Kawon ( arbuz ) - część 3
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Te wysiałem na próbę, ale teraz mi ich szkoda i pójdą do większych pojemników i jakoś doczekają przez te 2 miesiące do końca maja.
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysadzam ok 25 kwietnia juz do gruntu, podczas zimnych nocy okrywam włókniną i dają radę;))
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy arbuzy wymagają jakiegoś specjalnego cięcia.? Czy obejdzie się bez tego? 
Bo sieję w tym roku Janosika i Złoto Wolicy i nie wiem zbytnio czy mi się udadzą. A wgl te odmiany są dobre?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam

Bo sieję w tym roku Janosika i Złoto Wolicy i nie wiem zbytnio czy mi się udadzą. A wgl te odmiany są dobre?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam

- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Gdzieś o cięciu arbuza jest coś w tym wątku na poprzednich stronach, generalnie arbuz nie lubi mocnego cięcia jeśli już ciąć to umiarkowanie mało kilka liści za owocem i jeśli do cięcia zielonego można zaliczyć regulację plonu to zostawianie 2-3 owoców na jednej roślinie.
Marcoo, ja rok temu miałam Janosika i mnie za bardzo nie smakował. Tzn. wg mnie nie był za bardzo słodki. Do porównania miałam Rosario, a że ja lubię słodkie rzeczyMarcoo16 pisze:...Bo sieję w tym roku Janosika ... A wgl te odmiany są dobre?![]()

-
- 200p
Może byl niedojrzały;(
Zawsze jest taka możliwość
Zarówno janosik jak i rosario sadzone były z rozsady w tym samym terminie i zebrane prawie w tym samym, bo były dość duże i wydawały pusty odgłos przy stukaniu w 'czerep'
Rosario był naprawdę pycha, mogłam co prawda zostawić janosika jeszcze trochę, ale do głowy mi nie przyszło, że może jemu jeszcze potrzeba czasu 

Zarówno janosik jak i rosario sadzone były z rozsady w tym samym terminie i zebrane prawie w tym samym, bo były dość duże i wydawały pusty odgłos przy stukaniu w 'czerep'

-
- 200p
Ja nigdy nie rwę arbuzów tylko czekam aż pęd sam odpadnie i wtedy do piwnicy na okres 2-3 dni i potem jest ooooo;DD
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Przyznam że nigdy o takiej metodzie nie słyszałem.Amanita pisze:O! To widzisz, ja nawet nie wiedziałam, że pęd ma sam odpaśćJak tak, to prosta sprawa z dojrzałością arbuzów.
Dzięki za radę!
Sam uprawiając arbuzy zbierałem dojrzałe, a pęd trzymał się bardzo mocno.

Coś mi się wydaje, że arbuz może zacząć gnić nim odpadnie...
Pozdrawiam, Jacek
Z tą dojrzałością do zbioru, to sugerowałam się informacją na opakowaniu nasion, aby stukać i czekać na głuchy odgłos
Przyznam, że pomysł z samoistnym odpadnięciem pędu bardzo mi się podoba, bo nię musiałabym jak wariat co i rusz latać i stukać w każdego 
Zostawię kilka aż same się odłączą
to zobaczymy czy sposób działa.
Jakie macie jeszcze inne sposoby na sprawdzenie czy arbuz jest już dojrzały i gotowy do zbioru?

Zostawię kilka aż same się odłączą

Jakie macie jeszcze inne sposoby na sprawdzenie czy arbuz jest już dojrzały i gotowy do zbioru?
-
- 200p
Jest też sposób na suchy ogonek, stukanie, w zeszłym roku wbijałem nóz i wykrawałem mały kawałek, jeśli był łądny rwałem, jeśli nie , zasklepiałem tą skorupą co wyciąłem i zostawiałem go na 2-3 dni na dworze a potem do chłodu, bo moze gnić i tam dochodził;), Ja to mam słabe wyniki mój wujek w zeszłym roku z 50 krzaków 6 beczek po 175l zapełnił;) bo woził w nich na wózku z pola;)
-
- 200p
Metodę na wykrajanie należy stosować po upałach, bo jak utniemy i następnego dnia będzie z 35 stopni to będziemy mieli dobrą nalewkę a nie arbuza;)
- Zakazany owoc
- 10p - Początkujący
- Od: 17 maja 2012, o 19:57
- Kontakt:
Dzisiaj udało mi się zasadzić dwie odmiany arbuza
Jedna to Bingo, a druga to Sugar baby. W związku z tym mam pytanie. Czy dobrze jest sadzić po jednym nasionku do pojemnika i co jaki czas podlewać arbuzy ?
Czy średnica pojemników 6 cm. nie będzie za mała ?
Moje arbuzy wygrzewają się na parapecie, co prawda bez słońca
, za to powyżej grzejników. Mam nadzieję, że uda mi się wyhodować w tym roku kilka sztuk. To moja pierwsza hodowla arbuza w warunkach domowych 

Czy średnica pojemników 6 cm. nie będzie za mała ?
Moje arbuzy wygrzewają się na parapecie, co prawda bez słońca

Blog o znajomości regulaminu FO.
Zakazany owoc, jeśli chcesz sadzić do gruntu to o 2 tyg. za wcześnie , doniczki 6 na 6 troszkę małe mógłby by być większe. najlepiej po 1 nasionku, podlewać tak żeby ziemia była lekko wilgotna
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.