Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Revi, pominęłam Cię poprzednio, przepraszam. Fajnie, że zaglądasz, wymyśliłaś coś z moją rabatką? Kurczaki wielosezonowe, a bałwankowa doniczka z Biedronki

Jurku, nie zieleniej, zobacz jak mi zakwitł kitami aloes ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla Ewy, żeby było jeszcze bardziej kolorowo mój storczyk. Kupiłam aż 2 i jeden z nich kwitnie mi z mojego howu, a nie kupnego. Chyba będę więcej mieć tych pięknych kwiatów

Obrazek
w tle, rozmazany mój HIRO

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MARZENKO,nie masz mi czego zazdrościć :!:
U mnie ranniki i krokusiki a u Ciebie storczyki :!:
Ale dzisiaj trochę cieplej ...Może jednak wiosna będzie :!:
SŁA
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Ciebie, Sławeczku, rozwój rącznika posianego w środę tydzień temu. Zdjęcia robione prawie codzień jak już wyszedł z ziemi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sie wzruszyłem :oops: ;:196
SŁA
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marzenko wpadłam w zachwyt nad wysiewami, Hibiskusy cudo- nie trafiłam na nie, chyba będę Cię molestować ,żebys mi kupiła czy to te z Biedronki ? piękne wszystkie ale naj ,naj
żółty z oczkiem (...Kupiłam aż 2 i jeden z nich kwitnie mi z mojego howu, a nie kupnego..)-to co z nimi robiłaś?bo nie nadążam . Mam 10 szt ale one nie tworzą tych "odrostków"to się jakoś nazywa ale wyleciało mi z głowy ?? ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławeczku, nie mam tyle kwiatów, żeby nimi wszystkich obdarowywać jak Ty. Nie chciałam CIę aż tak wzruszać ...Jeśli Ci się rącznik nie podoba, to sorki. Mnie cieszy każda rosnąca roślinka, a już swojego howu tym bardziej.

Elu, te hibiskusy kupowałam w Netto i Kauflandzie, po 4-6zł. W tamtym roku był wysyp/moda/urodzaj i w każdym markecie hibiskusy stały. Miałam 2 czerwone, żółtego, różowego, tego żółto-czerwonego. Jednego czerwonego straciłam przez troskliwość M, przelał go.
Miałam już kwitnienie sklepowe w czerwcu, potem kwitły w sierpniu, a teraz mam 3-cie kwitnienie, czyli z całkowicie mojego howu. Nie wiem jak się robi "odnóżki"- szczepki z hibiskusów. Chętnie dam CI kawałek tego żółtego. Chyba, że trafię w sklepie to oczywiście kupie dla Ciebie.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie właśnie sypie śnieg ;:131 . Czy to aby nie przesada?

Zajrzałam wczoraj do krokusów, wiecie, że one sobie rosną i kwitną ;:oj ? Są jednak takie "zmęczone", chyba mnóstwo energii tracą na topienie śniegu wkoło siebie. Byłam w totalnym szoku jak je zobaczyłam. Oczywiście zdjęć nie mam, bo poszłam bez aparatu ;:124
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

MARZENKO :wit
Źle mnie zrozumiałaś :wink: Nie rącznik mnie wzruszył ale Twoje dobre serce ;:108
Świąteczne uściski dla Ciebie i rodziny ;:167
SŁA

U mnie też biało,choć na plusie :(
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, uff... bo nie chciałam Cię urazić ;:196 , Tobie też wesołych Świąt
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Ja wsadziłem 5 fasolek tego rącznika. Żadna ---- nie wyłazi.Kolejny nieudany eksperyment parapetowy. ;:202
Aloes piękny.Normalnie do rany przyłożyć :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Za przykładem Krysi (Christinkrysia) fasolki rącznika namoczyłam przed posadzeniem. I zupełnie inaczej wyglądały niż przed namoczeniem. Mam nadzieje, że podziała na moje 5 sztuk. Na razie jest za wcześnie, by to stwierdzić :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w tym roku szaleństwo wysiewowe. w ogóle nasionka mam super i chyba wstrzeliłam się w idealną porę siania, bo nawet kobea po tygodniu mi wykiełkowała, heliotrop po 6-ciu dniach, a wysiana 5dni temu lawenda też wychodzi.

Jureczku, też wysiałam 5 nasionek i każde wyszło, oczywiście w różnym terminie, bo te zdjęcia z rącznikiem to robione jednego dnia moim 5ciu nasionkom, akurat tak fajnie się rozwijają, że wygląda jakbym robiła w kolejnych etapach wzrostu
A hasło z aloesem, aż na głos przeczytałam koledze, bo bardzo trafnie go podsumowałeś ;:138 . Kupiłam jakiegoś umarlaka w Kauflandzie, stał jedyny i opuszczony na regale, za 4zł. Chyba dlatego się tak odwdzięczył, że zycie mu uratowałam.

Aniu, swoich nasion nie moczyłam, jak już siedziały w ziemi, to doczytałam, że trzeba w letniej wodzie moczyć. Mają odstraszać krety. Ciekawam tych właściwości, choć jednego w tamtym roku miałam i kreta tam nie było. Jednak wśród korzeni akacji to nie dziwię się, że nie rył. Posadziłam rącznikowe fasolki w osobne doniczki od razu, bo nie lubią przesadzania

Basiu, nasionka rącznika od Ciebie były zupełnie inne jak te kupne, które wsiałam . Twoje były 1/4 wielkości tych sklepowych. Posieję i te od Ciebie, dla porównania potem roślin.

Porównanie wysiewów po 6ciu dniach

czarna wielodoniczka nad zieloną
Obrazek

Obrazek

tu wczorajszy spacerek
Obrazek

Obrazek

nasze białe psy, które na tle śniegu wcale takie białe nie są :oops: . Po spacerze każdy dostał swoją kość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Marzenko bardzo ładne masz sieweczki już takie duże,a ja jeszcze nic.Na dodatek całe lato latają u mnie te muszki i podgryzają korzenie.Masakra.Wycieczka Ci się udała ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Pieski fajne :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ja w tamtym tygodniu wszystko siałam i już takie jest ;:oj . Na latające muszki, żeby je wytępić bez chemii, to wyczytałam, ze na ziemi w doniczce koło której najwięcej lata tego ustrojstwa połozyć przekrojony ziemniak. Po dniu zajrzyj pod spo tego ziemiaka. Będzie pełno larw. Wyskrob je łyżeczką i ziemniaka znów na ziemię. Powtarzaj do momentu zniknięcia muszek. U mnie też są i muszę tak zrobić, ale metoda sprawdzona.

Rewi, cieszę się, że psiny się podobają. Najpierw wzięliśmy Azję ze schronu, rok temu przed Bożym Narodzeniem, a Hiro przyjechał do nas (też ze schronu) w połowie lutego. Faktycznie nieźle razem wyglądają na podwórku. A w domu jest Tina ( ze schroniska, a jakże), bo nie zgadzają się z Azją i muszą być rozdzielone. Trochę z tym kłopotu, ale to dla ich dobra. Obie są z kolei tak stare, że na socjalizację nie liczę.

Na zdjęciu, łączka kalarepy i trochę mniej malwy czarnej
Obrazek

wschodzący heliotrop
Obrazek

Obrazek

firletka chalcedońska
Obrazek

jeżówka, marnie wschodzi
Obrazek

biała ślazówka
Obrazek

Obrazek