusy wyłażą spragnione słońca i rażą po oczach kolorami. Nareszcie!
Mam podobny odstraszacz i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona. od kiedy go mam, nie mam problemu z kretami. Czasami tylko z nornicami.
Zauwazyłam, ze przy tego typu odstraszaczach kret musi mieć gdzie uciekać. czyli np usytuować odstraszacz między budynkiem a wolną przestrzenią w ten sposób by nie zagonić kreta w fundamenty.
Co do pułapek mam zupełnie inne odczucia niż Tadek. W kilku łamały mi się te wichajsterki, które miały zatrzymać szkodnika w środku. A w innej uszkodził sie "sygnalizator" ze ofiara sie złapała. Myślałam, ze nic się nie złapało, a jak po "jakimś czasie" sprawdziłam pułapke to .... denat starej daty nie chciał opuścić pułapki.
Wolę odstraszacze. Ale każdy ma prawo mieć własne doświadczenia, dlatego, życzę Ci abyś sama sprawdziła i z sukcesem pozbyła się intruzów.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Witam
Misiu - to Hebe "Nicola's Blush" obok niej w tej samej doniczce Hebe "Baby Marie" - jeszcze nie kwitnie.
Miałam też dwie inne odmiany Hebe: "First Light" i Champion" ale nie przetrwały.
Beatko trzeba próbować, bo mojemu małżonkowi brakuje już cierpliwości do tych małych stworków.
Jolu śnieg był zgarniany turem i wypychany na łąkę za budynki, tam można jeszcze teraz wybudować igloo, z pod domu Kazio wywoził go taczką przez kilka dni po parę godzin.
Zaspy były nie równomierne więc śnieg zalega nie wszędzie.
Wysadziłam je do jedne długiej doniczki z przeznaczeniem na parapet zaokienny przy tarasowy.
Rozrosły się tak pięknie że zszyły całą doniczkę zwisając ku dołowi i kwitły do mrozów. Zabrałam je do domu a po miesiącu zaczęły gubić liście więc wyniosłam z donicą do piwnicy i zapomniałam o nim aż zobaczyłam że jeden żyje chciałam go posadzić do mniejszej doniczki - odkopałam a tam wszystkie trzy bulwy zdrowe i każda o innym kolorze.
Zmieniłam ziemię i czekam aż pozostałe wypuszczą liście.
Jak znajdę stare zdjęcie to wstawię.
Ewuś - Kazio przez dwa lata wylewał krety ale to pochłaniało dużo czasu i mnóstwo wody... jak widział że krecik pracuje podłączał węża z wodą i wlewał do tuneli tony wody bo nasze podwórze z górki krecik zalewany wypływa dolnym otworem w tunelach czasem żywy a czasem niestety jak był upory nawet martwy.
lora pisze:Zytko dzięki a co to jest obok begoni na oknie...
Misiu - to Hebe "Nicola's Blush" obok niej w tej samej doniczce Hebe "Baby Marie" - jeszcze nie kwitnie.
Miałam też dwie inne odmiany Hebe: "First Light" i Champion" ale nie przetrwały.
Beatko trzeba próbować, bo mojemu małżonkowi brakuje już cierpliwości do tych małych stworków.
Jolu śnieg był zgarniany turem i wypychany na łąkę za budynki, tam można jeszcze teraz wybudować igloo, z pod domu Kazio wywoził go taczką przez kilka dni po parę godzin.
Zaspy były nie równomierne więc śnieg zalega nie wszędzie.
Tadek kupiłam je w ubiegłym roku oddzielnie trzy kolory w malutkich doniczkach bo miały bardzo dekoracyjne liście.tade k pisze:Zytuś ... Ciekawi mnie ta bulwa, nie spotkałem się z taką . Jadalne to czy ozdobne...
Wysadziłam je do jedne długiej doniczki z przeznaczeniem na parapet zaokienny przy tarasowy.
Rozrosły się tak pięknie że zszyły całą doniczkę zwisając ku dołowi i kwitły do mrozów. Zabrałam je do domu a po miesiącu zaczęły gubić liście więc wyniosłam z donicą do piwnicy i zapomniałam o nim aż zobaczyłam że jeden żyje chciałam go posadzić do mniejszej doniczki - odkopałam a tam wszystkie trzy bulwy zdrowe i każda o innym kolorze.
Zmieniłam ziemię i czekam aż pozostałe wypuszczą liście.
Jak znajdę stare zdjęcie to wstawię.
Ewuś - Kazio przez dwa lata wylewał krety ale to pochłaniało dużo czasu i mnóstwo wody... jak widział że krecik pracuje podłączał węża z wodą i wlewał do tuneli tony wody bo nasze podwórze z górki krecik zalewany wypływa dolnym otworem w tunelach czasem żywy a czasem niestety jak był upory nawet martwy.
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zytuś , dzięki za info.
ciekawy jestem , jak to kwitnie.
Nie spotkałem tego u siebie.
Co do kretów , próbowałem wiele różnych metod na kreta. Praktycznie zero efektu. Ekstremalnie śmierdzące wynalazki powodowały tyle , że zasypywał stary korytarz a robił niewiele dalej nowy. Na akustyczne nie reagował , obok puszki na drucie zrobił kopiec. Pomagają mi koty , one pewnie więcej złapały ode mnie . Wieczorem pokazuje się sowa , ma też na pewno swój udział. Nie jestem zwolennikiem zabijania kretów, ale nie znalazłem innego skutecznego sposobu na pozbycie się tych uciążliwych lokatorów. Do tego nornice, gdybym nie reagował , nic bym nie miał.
Co do kretów , próbowałem wiele różnych metod na kreta. Praktycznie zero efektu. Ekstremalnie śmierdzące wynalazki powodowały tyle , że zasypywał stary korytarz a robił niewiele dalej nowy. Na akustyczne nie reagował , obok puszki na drucie zrobił kopiec. Pomagają mi koty , one pewnie więcej złapały ode mnie . Wieczorem pokazuje się sowa , ma też na pewno swój udział. Nie jestem zwolennikiem zabijania kretów, ale nie znalazłem innego skutecznego sposobu na pozbycie się tych uciążliwych lokatorów. Do tego nornice, gdybym nie reagował , nic bym nie miał.
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Widzę że wiosna i do Ciebie pomalutku dociera, już są pąki na krokusikach i przebiśnieg rozkwita, u mnie jeszcze ogrom śniegu a do tego dziś zimno i brak słoneczka. Pomidorków też sporo nasiałaś, ja mam tylko jedną admianę wysianą resztę dokupię gotowe sadzonki.
Pozdrawiam
Zyto
witam po świątecznie...proszę podaj adres jeśli jeszcze chcesz sadzonkę wierzby smoczej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.