Kawon ( arbuz ) - część 3
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Ja będę siała już chyba 6 sezon co drugi rok porażka (metoda prób i błędów), u mnie jednak Rosario wygrał. Sadzę góra 6 roślinek i rosną sobie pod tunelem foliowym. Wysiewam nie wcześniej niż połowa kwietnia.
Mamy trochę podobny klimat. Czy rok 2012 był u Ciebie porażką czy sukcesem?kasia1s2 pisze:Ja będę siała już chyba 6 sezon co drugi rok porażka (metoda prób i błędów), u mnie jednak Rosario wygrał. Sadzę góra 6 roślinek i rosną sobie pod tunelem foliowym. Wysiewam nie wcześniej niż połowa kwietnia.
-
- 100p
W ubiegłym roku tylko trzy nasionka mi wyrosły z 6-ciu, miałam 4 arbuzy największy miał 2kg ogólnie jakieś choróbsko je później dopadło i gałązki zaczeły umierać, to było w tym samym czasie co mi zaraza zjadła pomidory. Największe arbuzy urosły mi w pierwszym roku największy miał ponad 3kg ale nie pamiętam dokładnie.
Postaram się jeszcze dziś wkleić jakieś zdjęcia na pewno mam z pierwszego roku uprawy i z ubiegłego roku.
Postaram się jeszcze dziś wkleić jakieś zdjęcia na pewno mam z pierwszego roku uprawy i z ubiegłego roku.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje arbuzy (odmiana Bingo) pod folią miała owoce 4-6 kg. Nasion wysiewałem w domu na początku marca i na początku maja wysadzałem pod folię. Co roku sieję tą odmianę w tym samym terminie i jeszcze mnie ta odmiana nie zawiodła. Raz wsiałem jednego arbuza Sugar Baby to urósł malutki a Bingo miały spore owoce. W tym roku wsiałem 4 Sugar Baby może będzie lepiej. Zauważyłem że Bingo mi już wyszedł parę dni temu a Sugar Baby dopiero wschodzi.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 100p
sugar baby u mnie klęska nawet nie posmakowałam, bingo też raz miałam i nie byłam zadowolona, natomiast Rosario rośnie nieduży (na opakowaniu jest napisane 3-4 kg i to by się u mnie zgadzało).
Więc ja poprzestanę na Janosiku, Bingo, Złoto Wolicy, Cream od Saskathewan, japońskim żółtym, oraz miniaturowym, wielkości kiwi.
Bo te nasionka mam w kolekcji, wysieję pewnie wkrótce, potem do docelowych skrzynek i do szklarni, a potem na balkon.
Mogłyby w sumie pozostać w szklarni, ale szkoda mi miejsca, tam pozostaną tylko pomidorki, papryka, ogórki.
Bo te nasionka mam w kolekcji, wysieję pewnie wkrótce, potem do docelowych skrzynek i do szklarni, a potem na balkon.
Mogłyby w sumie pozostać w szklarni, ale szkoda mi miejsca, tam pozostaną tylko pomidorki, papryka, ogórki.
-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam w tym roku nasiona arbuza o odmianie: Złoto Wolicy, Sugar Baby, Janosik i Rosario. :P
Kamil 

- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
Brał ktoś Złoto Wolicy z akcji wymiany nasion?
witam zakupiłem dziś agrowłóknine w sklepie Biedr... , była dość tania bo 1,6 na 10 metrów po 8 zł parametry to 17g/m kwadratowy, w casto... widziałem 50 g/m kwadratowy .? która lepsza może tą słabszą złożyć na połowę.?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
17g/m to wiosenna, 50g/m to włóknina zimowa do ochrony przed mrozami.
Do czego chcesz jej użyć?
Do czego chcesz jej użyć?
Pozdrawiam, Jacek
część melonów i arbuzów będę miał w mikrotunelu, a część będzie normalnie w gruncie, i chciałem je początkowo chronić przed wiatrem i przymrozkami, i zrobić im mikro klimat
pozdrawiam Tomasz
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Do okryć wiosennych nasadzeń użyj cienkiej, tej co kupiłeś 17g/m.
Zimowa będzie za ciężka i połamie roślinki, wydaje mi się że może też przepuszczać za mało światła.
Zimowa będzie za ciężka i połamie roślinki, wydaje mi się że może też przepuszczać za mało światła.

Pozdrawiam, Jacek
Ja też nabyłem białą w Bied. W tej chwili mam całą powierzchnię w szklarni pokrytą czarną. Ale mam zamiar użyć tej białej jako reflektor światła, jak już pomidory i papryka podrosną w szklarni, jak się ,,atmosfera zagęści".
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Spory owoc miał
Mocno się rozrasta ta odmiana?

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991