21 marca - Pierwszy dzień astronomicznej wiosny
imieniny : Benedykt ,Lubomira, Mikołaj
ElleBelle Elżbietko a jednak się sprawdza ... i masz rację, wiosna może być krótka.
Ewiczka52 - Ewciu bardzo mnie to ciesz a już się martwiłam.
iwona0042 - Iwonko skoro matematycznie tak wyszło ...
Dlatego zbytnio z siewami nie spieszę się.
gogo76p -Gosiu wiosna na parapecie z pięknymi siewkami miła oczom i sercu z racji tęsknoty za wiosną ale trzeba mieć spore parapety aby spełniły nasze oczekiwania.
Trudno jest zamienić małe mieszkanie na inspekty, szklarnie itd Gdyby to trwało z miesiąc to dałoby się wytrzymać ale przy takich układach jak w tym roku to ze trzy miesiące będzie trwać....
imwsz - Ilonko pomidorki siejemy teraz bo z moich obserwacji i nie tylko moich wynika,że wystarczy 6 tygodni na wyhodowanie dobrych sadzonek. Większe męczą się i nie zawsze dadzą oczekiwane plony.
Jeśli kierować się kalendarzem biodynamicznym i księżycowym to w najbliższych dniach czyli
22.03 od godz 7,50
23.03 cały dzień
24.03 do godz 16,49
siejemy rośliny, których plonem ma być owoc lub nasiona
czasami zaglądam na te strony
ŻYJ W RYTM NATURY
http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biod ... arzec-2013
http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogro ... arzec-2013
Matematycznie do 15 maja i tak wyjdzie az 7 tygodni czyli spokojnie się zdąży.
wielkakulka -Aniu będziesz mieć plony na parapecie ...
Kiedy siałaś pomidorki tak z ciekawości pytam ?
becia123 - Beatko dziękuję za miłe słowa.
Faktycznie zima trzyma sie mocno - zaparła się w tym roku .
perdii - Gosiu obliczenia tak dokładnie nie muszą sie sprawdzić ale popatrz sama... pada i padać będzie... mrozi a mrozić będzie jeszcze bardziej...
Zanim to wszystko sie rozpuści, ziemia rozmarznie i nagrzeje na tyle aby coś w nią posadzić to jaka będzie data w kalendarzu ??? U mnie jest zastoina mrozowa, na dodatek gleba cięższa i mokra więc tak szybko nie ruszę - już się do tego przyzwyczaiłam.
mewa - Ewciu witam serdecznie i pozdrawiam cieplutko

To prawda,że często widzę Twój avatorek i czytam Twe posty bo spacerujemy po tych samych ogrodach i mijamy się na ścieżkach
- czas zacząć się odwiedzać i rozmawiać aby bliżej się poznać.
JacekP - Jacku Bylice są dość żywotne i czasami nawet z maleńkiego kawałeczka już w pierwszym sezonie można dochować się ładnego okazu.
Z Bożym drzewkiem pokazującym zielony kolorek na działce to wpadka z mojej strony - przeanalizowałam na spokojnie bo jesienią były zamiany miejsc i tzw przeprowadzki i ... to była kępa maruny która dość wcześnie rozpoczyna wegetację ...
Pomyłki się zdarzają.
Co do Okry .... mam nasiona bo napaliłam się na nią jesienią ale po zaliczeniu sporej lektury na temat jej uprawy mam mieszane uczucia czy warto się w to bawić choć wiesz - kusi.