Suszenie owoców
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Suszone owoce
Kiedyś spróbowałem takiego sposobu do pomidora na próbę i spleśniał. Jak dla mnie pomidory powinny suszyć się na słońcu, aczkolwiek może się mylę ale w takim razie nie wiem czemu nie wysuszył się odpowiednio ten na próbę, za mało przewiewnie?? ...
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
Re: Suszenie owoców
Stary już trochę temat, ale bardzo mnie zaciekawił..
Chcę się zabrać za suszenie czego się, głównie owoców tj. owoce aktinidii, borówek czy żurawiny... Próbował ktoś z Szanownych użytkowników tego wynalazku suszyć takie owoce?

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Owoce borówki amerykańskiej wkładam do plastikowych pojemników po lodach i zamrażam. Nie sklejają się.
Są świetne do galaretki czy do ciasta drożdżowego razem z posypką.
Nie próbowałam suszyć.
A co do przechowywania to wkładam do słoików prosto z suszenia i zakręcam. Można za parę dni jeszcze raz przesuszyć i ponownie do słoika...tak robiłam z wiśniami bo mi słoik zaparował.
Jabłka i grzyby suszę na wiór i też prosto z suszarki jeszcze ciepłe do słoika i zakręcam.
Są świetne do galaretki czy do ciasta drożdżowego razem z posypką.
Nie próbowałam suszyć.
A co do przechowywania to wkładam do słoików prosto z suszenia i zakręcam. Można za parę dni jeszcze raz przesuszyć i ponownie do słoika...tak robiłam z wiśniami bo mi słoik zaparował.
Jabłka i grzyby suszę na wiór i też prosto z suszarki jeszcze ciepłe do słoika i zakręcam.
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
moja babcia suszyła wszystkie owoce i warzywa nawet
ale to jeszcze w czasach gdy lodówki i zamrażarki to była rzadkość

I ja też planuję w tym roku zacząć suszenie. Intuicja podpowiada, że jest to lepszy od zamrażania sposób na zachowanie ,,życia" w owocach i warzywach. Pod warunkiem suszenia w temperaturze do ok.40'C 

Kasia
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mogę podzielić się moim doświadczeniem. Suszę a część mrożę : lubczyk, koper, natkę pietruszki. Do zupy do posypania ziemniaków chyba jednak wolę mrożone. Suszone w suszarce maja piękny kolor ale jednak zmieniony smak. Ale te suszone zajmują mniej miejsca w czasie przechowywania - więc będę stosowała oba sposoby.
Z owoców suszę tylko jabłka bo je mam 

Pozdrawiam
Barbara

-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mrożę zioła w dwóch wariantach : z łodyżkami do zup. I pokrojone (koper, natka pietruszki) do posypania. Ojjj już bardzo tęsknię do świeżych warzywek.
Pozdrawiam
Barbara

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
A czy ktoś suszył aronię
...ponoć świetna jest z niej herbatka z suszonych owoców właśnie.

-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elizabetka - co roku suszę aronię. W zależności od stopnia dojrzałości owoce zbieram około września-października i potem suszę na parapecie na południowym oknie. Herbatka z takich owoców jest wyśmienita, a dodatkowo pomaga zwalczyć objawy przeziębienia.
Polecam!
Polecam!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
O to super
Sadziłam aronię dwa lata temu i mam nadzieję, że w tym roku doczekam się pierwszych owoców.

Sadziłam aronię dwa lata temu i mam nadzieję, że w tym roku doczekam się pierwszych owoców.
-
- 100p
Polecam także suszenie owoców oraz kwiatostanów czarnego bzu. Owoce są małe więc suszenie przebiega bardzo szybko.
Zimą herbatki z takich owoców lub kwiatów są naprawdę wyśmienite.
Zimą herbatki z takich owoców lub kwiatów są naprawdę wyśmienite.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Piłam herbatkę z kwiatów czarnego bzu ale ten zapach mi niezbyt odpowiada....ciekawe czy z owoców byłby podobny?
A jaki to ma być czarny bez ...taki zwykły kultywar czy jakiś odmianowy.
A jaki to ma być czarny bez ...taki zwykły kultywar czy jakiś odmianowy.
-
- 100p
Ja zbieram zwykły (dziki) czarny bez, taki który rośnie na łąkach i czasem w lasach. Herbata z kwiatostanu ma inny smak niż herbata z owoców. Osobiście bardziej smakuje mi herbatka z owoców, aczkolwiek smak ma dosyć specyficzny, mało podobny do typowych herbatek ziołowych czy owocowych. Niemniej jednak polecam spróbować. Herbatka z czarnego bzu ma dodatkowo działanie rozgrzewające, dlatego dobrze sprawdza się podczas przeziębienia. Przyrządzenie takiej herbatki też trochę się różni od typowego zaparzenia ziół. Ja wsypuję owoce czarnego bzu do małego garnka, zalewam wrzątkiem i doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję ok 5 minut. Następnie przecedzam i aromatyczny napój gotowy. Polecam spróbować
.

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Po takiej rekomendacji trzeba próbować. Musi być bardzo dobry.