prusznik wypuszcza pąki podczas zimowania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2012, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

prusznik wypuszcza pąki podczas zimowania

Post »

Witam! Ok. 3 tygodnie temu przeniosłam mojego prusznika i inne balkonowe do chłodniejszego pomieszczenia na zimowanie. Zauważyłam,że prusznik puszcza paki kwiatowe. Temp. w pokoju to ok. 16 st.C. Niestety zimniej się nie da. Podlewam go słabo,do tej pory raz odkąd jest w tym pokoju. Mam pytanie,czy to normalne dla tej rośliny? Czy prusznik da radę w takiej temperaturze do wiosny?
Dziękuję, Agnieszka
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: prusznik wypuszcza pąki podczas zimowania

Post »

Pąki mogą mu opaść lub po prostu zakwitnie... Podlewaj go bardzo skromnie. Jestem pewien że zrzuci pąki jeżeli dzień będzie krótszy :D
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Prusznik padł. :( Długo wyglądał jak żywy, podlewałam delikatnie, oszczędnie raz na 2 tygodnie. Zasuszył się na śmierć - tak przynajmniej wyglądał. Nie kupię już tej roślinki, chociaż bardzo mi się podobają jego niebieskie kwiatki.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To samo miałam, jesienią się ładnie zazielenił-potem padł.
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prusznik szybciej zniesie warunki podwórkowe niż domowe. ;:47 Można wysadzić go w pobliżu ściany domu od strony południowej lub innym osłoniętym miejscu w ogrodzie, pamiętając przed zimą o zabezpieczeniu np. wysokim kopczykiem z kory mielonej i suchych liści. Na balkonie owinąłbym go całego agrowłókniną i tam zostawił. Pozdrawiam
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nad morzem to może może :D przezimować w gruncie. U nas w górach - wątpię. Może jeszcze się skuszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”