Pstryknij fotkęmaaartinka pisze:Wyobraźcie sobie że w z ziemi mojego fikusika wyrósł grzybek
 może ktoś zanalizuje i napisze cioś na ten temat. Też jestem ciekawa, bo u mojej wysokiej draceny, której przez moją głupotę już niestety nie mam
 może ktoś zanalizuje i napisze cioś na ten temat. Też jestem ciekawa, bo u mojej wysokiej draceny, której przez moją głupotę już niestety nie mam  też było pełno takich maleńkich grzybków wielkości ok 0,5-1cm. Wygladały i pachniały jak pieczarki
 też było pełno takich maleńkich grzybków wielkości ok 0,5-1cm. Wygladały i pachniały jak pieczarki  

Swoją dostałam od taty jak była jeszcze maleńka i mam ją już kilka lat tak około 4treissi pisze:Maaartiniko właśnie nabyłam dracene godseffiana. Długo już masz swoją? Możesz mi powiedzieć na temat jej wymagań?
 nie sprawia problemów tylko musze przyznać że bez nawozu nie będzie rosła
 nie sprawia problemów tylko musze przyznać że bez nawozu nie będzie rosła  kiedyś jej nie nawoziłam i stała w miejscu a teraz rośnie jak szalona
 kiedyś jej nie nawoziłam i stała w miejscu a teraz rośnie jak szalona  potrzebuje światła ale nie bezpośredniego słonka. Mam nadzieje że tobie też będzie fajnie rosła bo to śliczna dracenka
 potrzebuje światła ale nie bezpośredniego słonka. Mam nadzieje że tobie też będzie fajnie rosła bo to śliczna dracenka 
 tylko niestety na razie moja hebe zrzuca listi
 tylko niestety na razie moja hebe zrzuca listi  nie wiem co jest nie tak
 nie wiem co jest nie tak 
 porównaj sobie z nim i może też go tak zidentyfikujesz
 porównaj sobie z nim i może też go tak zidentyfikujesz 

Miło że mnie odwiedziłaśKamilaP pisze:Witam,bardzo ładne kwiatki a, paprotka cuuuuuuuudo.U mnie dość dobrze zadomowiła się paprotka miniaturka.
 a mogłabyś mi pokazać jak wygląda paprotka miniaturka? Bo szczerze mówiąc mam jeszcze jedną paprotke i nie wiem czy to miniaturka czy po prostu malutka paprotka
 a mogłabyś mi pokazać jak wygląda paprotka miniaturka? Bo szczerze mówiąc mam jeszcze jedną paprotke i nie wiem czy to miniaturka czy po prostu malutka paprotka 

Wydaje mi się, że to raczej nie z braku światła tylko jak pisałam z przenawożenia. Sanseviery lubią jasne miejsca, ale nie bezpośrednio na słońcu. Najlepiej jakieś 2m od okna, chyba że pokój jest zacieniony cały czas to wtedy może stać bezpośrednio na parapecie. Zazwyczaj skutkiem braku światła jest odbarwienie liści, co można zauważyć najlepiej na tych żółtoobrzeżonych, oraz czasem mogą pojawić się plamy, ale liście pozostają nadal sztywne. A z którą sansevierią Ci się tak dzieję z Hahnii czy z Laurenti? I w jakim miejscu ją trzymasz? Jeśli masz możliwość przestawić ją w bardziej słoneczne miejsce, ale nie bezpośrednio na słońce, to oczywiście jak najbardziej będzie jej to odpowiadać.maaartinka pisze:Effa tak sobie myśle czy te problemy z sansewierką mogą być spowodowane brakiem światła?
Niestety grzybek padł zanim dorwałam aparat
 Moja dracena miała tego całe kępki
 Moja dracena miała tego całe kępki   Tylko wtedy jeszcze nawet nie słyszałam o takim fajnym forum no i nie miałam się kogo o to zapytać.
 Tylko wtedy jeszcze nawet nie słyszałam o takim fajnym forum no i nie miałam się kogo o to zapytać.