Zgorzel to choroba grzybowa siewek, wywołują ją grzyby, czyli przyczyn należy szukać w zastosowanym podłożu, niż w samym sposobie pikowania.
Tak się prezentują na dzień dzisiejszy

Zrób też zdjęcie jednej częściowo rozgrzebanej, żeby zobaczyć, czy się ukorzenił.romaszka pisze:Bakłażan się pikuje identycznie jak paprykę, czyli a nie pod same liścienie, a nie tak jak rósł. Pikujemy mniej więcej do połowy łodyżki
Jak już będę pikować, to obfotam i pokaże... ale moje dopiero mają liścienie a niektóre łebki dopiero pokazały z ziemi.
Jeżli mogę zacytować Wikipedię,iohroma pisze:Czytałam na pewnej stronie internetowej że potrzebują więcej światła do zawiązania i odpowiedniego wybarwienia owoców, znacznie więcej niż te ciemne. Jeśli to prawda muszę zaplanować inną rozstawę warzywnika i dlatego pytam.
Ja bym jeszcze posiał, nie zaszkodzi spróbowaćlikamati pisze:Napiszcie czy sianie bakłażanów jeszcze teraz ma sens? Z tego co wiem to długo wschodzą. Chciałam posadzić w mojej szklarni, pierwszy raz w życiu. A jakie odmiany do szklarni ewentualnie można posiać?
Pozdrawiam,
Lika
Na ten rok zrezygnowałem z bakłażana, ale niekomu może wyjść, nawet siany teraz.Marcoo16 pisze:Ja też dzisiaj wysiałem oberżyny.. Boję się, że to już trochę za późno.