Chińska róża,hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)- problemy w uprawie
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża chińska
Jeśli daleko od okna, jeśli masz firanki, to nie będzie Ci kwitła.
Pokaż jak wygląda młody 'chory' liść, to może coś poradzimy.
Bo jeśli to ten, przez Ciebie przedstawiony, to sa to raczej uszkodzenia słoneczne i mechaniczne. Gdy liście są wiotkie (po pobycie w domu) a roślina zostaje wyniesiona na zewnątrz wiatr wygina je we wszystkie strony. Nowe, które urosną na słońcu powinny być mocniejsze.
Ponadto tak ja radzili forumowicze przesadź do większej donicy z dobrą jakościowo ziemią i podlej.
Pokaż jak wygląda młody 'chory' liść, to może coś poradzimy.
Bo jeśli to ten, przez Ciebie przedstawiony, to sa to raczej uszkodzenia słoneczne i mechaniczne. Gdy liście są wiotkie (po pobycie w domu) a roślina zostaje wyniesiona na zewnątrz wiatr wygina je we wszystkie strony. Nowe, które urosną na słońcu powinny być mocniejsze.
Ponadto tak ja radzili forumowicze przesadź do większej donicy z dobrą jakościowo ziemią i podlej.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hibiskus
Witam:)
W ubiegłym roku dostałam hibiskusa.Chciałabym zapytać osoby które mają doświadczenie w jego uprawie jak o niego dbać,żeby był ładny.Mojego przez zimę przechowuję w chłodnym(15-18 stopni)salonie.Nie wiem czy go teraz przyciąć czy jak będzie pełna wiosna,czym go nawozić i w ogóle jak o niego dbać.Na razie nie wygląda ładnie
W ubiegłym roku dostałam hibiskusa.Chciałabym zapytać osoby które mają doświadczenie w jego uprawie jak o niego dbać,żeby był ładny.Mojego przez zimę przechowuję w chłodnym(15-18 stopni)salonie.Nie wiem czy go teraz przyciąć czy jak będzie pełna wiosna,czym go nawozić i w ogóle jak o niego dbać.Na razie nie wygląda ładnie

Mariola
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Re: Hibiskus
Możesz napisać, o jakiego Hibiskusa pytasz...? Tak się domyślam, że o tego domowego... Hibiscus Rosa sinensis... Róża chińska...? I może jakąś fotkę wrzuć...
hibiskus umiera?
Witam
jestem nowa na forum, i od razu ostrzegam, że moja wiedza odnośnie pielęgnacji roślin doniczkowych jest raczej nikła (a wręcz bardzo nikła). Wobec czego bardzo proszę o porady dla laika.
A teraz historia mojego hibiskusa. Mam go jakieś 1,5 roku, w zeszłym roku kwitł całkiem ładnie.
Kilka tygodni temu zauważyłam, że liście zaczęły mu żółknąć i opadać, więdnąć. Aby mu pomóc, przeprowadziłam akcję radykalnego cięcia oraz przesadzenia. Korzenie były w dobrym stanie, ale ziemia mokra... Możliwe, ze został przelany
Miałam nadzieję, że po przesadzeniu i przycięciu odżyje, tymczasem po tych akcjach zrzucił wszystkie pozostałe listki (oprócz 3, które odbijają bezpośrednio przy ziemi). Uschły też pączki, z których to miły rozwinąć się nowe liście.... W tej chwili prezentuje sobą smutny obraz patyka wyrastającego z ziemi, i niestety na dotyk czuję, że ten patyk jest całkiem suchy, martwy...
Jedyną nadzieję dają mi te 3 listki przy samej ziemi, ale z nimi się zaczyna dziać coś złego (podsychają).
Czy jest jeszcze ratunek dla mojego hibiskusa? Poradźcie, co można zrobić - jeśli cokolwiek...
Z góry dziękuję!

jestem nowa na forum, i od razu ostrzegam, że moja wiedza odnośnie pielęgnacji roślin doniczkowych jest raczej nikła (a wręcz bardzo nikła). Wobec czego bardzo proszę o porady dla laika.
A teraz historia mojego hibiskusa. Mam go jakieś 1,5 roku, w zeszłym roku kwitł całkiem ładnie.
Kilka tygodni temu zauważyłam, że liście zaczęły mu żółknąć i opadać, więdnąć. Aby mu pomóc, przeprowadziłam akcję radykalnego cięcia oraz przesadzenia. Korzenie były w dobrym stanie, ale ziemia mokra... Możliwe, ze został przelany

Miałam nadzieję, że po przesadzeniu i przycięciu odżyje, tymczasem po tych akcjach zrzucił wszystkie pozostałe listki (oprócz 3, które odbijają bezpośrednio przy ziemi). Uschły też pączki, z których to miły rozwinąć się nowe liście.... W tej chwili prezentuje sobą smutny obraz patyka wyrastającego z ziemi, i niestety na dotyk czuję, że ten patyk jest całkiem suchy, martwy...

Czy jest jeszcze ratunek dla mojego hibiskusa? Poradźcie, co można zrobić - jeśli cokolwiek...
Z góry dziękuję!

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Re: hibiskus umiera?
Cały ten badyl jest niestety suchy.
Jedyna szansa w tym maleństwie,może da radę,bo wiosna się zbliża.Nie przelewaj zbytnio, bo doniczka duża ,a roślinka(żyjąca)mała.
Utnij suche bo tylko szpeci.
Jedyna szansa w tym maleństwie,może da radę,bo wiosna się zbliża.Nie przelewaj zbytnio, bo doniczka duża ,a roślinka(żyjąca)mała.
Utnij suche bo tylko szpeci.
Uciąć... tylko jak? Tak po prostu, przy samej ziemi? I liczyć na to, że odbije?
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
A nie ma przypadkiem szkodników no dolnej części liści?
Doniczka ma dziurki na odpływ wody?
Doniczka ma dziurki na odpływ wody?

Żadnych szkodników nie wypatrzyłam. Miał trochę ziemiórek, ale poszły sobie i w ziemi też ich nie ma.
Odpływ jest.
Cóż, ucięłam go porządnie, dolna część pnia jest (jeszcze żywa), czy jest szansa, że coś z niego wyrośnie?
Odpływ jest.
Cóż, ucięłam go porządnie, dolna część pnia jest (jeszcze żywa), czy jest szansa, że coś z niego wyrośnie?
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Jest szansa że coś wyrośnie 
Tylko teraz nie przesadzaj z podlewaniem.

Tylko teraz nie przesadzaj z podlewaniem.

OK, zobaczymy. Oby do wiosny 

- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Macieju, a kto miałby hibiscusa spożywać?, takich "trujaków" jest sporo, oleander, rośliny wydzielające biały sok przy uszkodzeniu, wilczomlecze, masę innych.Ogrodowych też,np wawrzynek, nawet cis.Hiacynty powodują paskudne uczulenie i wszyscy je hodujemy.
Dzisiaj już ma niestety tylko dwa listki
Ten największy usechł 

jeden z dwóch pozostałych listków też zaczął usychać
Jakaś klątwa, czy co???