U Dareczka w domu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Dareczka w domu.

Post »

Ja sobie piszę i nie wiem że mam gości. Zakręcony chyba jestem. Celowo bardzo mało piszę o kaktusach i sukulentach bo czekają na nową miejscówkę.
justus27: Cieszę się że podoba Ci się moje pisanie, dziękuję. Przyznam że mam teraz jeszcze trochę czasu więc się staram bo potem to ruszam na działkę. lucy23-61: Witam w naszych skromnych progach :wit

Obrazek

Tak wyglądała niedawno półeczka z kwiatuszkami. U góry nefrolepis w towarzystwie syngonium i kaktusów.

Niższa półka to już busz. Kawa dostała tymczasowe ale większe doniczki, sukulent (nie wiem co to) fitonia, pilea, ukorzenia się na trzy sposoby ;:oj filodendron, azalia odpoczywa po kwitnieniu, a w tych niebieskich wzrastają żyworódki.
Obrazek[/url]

A zapomniałem że jak ta pierwsza gardenia jasminoides była bardzo chora to do towarzystwa kupiłem jej drugą ale juz nie zaplataną. Z ukorzenionych passi została jedna z trzech. Brak słońca zabił mi pozostałe. Deklarowany scindapsus, tu bez przebarwień prawie umarł ale w ostatnim jego tchnieniu dodałem mu fusów z kawy i wymiezałem z ziemią, no i z jednego chorego liścia na chorym badylu jest taki. Okazało się że on kocha kwaśną glebę ;:202 , a nie wyczytałem tego nigdzie. ;:37

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Parapet jest w ciągłym ruchu. Ale pewne rośliny tam pozostaną. Doniczki z pod cebulowych prawie nie widać. Gwiazda betlejemska dochodzi do siebie po braku słońca, hipeastrum zwiną pałkę i pokazał liście. Nie wiem co z nim robić bo tyle słyszałem wersji dbania że robię reset i czekam na wasze porady. Kobea pnąca rozwija drugie liście, szczypiorek wschodzi, a mandarynka zawiązała jeden owoc. :heja Pahira zwana przeze mnie shakirą była chora na chlorozę ale już dochodzi do siebie. Dracena rośnie, a kalia wschodzi. Uff. Po świętach jak trochę posprzątam i poprzesadzam to zrobię apel doniczkowy i pokarzę wszystkie moje roślinki które pominąłem ze względu na brak miejsca ekspozycji (względy estetyczne).

Życzę wszystkim wesołego jajka, smacznego zająca i szybkiej wiosny.
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Darku cieszę się, że mogłam pomóc. Sama też lubię wiedziec co u mnie rośnie. ;:108
A u Was widzę busz coraz zieleńszy i gęstszy ;:138 a to dopiero początek wiosny.
Czuję, że będzie się dużo działo. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

;:oj Darku ile ty masz tych doniczek ;:303 A swoją drogą ciekawa jestem czy liczyłeś ile masz tych zielonych ;:224
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Oj,ale zieloniutko u Ciebie ;:oj ;:63
Bardzo miło się Ciebie czyta i ogląda roślinki ;:108
Brawa dla adenium...nie próbowałam nigdy siewu...choć b.podoba mi się ta roślinka :roll: .Może kiedyś...

Hippeastrum musi teraz przyrastać w ''szczypior''.
Czasem trzeba troszkę nawozu mu dać,by cebula nabrała masy.Gdy zrobi się ciepło,bez przymrozków-możesz wynieść hippeastrum na balkon(w półcień-by słońce nie popaliło liści),lub na działkę,pod drzewko jakieś.
Ja tak trzymam swoje hippeastry aż do jesiennych chłodów.Trzeba uważać na opady deszczu(jeśli stoją nie pod daszkiem,by nie zgniły).Ale też uważać,by przymrozki jesienne nie zrobiły krzywdy.
Jak się ochłodzi,przenosisz cebule do piwnicy.Ja nie obcinam liści-by podkarmiły cebulę.Przestajesz podlewać.I....zapominasz...aż zauważysz,że hippeastrum wypuszcza pąk kwiatowy :wink: .Wtedy-wyjmujesz cebulę ze starej ziemi,oczyszczasz,posypujesz cynamonem i wsadzasz do nowej ziemi,nie za głęboko(dobrze jest dodać pokruszone suche skorupki od jajek).Delikatnie zaczynasz podlewać i czekasz na kwitnienie ;:138 .
To chyba tyle.Długie trzymanie roślina na dworze-powoduje przechłodzenie.Jest to główny chyba warunek-by roślina zakwitła.
Ale można też trzymać w domu,jeśli masz chłodną piwnicę-do zimowania.Ja takiej piwnicy nie mam.Więc przechładzam na dworze...

Będę tu zaglądać...Bo i działeczkę macie ;:oj ;:65
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I jak tutaj nie zaglądać...
Co roślinka, to inna historia.
Ściskam kciuki za ukorzeniające się sadzonki.
Świetne ekspozycje.
I ja lubię przestawiać roślinki...już mam plan, co postawię na komodzie, jak tylko wyślę roślinne nadwyżki ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj w naszym gronie. Piękną pasję masz:). Kolekcja piękna i jaka bogata i różnorodna w różne gatunki roślin;).
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

:wit Darku. Wiele roślinek uzbierałeś wraz z żoną w niedługim czasie.
Zielona pasja rozwija się na całego- dla nas bardzo dobrze bo mamy nową bratnią duszę na forum :D
Piękne różnorodne rośliny ;:108 Gratuluję udanego wysiewu adenium.
Będę śledzić twój wątek, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
orchidea177
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 14:52

Post »

Fajowa półka, piękne roślinki i zadbane:):)
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

Niezle sie zaczyna ;:138 ,czekam na reszte fotek ,no i czekamy na pogaduszki rowniez z zona .Pozdrawiam
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj,będę chyba częstym gościem :wit
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Witaj Darku.I ja przypędziłam do Ciebie.Pięknie opowiadasz o swoich początkach z kwiatami.Bardzo fajnie się czyta Twoje historie kwiatowe.Powiem Ci ,że wciągają te Twoje opowieści jak lekturę ;:108 .Naprawdę bardzo milutko u Ciebie.Ach....Twoja żona to ma dobrze,że masz taką pasję.Jak ja Bym chciała żeby mój M choc tyci tyci miał takiego zielonego bzika.A tu niestety nic :( .Będę do Ciebie przychodzić na kawusię :D
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Wspaniały, Darku, ten regał. Szczególnie, że wygospodarowany na tak niewielkim metrażu :) Uwielbiam takie zakątki-pełne doniczek i zieleni :)
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Witaj :wit zielono masz tam u siebie będę zaglądać powodzenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Wpadłem odwiedzić
Ale masz kwiatów na parapetach i nie tylko ciekawe i piękne :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Dariusz80
100p
100p
Od: 21 mar 2013, o 20:36

Post »

Dzień dobry Wszystkim, zarówno stałym już gościom jak i nowym. Wszystkim bardzo dziękuję za miłe komentarze. Zmotywowany wczorajsza wizytą na naszej działce wraz z dawką pozytywnej energii od słońca kontynuuję.

Zaczynam od pytanka co ja mam? :?:
Obrazek

Muszę dodać że jest kwaśnolubny, nie lubi zbytniej wilgotności, woli półcień, a kupiłem go jako scindapsus. ;:oj
Zapraszam jeszcze dziś, a za rozwikłanie zagadki z góry dziękuję. ;:108
By być szczęśliwym wystarczy zdać sobie z tego sprawę.
U Dareczka w domu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=64606" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareczka działeczka...... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=66059" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”