Lilie - uprawa - cz.3
Re: Lilie - uprawa - cz.3
tade k i bolekso Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, szukałam w literaturze i takich
"drzewiastych" nie znalazłam, płaciłam różnie, najwięcej 5,60 zł, ale cebule ogromne, mam jeszcze kilka nie wsadzonych, czekam na cieplejsze dni, kupowałam wysokie lilie, bo chcę chcę by były widoczne , posadzone za hortensjami i miskantami chińskimi.
"drzewiastych" nie znalazłam, płaciłam różnie, najwięcej 5,60 zł, ale cebule ogromne, mam jeszcze kilka nie wsadzonych, czekam na cieplejsze dni, kupowałam wysokie lilie, bo chcę chcę by były widoczne , posadzone za hortensjami i miskantami chińskimi.
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renzal , Lilie OT są wysokie, niektóre nawet do 2m.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Mam taką nadzieję, ale opisy bardzo się rożnią, a różnica 60-100 cm w wysokości lili to już raczej sporo.
Mam
już w ogrodzie lilie o wysokości ok 1,7m, ale osiągnęły ja dopiero w drugim roku kwitnienia (w trzecim po posadzeniu jesienią), więc zeszłoroczne zakupy mają jeszcze czas.
To nie offtopic. Usunęłam Iwona.

Mam

To nie offtopic. Usunęłam Iwona.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ot, i kolejny problem. Przy wsadzaniu lilii do doniczek oderwałam u jednej kiekujący pęd. Dobrze myślę,że nie zakwitnie, ale cebulkę mam mimo to wsadzić do gruntu?
Marta
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Zdecydowanie tak! Do ziemi!
A czy zakwitnie, to zobaczysz dopiero po jakimś czasie, bo w moim przypadku (kupiłam kiedyś kilka połamanych za przysłowiową złotówkę) jedna jednak zakwitła.
Prawdopodobnie wypuściła drugi kiełek (przy dużych cebulach częściej się to zdarza).

A czy zakwitnie, to zobaczysz dopiero po jakimś czasie, bo w moim przypadku (kupiłam kiedyś kilka połamanych za przysłowiową złotówkę) jedna jednak zakwitła.
Prawdopodobnie wypuściła drugi kiełek (przy dużych cebulach częściej się to zdarza).

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Wczoraj 4 nowe lilie, które miały rosnąć na rabacie liliowo-różanej musiałam wsadzić do dużej donicy. Strasznie im się pośpieszyło, a ja nie mogłam zapewnić im odpowiednich warunków do czasu wkopania do ogrodu. W tym roku będa więc raczej ozdobą tarasu. 

- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pepsi, jeżeli nie chcesz ich mieć w donicy na tarasie, to je po prostu posadzisz na rabatę jak ziemia odmarznie.
Lilie można przesadzać i to na każdym etapie rozwoju!
Część 4 jest tutaj

Część 4 jest tutaj