Nic nie che odejść ta zima, wnet będą 2 pory roku Zima i Lato
Danusia Mój ogród cz.3
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Danusia Mój ogród cz.3
Oj pozazdroszczę ci u mnie teraz -8 i śniegu cały ogród więc Wielkanoc biała chyba choinkę ubiorę
.
. Miłego wieczorku 
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie od zachodniej strony biała pierzynka utrzyma się jeszcze długo . W nocy też mam ( -) , w dzień słońce ładnie grzało i lekki (+) to od wschodu i południa miejscami śnieg zginął .
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to po niedzieli, to znaczy po świątecznych zawirowaniach jestem u Ciebie 
- Tacca

- Kontakt:
Iwonko , czekam .
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Danusiu!....witam serdecznie
Kolejny
dzień napawa optymizmem...miejmy nadzieję,że w końcu ta zimowa aura skończy się...i na dobre po świętach ruszymy do ogrodów.
Pragnę tego...Pozdrawiam cieplutko!
Kolejny
Pragnę tego...Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Tacca

- Kontakt:
Bogusiu , jak nawiedzone czekamy wyjścia do prac polowych . U mnie słoneczko nieśmiałe ale jest . Wiosna może kilka dni poczekać bo ja właśnie załapałam się na zapalenie pęcherza . Mam nadzieję że do wiosny się wykuruję . Na razie ogródek parapetowy doglądam . Pierwsze pomidorkowe rozsady z nadmiaru troski o mało nie zamęczyłam . Już im lepiej .
- iwona0042

Ja dziś koniecznie muszę popikować pomidory, bo powyciągały mi się strasznie
i Papryka pójdzie do osobnych pojemników 
- Tacca

- Kontakt:
Wczoraj pikowałam paprykę , jeszcze malutka , ale już każda w swojej doniczuszce .
Bakłażanom podsypałam gotowej mieszanki kompostu z obornikiem ,kupiłam woreczek 5 l za 3zł , z wyprzedaży w LM .Chyba są bardzo zadowolone bo troszkę pogrubiały . Skończyłam właśnie przegląd pomidorków . To moje pierwsze doświadczenia na tak wielką skalę . Od kilku dni zastanawiałam się co źle robię , bo niektóre takie biedne się wydają .Wystarczyło porządnie poustawiać wg odmiany i sprawa wyjaśniona.
Mam tak ;
St. Pierre - krzaczki są masywne , zielone wys , 11 cm nad doniczką szer 13 cm .

Sława Nadreni - krzaczki masywne , soczyście zielone, ale zdecydowanie niższe wys 9 cm , szer 10 cm

Czarna zebra - krzaczki drobne , soczyście zielone , od spodu z bordowym odcieniem wys . 6 cm , szer 6 cm.

Wszystkich mam po 5 sadzonek . Jak stały wymieszane to panikowałam że coś źle robię , teraz widzę że to raczej sprawa odmiany . Mam też inne ale troszkę później siane , więc nie porównuję .
Do pikowania mam jeszcze 4 szt Malinowy olbrzym
8 szt San Marzano
Mam jeszcze koktajlowe malinowe ,i one już też w swoich doniczkach siedzą .

Martwiłam się o selery , rozwinęły im się listki właściwe i teraz wyglądają jak trzeba.

Zapomniała bym , Bazylia czerwona też ładnie rośnie .

Bakłażanom podsypałam gotowej mieszanki kompostu z obornikiem ,kupiłam woreczek 5 l za 3zł , z wyprzedaży w LM .Chyba są bardzo zadowolone bo troszkę pogrubiały . Skończyłam właśnie przegląd pomidorków . To moje pierwsze doświadczenia na tak wielką skalę . Od kilku dni zastanawiałam się co źle robię , bo niektóre takie biedne się wydają .Wystarczyło porządnie poustawiać wg odmiany i sprawa wyjaśniona.
Mam tak ;
St. Pierre - krzaczki są masywne , zielone wys , 11 cm nad doniczką szer 13 cm .

Sława Nadreni - krzaczki masywne , soczyście zielone, ale zdecydowanie niższe wys 9 cm , szer 10 cm

Czarna zebra - krzaczki drobne , soczyście zielone , od spodu z bordowym odcieniem wys . 6 cm , szer 6 cm.

Wszystkich mam po 5 sadzonek . Jak stały wymieszane to panikowałam że coś źle robię , teraz widzę że to raczej sprawa odmiany . Mam też inne ale troszkę później siane , więc nie porównuję .
Do pikowania mam jeszcze 4 szt Malinowy olbrzym
8 szt San Marzano
Mam jeszcze koktajlowe malinowe ,i one już też w swoich doniczkach siedzą .

Martwiłam się o selery , rozwinęły im się listki właściwe i teraz wyglądają jak trzeba.

Zapomniała bym , Bazylia czerwona też ładnie rośnie .

- iwona0042

Ja popikowałam właśnie po 10 szt, koralik malinowy, koralik black scherry i swoje granatowe, a co zrobić z resztą, sama nie wiem bo szkoda wywalać, ładne są 
- Tacca

- Kontakt:
Iwonko teraz masz dużą działkę i własna , upchasz gdzieś jak przyjdzie pora .
- iwona0042

Wiesz co, folii to ja w tym roku tam nie przeniosę niestety, bo już w niej mam posiane troszkę i mi wschodzi, więc pomidorki przynajmniej te granatowe i paprykę posadzę pod folią tutaj
dlatego dużo mi nie potrzeba 
- Tacca

- Kontakt:
Ja filii nie mam i mieć nie będę . Pomidorki będą w gruncie . Stąd tyle odmian po kilka sztuk , sprawdzę które się sprawdzą . San Marzano miałam w ubiegłym roku , nie chorowały . Zobaczymy jak się spiszą tegoroczne zasiewy.
- iwona0042

Danusiu, powiem tak, jeśli wierzyć prognozom, to, to lato nie ma być za ciekawe, więc i folia może być zniszczona, ale ja koraliki miała w gruncie i w tym roku też będą 
- Tacca

- Kontakt:
Iwonko , aż tak to ja się nie stresuję , lato jak przyjdzie to będzie , na razie czekam na wiosnę i doczekać się nie mogę , o lecie nie chcę na razie myśleć . Od wtorku zaczynają przyjeżdżać nowe dostawy , ok 15 wózków a tu mróz , jakaś wariacja , zamówienie poszło w styczniu i teraz nie ma co gadać , trzeba brać . Czarna rozpacz.
- Gosia123A

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Danusia
Wy już o pomidorkach piszecie,a tu śnieg leży