Te plamy są zaraźliwe? Bo chyba mi zaraził mojego ukochanego starego amarylisa
Hippeastrum cz.3
- GeorgeLucas
- 200p

- Od: 4 mar 2013, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
A jakie polecacie środki na to? Ja bym chciał jakiś w płynie, którym mógłbym posmarować cebulę.

- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Polecam Polyversum (dostępny w centrach ogrodniczych) jeden z niewielu skutecznych preparatów (większość środków niestety nie działa na tą chorobę grzybową) a poza tym to nie chemia a preparat biologiczny (grzybek zjada grzybka). Dobry jest też cynamon /pędzelek i pudrujemy/
Małgorzata i Krzysztof
- GeorgeLucas
- 200p

Falkenburg Już próbowałem cynamonem go posypywać, ale jakoś po kilku dniach nadal to było 
W środę pewnie się wybiorę do ogrodniczego i poszukam. A ten środek który polecasz, to działa na wszystkie grzyby u roślin, czy tylko na tą?
W środę pewnie się wybiorę do ogrodniczego i poszukam. A ten środek który polecasz, to działa na wszystkie grzyby u roślin, czy tylko na tą?
- falkenburg

Plamy nie zginą po żadnym środku, tak już pozostanie. Ważne czy nie pojawiają się noweGeorgeLucas pisze:..... Już próbowałem cynamonem go posypywać, ale jakoś po kilku dniach nadal to było
O polyversum więcej tutaj
http://polyversum.pl/
Małgorzata i Krzysztof
- GeorgeLucas
- 200p

Mam tylko nadzieję że go gdzieś znajdę 
-
pysiaczeka
- 10p - Początkujący

- Od: 15 lis 2012, o 17:37
Mój wiosenny okaz
Pochwale się po raz pierwszy nie wiem co to za odmiana ale mnie się i tak podoba

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Monika
pysiaczeka bardzo ładny, mój biedronkowy identycznie kwitł.
Może ktoś podpowie jak on się nazywa
Pozdrawiam, Magda
-
pysiaczeka
- 10p - Początkujący

Fajnie by było na przyszłość bym wiedziała jakie kupować by się nie powtórzył by powiększyć kolekcję:)
Najlepiej kupować kwitnące bo z cebulami to różnie jest 
Pozdrawiam, Magda
Na przykładzie biedronki wiem, że faktycznie jest różnie. Żaden nie zgadzał się ze zdjęciem z doniczki 
Ten co miał być purporowy jest biały z różowymi żyłkami. Cały czerwony też jest dużo jaśniejszy. Teraz czekam na trzeciego, ktory ma miec jasne środki ale pewnie też nie będzie taki jak na opakowaniu
Ten co miał być purporowy jest biały z różowymi żyłkami. Cały czerwony też jest dużo jaśniejszy. Teraz czekam na trzeciego, ktory ma miec jasne środki ale pewnie też nie będzie taki jak na opakowaniu
To widzę, że mam niezłego farta, bo zwykle mi się kolor zgadza ;) Co szczególnie cieszy kiedy ma być pełny w ładnym kolorku 
Moje kwiatki 
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
-
pysiaczeka
- 10p - Początkujący

To podobnie jak u mnie. Na trzy jakie posiadam pierwszy kupiony w Castoramie miał być czerwony a okazał się biały, drugi kupiony w sklepie ogrodniczym Polan zapakowany jako ich odmiana zgadzał się jest różowy choć jak wybierałam to niektórych pudełkach były zaznaczone po dwa rożne kolory, a trzeci ma być czerwono-biały ale jak na razie ma same liście i nie widzę by się skłaniał do wypuszczenia pąka co mnie niepokoi 
- falkenburg

W tej kolorystyce w Biedronce był 'Apple Blossom'magda_sl pisze:pysiaczeka bardzo ładny, mój biedronkowy identycznie kwitł.
a ten gdzie kupiony, bo na 'Apple B.' cosik nie wygląda. Może daj lepsze zdjęciepysiaczeka pisze:Mój wiosenny okazPochwale się po raz pierwszy nie wiem co to za odmiana ale mnie się i tak podoba
![]()
Trochę naszych:
'Flamenco Queen' - piękna czerwona królowa
i nie mniej urokliwa 'Aphrodite'
o ciekawy kwiecie i niezawodnie kwitnąca 'Sumatra'
oraz ciągle kwitnąca 'Picotte' - 3 pęd
i chyba 'Minerva'
a na koniec kończący kwitnienie o wielkich kwiatach 'Christmas Gift' i dobrze bo chyba mu się święta pomyliły, może przegoni zimę.
Małgorzata i Krzysztof