Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dalia .. dziwnie rośnie

Post »

Posadziłam kłącza dalii do doniczek, i z jednej dalii wyrastają mi "małe sadzonki" !! Z innymi jest Ok, ale tylko ta miała zostawione dłuższe kikutki. Teraz nie wiem co z tym zrobić?? Zostawić? .. czy usunąć?? Zdjęcie (z telefonu) jest poniżej. Pomóżcie, bo nie wiem czy nie osłabiam samych kłączy. Dzięki. Maryla.

Obrazek
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalia .. dziwnie rośnie

Post »

Ładnie odbija, czym tu się martwić. :D

Jeśli chciałabyś rozmnożyć tę odmianę, to możesz kilka z takich pędów ukorzenić, może zakwitną nawet w tym roku.
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Re: Dalie - cz.2

Post »

basiurek007 pisze:zastanawiam sie jeszcze czy przed wsadzeniem do gruntu namoczyc je przez noc w wodzie , bo są trochę pomarszczone ;:218
W wodzie raczej nie . Chyba że w preparacie przeciw grzybom to tak.
Co dosadzenia ,to zależy w jakim rejonie polski mieszkasz. Pamiętaj że dalie już przy 0*C marzną.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

W sklepach ogrodniczych już teraz można kupić dalie, pewnie bliżej kwietnia/maja ich wybór będzie mniejszy. Stąd moje pytanie, czy kupując teraz (kłącza są zazwyczaj w workach z torfem) mogę je przesadzić do doniczek z ziemią i trzymać np w ciemnej piwnicy czy :roll: ?
Joasia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli kupimy w dalie w kapersach, nie trzeba ich od razu wysadzać.
Ja przetrzymuję w ciemnym, chłodnym miejscu i wysadzam pod koniec kwietnia do gruntu.
Zbyt wczesne sadzenie do donic powoduje wybiegnięcie słabych, niedoświetlonych pędów. A chyba nie o to chodzi. ;:224
Moje zakupione 2 sztuki (mam już ponad 60 odmian, ale tych mi brakowało ;:131 ), cierpliwie czekają na wysadzenie razem z pozostałymi, przechowywanymi na zimę w skrzynkach.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Yoannak
500p
500p

Post »

Miłko,

dziękuję za dobrą radę. W takim razie w najbliższym czasie rozglądam się za daliami, kupuję i chowam do piwnicy :tan.

A skoro masz tyle dalii, to czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć czy kupując swoje pierwsze powinnam zacząć od jakiś mniej wymagających odmian ?, choć mam wrażenie, że w sklepach ogrodniczych typu praktiker itp, nie ma raczej rarytasów.
Joasia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kierowałam się przede wszystkim walorami estetycznymi. No i wielkością, bo dale mają wysokość od 30 cm do ponad 1,5m. Dobrze wybierać takie "średnie", bo będą uniwersalne.
Wszystkie dalie lubią słońce i żyzną glebę. Kłącza muszą być jędrne, nie wysuszone, najlepiej, jakby miały zielony kiełek, bo wtedy wiadomo, że żyją.

Są również odmiany fanaberyczne, ale trudno wskazać, które. Wg moich doświadczeń, niezawodne były tzw kuliste i pomponowe. I kołnierzykowe! Potem kupowałam inne. W międzyczasie dostałam w prezencie i z wymiany róże piękne odmiany. Ja najbardziej jestem zadowolona z dalii Golden Scepter, Gardenshow, Esther, My Love. Są wiele lat w moim ogrodzie i nigdy mnie nie zawiodły.
Plecam również nasz forumowy katalog: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 45&start=0
Miłka
Yoannak
500p
500p

Post »

Dziękuję Ci za pomoc ;:196 . Jedyny minus mojej ziemi to to że jest bardzo żyzna, ale gliniasta - zbita, mam nadzieję, że Tym pięknościom to nie przeszkadza :roll:.
Joasia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Glebę można miejscowo przygotować. Ja w dołki pod dalie daję łopatę kompostu i garść obornika granulowanego. ;:173
Miłka
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Wsadziłem do donic dwie dalie, jedna miała długi pęd a druga w ogóle nie miała. Gdzie powinny teraz stać ?
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Kriss1515 pisze:Wsadziłem do donic dwie dalie, jedna miała długi pęd a druga w ogóle nie miała. Gdzie powinny teraz stać ?
W niezbyt ciepłym miejscu . Aby nie rosły zbyt szybko.
I nie lej im czasem wody jak typowym kwiatom doniczkowym.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
regina_janusz
50p
50p
Od: 21 kwie 2011, o 20:34

Post »

Mój ostatni zakup to dalia tsuki yori no shisha jest już w doniczce i ma 20 cm.Chociaż tak jestem bliżej wiosny.
Yoannak
500p
500p

Post »

Miłko,

muszę się dorobić kompostu, bo niestety nie mam, ale rozumiem, że mogę podsypać lżejszą ziemią i granulkami :tan.
Joasia
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Witam

Zawsze podobały mi się dalie... niestety moja żona, pamiętając z dzieciństwa dalie swojej mamy, była bardzo sceptycznie nastawiona do ich sadzenia. Twierdziła, że nie są ładne i koniec. W zaszłym roku udało mi się przemycić i posadzić 2 bulwy... i udało się :D. Okazy się spodobały i w tym roku już czeka 7 nowych odmian na wysadzenie.

A to zdjęcia z zeszłego sezonu
Obrazek Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A ja pobieram sadzonki z kupionych w tym roku karp, pięknie się przyjmują mam ich już 10szt. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”