Juki,draceny,beniaminki i inne roślinki AlfaXIII potrzebujące pomocy

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

No to masz mnie na karku przez najbliższe dwa lata ;) :lol:
Bardzo dziękuję za pomoc. Tak w swoim imieniu jak i Beniamina :)
Oczywiście będę pokazywać co rośnie i jak.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I znowu mam zagwozdkę.
Mam taką difenbachię i od dawna krąże wokół niej z sekatorem. Jednak ciągle nie wiem jak ją pociąć. Problem tkwi w tym, że tak bardzo krzywa jest a tnąc jukę okazało się, że żaden pieniek z krzywizną na końcu się nie ukorzenił tylko zamarł. Prosze pomóż ją pociąć :)
Obrazek

Na razie mam tylko takie zdjęcie. Widać na nim dobrze jedną łodygę. Ale druga jest bardzo podonie powykrzywiana.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę bardzo
Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czyli podobnie jak myślałam. Jest jedno ale... mam ukorzenić takie łukowate pieńki? Hmmm... nieco dziwna może być nowa roślinka. A może też je pociąć dodatkowo na tych łukach? A może cały kawałek pieńka ukorzenić poziomo? Gdzieś słyszałam o takiej metodzie.
Kawałki z pióropuszami to jasne.. do wody i cześć. Ale co z tymi kawałkami pnia. Przecież szkoda wyrzucic tylko dlatego, że krzywe ;)
x-C-j
---

Post »

Ukorzeń pionowo takie łukowate a jak będą korzenie wsadzisz tak by tylko pionowy kawałek prosty wystawał ponad ziemię resztę ukryjesz w ziemi. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie przypląta się jakieś świństwo? Pamiętasz jak leczony był pień juki za głęboko posadzony przez poprzednich właściciweli?
x-C-j
---

Post »

Nie przy diffenbachii możesz ją zakopać praktycznie całą tak by nad ziemię wystawał np. tylko 3 cm kawałek pnia i tak wybije z oczek które jej najszybciej się rozwiną czyli albo pójdzie z tych nad ziemią albo wybiją młode liście z oczek w ziemi i wtedy będzie wyrastała młoda łodyga obok tej co będzie Ci wystawała nad ziemię. A jak juka? jakaś fotka może.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak tylko naprawię dużego kompa. Na razie ciągnę z laptopa a to zabawka :? A juka wygląda na to, że ma się dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”