Eko obrzeże ogrodowe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2013, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eko obrzeże ogrodowe
Witam serdecznie. Jeszcze nie widzialem zeby ktos poruszal ten temat. Interesuje mnie Eko obrzeże ogrodowe, czyli taki plastikowy krawężnik. Czy ktos to stosowal i czy warto w to inwestowac. Zależy mi na estetyce ogrodu. Gdzie mozna to kupic w jak najlepszej cenie?
Pozdrawiam
AF
Pozdrawiam
AF
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Re: Eko obrzeże ogrodowe
Plastik w ogrodzie i eko? to dwie sprzeczności.Chyba ze te Eko to od ekonomiczności.
W sumie ciekawy patent na ekobord.pl
W sumie ciekawy patent na ekobord.pl
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ze zdjęcia wnioskuję, że do tak zrobionej ścieżki nie trzeba krawężników?
Dobre!
Dobre!
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
No, wychodzi dużo taniej, linia przejścia tez może być łagodniejsza.
Najprościej na allegro. I chyba taniej się nie da. Należy zwrócić uwagę na rozmiar. jest ich kilka (wg wysokości).
Najprościej na allegro. I chyba taniej się nie da. Należy zwrócić uwagę na rozmiar. jest ich kilka (wg wysokości).
Na samą kostkę bym się skusił, bez plastiku, fachowiec też chyba jakiś zezowaty, więc odpada 

Zdjęcie z ekobord.pl bardziej pokazuje, że po drugiej stronie plastiku bedzie inna kostka. Tam jest dalej piach pod następne kostki.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Skoro będzie tam dalej kostka to po co ten plastik? ma on coś podtrzymywać,zaznaczać,podkreślać? dla mnie to zbędny koszt.Moze jako obrzeże trawnikowe tak ale tutaj?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Zdjęcie jest zapewne tylko zdjęciem pokazowym. Ekobord to nie jest stara technologia. Pozwala uniknąć krawężnika/obrzeża, którego tez ni wstawia się od tak. Kostka się nie rozjeżdża, a przejście jest płynne z kostki na trawnik np. Ja je uważam za świetne rozwiązanie, nie trzeba wówczas wykonywać np. głębszego wykopu by zrobić np. fundament pod obrzeże.
Miałem okazję oglądać to na GARDENIA 2013 i wiem, że w przypadku mojego podjazdu do garażu zastosuje to dla kostki.
Miałem okazję oglądać to na GARDENIA 2013 i wiem, że w przypadku mojego podjazdu do garażu zastosuje to dla kostki.
-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Kontakt:
Zdarzało mi się coś takiego instalować w ogrodach. Montaż nie jest super łatwy , zwłaszcza na twardej glebie z kamieniami , przez którą pękają plastikowe gwoździe, ale da radę, Minus to taki że na słońcu potrafi trochę pofalować ( efekt torów kolejowych) więc najlepiej gdy jest maksymalnie osłonięty od słońca. Na pewno lepsze rozwiązanie niż taśma falista , ale gorsze niż kostka. Cenowo też szału nie ma , metr kosztuje około 10 zł a kostka z materiałem ( cement + piach ) 15 zł, tylko roboty więcej.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór