Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
Re: Uprawa powojników w donicy
Kasiu , pytam o kratkę zieloną , rozbieralną, po której pnie się różowy powojnik .
A co do kwiatków to u mnie wyświetla się konkretna roślina , a pod nią pasek wszystkich zdjęć .
Chodzi o te różowe roślinki , w tym jedna różowa w ciapki i fiolet z żółtym środkiem.
A co do kwiatków to u mnie wyświetla się konkretna roślina , a pod nią pasek wszystkich zdjęć .
Chodzi o te różowe roślinki , w tym jedna różowa w ciapki i fiolet z żółtym środkiem.
Aga
Kratkę kupiłam w OBI. Występuje w kolorze zielonym, brązowym i białym oraz dwóch szerokościach. Jest metalowa powleczona gumą czy plastikiem.
Różowa to kohleria a fioletowa achimenes
.
Różowa to kohleria a fioletowa achimenes

Dziękuje ślicznie . Kasiu założylabyś swój wątek, bo masz bardzo ładny balkonik, aż przyjemnie popatrzeć.
Aga
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
*Kasia przepiękny ten Twój balkonik!! Fajnie skomponowany 
Mówisz w OBI trzeba się będzie do stolicy województwa wybrać....
A możesz podać jakiś wymiar kratki ze ściany i cenę... mniej więcej chociaż...

Mówisz w OBI trzeba się będzie do stolicy województwa wybrać....
A możesz podać jakiś wymiar kratki ze ściany i cenę... mniej więcej chociaż...
witam chcę posadzić multi blue w donicy przy kracie,jak szeroka musi być kratka? nie mam
pojęcia jak szeroko się rozrasta
pojęcia jak szeroko się rozrasta
pozdrawiam Karina
A dziękuję za słowa uznania. Krata ma tak mniej więcejz 120/80 cm. Ceny nie pamiętam, ale nie była jakoś szczególnie atrakcyjna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawy wątek. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Ja w tym roku zaczynam przygodę z powojnikami w pojemnikach i mam nadzieję, że będą kwitły u mnie tak samo pięknie jak u was
Ja w tym roku zaczynam przygodę z powojnikami w pojemnikach i mam nadzieję, że będą kwitły u mnie tak samo pięknie jak u was

Serio? Nie sądzę aby 20 zł wówczas jak kupowałam wydawało mi się drogo
.

- misiaczekm
misiaczekm pisze:Podpory i mocowanie ich w donicach?!
Podstawowy, czyli wbite 3-4 bambusy związane na czubku tworzące piramidę... - jakie mają wysokości wasze?
Inne pomysły?!
Kratki Kasi są cudowne, jednak mi chodzi o podpory typowo mobilne, do przenoszenia razem z doniczką, których nie trzeba podpierać o ścianę...*Kasia pisze:Jak donica duża można wbić metalowe podpory, które wiosną pojawiają się w sklepach. Bardzo estetyczne. Ale raczej dla niższych powojników. U mnie doskonale radzi sobie na niej Arabella:
Dla wysokich zdecydowanie lepsze są kraty montowane na ścianie, które można zastosować na dowolnej wysokości. Krata jest zapinana do zaczepów i można ją zdejmować.
Ta pierwsza jest wbita w doniczkę i nie trzeba jej opierać o ścianę. Może być wbita pionowo.
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Witam, przeczytałam ten temat jak i kilka innych (dziękuję Kasiu za polecenie mi tego), ale nadal nie jestem pewna co do jednego. Mianowicie planuję w tym roku posadzić powojnik na balkonie, tylko nie wiem jaką donicę wybrać - wyczytałam, że ma być duża, ale nie za duża, jaka jest według was taka odpowiednia? W jak dużych wy trzymacie powojniki? Tak mniej więcej, żebym wiedziała, za czym się rozglądać 

- misiaczekm
Szpec od powojników, dr inż. Szczepan Marczyński, w wywiadach Rok w Ogrodzie wspomina, że doniczka powinna ma mieć wymiary miń. 40cm (to ok.65l) za każdej strony. Proponuje donice od min. 45 l do 65 l.
- Orsini
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 kwie 2008, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Clematisy...proszę o rady
Cześć,Orsini, podobno klematisy mogą ożyć nawet po dwóch latach. Miło, że twoje jednak przetrwały. Ciekawa jestem, czy żyją nadal w roku 2013. Jeśli tu jeszcze bywasz, to napisz nam coś o nich![]()
Miło, że pytasz i przepraszam za spóźnioną odpowiedź (mam bardzo nowego malutkiego lokatora w domu i nie zawsze mam możliwość zajęcia się sobą i swoimi sprawami).

W zeszłym roku postawiłam w związku z tym na różę pnącą skoro Clematisy mnie nie polubiły. Zakupiłam różę New Dawn. Nie urosła za wiele w zeszłym roku ale bardzo ładnie kwitła i sadzonka była dość silna i ładnie się rozkrzewiała. Udało mi się ją przezimować i ku mojemu zaskoczeniu, po podejrzeniu pod włókninę odkryłam nowe pędy z listkami z każdego oczka starych i ze dwa z nich sięgają już tak z 70cm. Poradzono mi żeby ich nie podcinać w tym roku więc czekam i obserwuję. Zapowiada się lepiej niż z clematisami. Trochę mi szkoda tych Clematisów. Pewnie kiedyś zrobię do nich czwarte czy trzecie podejście

Pozdrowienia,
Orsini
Pozdrawiam,
Orsini
Orsini

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2012, o 14:57
mam nadzieję że ktoś tu jeszcze zagląda bo mam do Was pytanie o powojniki właśnie
kupiłam donice drewniane z myślą że wyłożę styropianem, folią, następnie keramzytem i wsadzę powojniki i zostawię na zimę później zabezpieczając jeszcze ziemię od góry ale zaczynam mieć wątpliwości czy to dobry pomysł, taras jest zachodni
czy zrobić tak jak myślałam czy jednak lepiej ewentualnie wyłożyć donice folia tylko a na zimę po prostu schować do garażu??
liczę na Wasze złote rady

kupiłam donice drewniane z myślą że wyłożę styropianem, folią, następnie keramzytem i wsadzę powojniki i zostawię na zimę później zabezpieczając jeszcze ziemię od góry ale zaczynam mieć wątpliwości czy to dobry pomysł, taras jest zachodni
czy zrobić tak jak myślałam czy jednak lepiej ewentualnie wyłożyć donice folia tylko a na zimę po prostu schować do garażu??
liczę na Wasze złote rady

pozdrawiam
Basia
Basia