No właśnie. Cośrichu pisze:zawsze coś wschodziło.
Fasola na suche nasiona
Re: Fasola na suche nasiona
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba robić w zimie przegląd nasion. Jak w jakiejś fasolce jest strąkowiec fasolowy, to widać go pod otoczką nasionka: takie ciemniejsze owalne coś
o wymiarach 1,5 x 2-3 mm. I takie nasiona usuwać
.
Dzięki Wam
.
Skontrolowałam dokładnie nasiona, wylądowały w lodówce.
Cieszę się, że można sobie poradzic bez chemii i tak zrobię już od jesieni.
Ale podstępne te strąkowce, dorastają i czernieją jak się już zapomni o kontrolach. Dopiero jak wyszły co odważniejsze na ścianę...
Ciekawe, że nasion fasoli ozdobnej rosnącej obok nie zasiedliły.
Skontrolowałam dokładnie nasiona, wylądowały w lodówce.
Cieszę się, że można sobie poradzic bez chemii i tak zrobię już od jesieni.
Ale podstępne te strąkowce, dorastają i czernieją jak się już zapomni o kontrolach. Dopiero jak wyszły co odważniejsze na ścianę...
Ciekawe, że nasion fasoli ozdobnej rosnącej obok nie zasiedliły.
I prawidłowo. Podobno te warzywa i owoce są ekologiczne, których się czepia robactwo. Jeśli nie są robaczywe to znaczy, że są niejadalne.amitka pisze:Ciekawe, że nasion fasoli ozdobnej rosnącej obok nie zasiedliły.
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teoretycznie wszystkie fasole, w tym ozdobne, są jadalne. A jak się zbiera własne nasiona z "ozdobnych", to pewnie i strąkowiec by się pojawił.forumowicz pisze:I prawidłowo. Podobno te warzywa i owoce są ekologiczne, których się czepia robactwo. Jeśli nie są robaczywe to znaczy, że są niejadalne.amitka pisze:Ciekawe, że nasion fasoli ozdobnej rosnącej obok nie zasiedliły.
pozdrawiam, Gunnar
-
nataliaada
- 200p

- Od: 27 sty 2009, o 23:06
W 2012 r. miałam 3 fasole na suche nasiona.
Piękny Jaś - bardzo polecam. Wystarczy klika nasion posiać, a plony duże. U mnie ta fasola rosła bezproblemowo.
Fasola z orzełkiem, tzw. niepodległości - też polecam. Ładna fasolka, dobrze rośnie, w smaku delikatna.
Borlotto ... coś tam coś tam - szerokostrąkowa w czerwone mazaje. Może być jako szparagowa lub na suche ziarno. U mnie na ziarno. Też dobrze rośnie, plenna, i szybko się gotuje.
W tym roku będę miała więcej, ale w mniejszych ilościach:
- Piękny Jaś
- Tosca - czerwona
- Nigeria - zarna
- Z orzełkiem moja
- Z orzełkiem inna
- Tzw. Orzeł
- Brązowa anonim
- 'Dalmatyńczyk' anonim
- 'Borlotto...' - ale tylko z nasion różowych w białe ciapki
Tu są moje nasiona roślin strączkowych do wysiania w 2013 r.
Fasole na ziarno - rząd w środku.

Piękny Jaś - bardzo polecam. Wystarczy klika nasion posiać, a plony duże. U mnie ta fasola rosła bezproblemowo.
Fasola z orzełkiem, tzw. niepodległości - też polecam. Ładna fasolka, dobrze rośnie, w smaku delikatna.
Borlotto ... coś tam coś tam - szerokostrąkowa w czerwone mazaje. Może być jako szparagowa lub na suche ziarno. U mnie na ziarno. Też dobrze rośnie, plenna, i szybko się gotuje.
W tym roku będę miała więcej, ale w mniejszych ilościach:
- Piękny Jaś
- Tosca - czerwona
- Nigeria - zarna
- Z orzełkiem moja
- Z orzełkiem inna
- Tzw. Orzeł
- Brązowa anonim
- 'Dalmatyńczyk' anonim
- 'Borlotto...' - ale tylko z nasion różowych w białe ciapki
Tu są moje nasiona roślin strączkowych do wysiania w 2013 r.
Fasole na ziarno - rząd w środku.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Tą fasolę, na której zależy ci, żeby powtórzyła cechy (np. z orzełkiem) siej w oddaleniu od innych, bo lubi się krzyżować
.
Ja szukałam tej z orzełkiem, aby kupić na ten sezon, ale w końcu nie znalazłam. Tzn. była - na allegro, ale koszty przesyłki znacznie przekraczały koszt samej fasoli, to było mi szkoda kasy.
Fajnie wygląda ta 'dalmatyńczyk' i 'nigeria' - poszukam ich na przyszły sezon.
Miałam natomiat rok temu 'Jasia', zwykłą czerwoną i 'borlotto' - ta ostatnia wyszła naprawdę super! Miałam duże plony, fasolka nie dość, że urodziwa, to jeszcze bardzo dobra w smaku i faktycznie szybko się gotuje. Szkoda tylko, że po ugotowaniu nie wygląda tak atrakcyjnie jak suche nasiona.
Fajnie wygląda ta 'dalmatyńczyk' i 'nigeria' - poszukam ich na przyszły sezon.
Miałam natomiat rok temu 'Jasia', zwykłą czerwoną i 'borlotto' - ta ostatnia wyszła naprawdę super! Miałam duże plony, fasolka nie dość, że urodziwa, to jeszcze bardzo dobra w smaku i faktycznie szybko się gotuje. Szkoda tylko, że po ugotowaniu nie wygląda tak atrakcyjnie jak suche nasiona.
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Z tego co mi wiadomo z pewnego źródła fasola z orzełkiem w ogóle sie nie krzyżuje, więc śmiało można siać z innymi
Natomiast nigeria to u mnie była porażka, wykielkowalo 1 na 10 nasion z każdej paczki - polecam ją podkielkować na wacie albo czymś innym co chłonie wodę.
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Może trzeba zapytać wizardicę o 'dalmatyńczyk', bo ona ma pomidor o tej samej nazwie ("Dalmatiner") i mogłaby coś wiedzieć.
pozdrawiam, Gunnar
Re: Co to za fasolka? Proszę o pomoc identyfikacją?
Fasolka ta przypomina trochę tę popularną fasolkę z czarnym oczkiem - z ang. black-eyed bean, tylko, że Twoja namoczona - może ciut inaczej wygląda.
Porównaj zdjęcia z wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black-eyed_pea
Żródło: http://www.all-creatures.org/recipes/i- ... dpeas.html

Porównaj zdjęcia z wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black-eyed_pea
Żródło: http://www.all-creatures.org/recipes/i- ... dpeas.html

-
pongo
- 50p

- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
Też na początku myślałam,że to czarne oczko.
Ale moja jest inna. Czarne oczko jest białe, a moja ma inny kolor jak widać na zdjęciu.
Ale moja jest inna. Czarne oczko jest białe, a moja ma inny kolor jak widać na zdjęciu.
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy ma ktoś może zdjęcie nasion fasolki szparagowej mamut karłowy?
Jak przez mgłę pamiętam, ze były podobne do tych wyżej ale zupełnie mogę się mylić, a w internecie nie mogę znaleźć zdjęcia dla porównania.
Jak przez mgłę pamiętam, ze były podobne do tych wyżej ale zupełnie mogę się mylić, a w internecie nie mogę znaleźć zdjęcia dla porównania.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
ostatnia szansa, z tego co pamiętam to ta fasolka jest wielkości "czarnego oczka", ale wzór ma podobny do borlotto. Traktuj to jako wskazówkę
Kiedyś ojciec przywiózł mi fasolkę czarne oczko, była karłowa i miała zdaje się żółte strąki. Jako, że wtedy byłem młodziutki to bardzo mi się podobała taka fasola