ja również jestem w posiadaniu benjamina.
Swoją roślinkę "odziedziczyłam" po nieznajomych. Nie mam pojęcia ile ma lat (zapewne kilkanaście) ale u mnie mieszka od lat 3.
W początkowym okresie nie traktowałam go dobrze, bo z racji wielkości co chwilę musiałam go przestawiać. Mniej więcej od roku ma już stałą "miejscówkę" (jak widać).
Ekspozycja to pd-zach.
Za moich czasów nigdy nie była przesadzana. Nie mam pojęcia jaka ziemia jest w środku

Do tej pory kilka razy uszczknęłam z niej co nieco, ale raczej w celu rozmnożenia niż rozkrzewienia.
Teraz trafiłam na to forum i widzę jakie fikusy mogą być piękne:)
Może pomoglibyście mi go przyciąć, by wyglądał lepiej?
Dodam jeszcze, że niestety rzadko go zraszam
 Podlewam też raczej rzadziej niż częściej (raz na 1-2 tyg), z reguły około litra mu wlewam. Wiosną i latem nawożę nawozem uniwersalnym (w tym roku zaczęłam w ubiegłym tygodniu).
 Podlewam też raczej rzadziej niż częściej (raz na 1-2 tyg), z reguły około litra mu wlewam. Wiosną i latem nawożę nawozem uniwersalnym (w tym roku zaczęłam w ubiegłym tygodniu).Zimą opada mu sporo listków, przez co niektóre gałęzie mają liście tylko na końcach. Ale latem rośnie całkiem ładnie.
W doniczce ma też zawsze warstewkę uschniętych listków. Nie mam pojęcia czy to mu szkodzi czy nie

A oto i mój benjamin:

Z góry dziękuję za pomoc

Kasia

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
 Będę wdzięczna za każdą podpowiedź