Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Paco.Bardzo dziękuje za pierwsze tropy. Po obejrzeniu zdjęć w sieci, wcześniej i teraz wydaje się że masz rację co do nr. 5 i 7 . Natomiast Undulata to chyba nr.4 ?
Jeżeli chodzi o nr 3 to tak trochę pasuje mi do White Christmas....... ale to tylko mój taki strzał.
Właśnie zamówiłem na Allegro ok 50 roślin więc będę miał co robić w czasie wakacji.Ale te pierwsze które mnie zaraziły hostomanią nie dają mi spokoju.
Tomasz
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tombeat pisze: Jeżeli chodzi o nr 3 to tak trochę pasuje mi do White Christmas....... ale to tylko mój taki strzał.
Tomasz
Wydaje mi się że Twoja hosta z fotki nr 3 i moja, na zdięciu poniżej , wyglądają bardzo podobnie z tym że ,ja tak do końca to nie jestem pewna czy moja to White Christmas ? Bardziej na jakąś undulatę mi wygląda .
Dodam jeszcze, że liście te z wiosny są białe z zielonym obrzeżeniem , a obecnie zaczyna już wypuszczac liście na których jest coraz mniej tej bieli , a więcej zieleni , pod koniec lata trafiają się liście całkowicie zielone .

Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli zielenieje to raczej nie White Christmas"
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Czym się różni Sun Power od Piedmont Gold?

Post »

Ratunku! Znawcy! Proszę podpowiedzcie mi!

Sprawdzałam na hostalibrary: jedyna różnica jaką widzę, to że Sun Power ma bardziej wydłużone liście i nieco zakręcone ich koniuszki, a liście nie są raczej karbowane (choć są zdjęcia również z karbowanymi). Wybarwienie takie samo, kwiaty raczej też... już nic nie wiem.

A moje pytanie wiąże się z tym, że kupiłam wiosną Piedmont Gold, a mam też coś co przypomina mi Sun Power. Młodziutki Piedmont zakwitł w połowie czerwca, a to coś niezidentyfikowanego dopiero teraz wypuszcza łodygi kwiatowe.

to zdjęcie tego NOH (Niezidentyfikowany Obiekt Hostowy :lol: )

Obrazek

a to ulubienica ślimaków tegoroczna Piedmont Gold:
Obrazek

za jakośc zdjęć przepraszam, ale nadal posiadam tylko aparat w telefonie :cry:

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Napiszę Ci jak to wygląda u mnie.
H. Piedmont Gold ma węższe liście, jakby nie rozłożone do końca, przez co wydaje się, że są bardziej pofalowane. U H. Sun Power są nieco szersze i bardziej rozwarte.

H Piedmin Gold
Obrazek

H. Sun Power
Obrazek

Jest jeden szczegół, który wyraźnie je różni - łodyżka kwiatowa u Piedmont Gold jest ulistniona natomiast u H. Sun Power całkowicie "goła".

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Paco,
to spostrzeżenie o łodyżkach jest bardzo ważne, mam wrażenie, że ta moja nieznajoma (kupowana w czasach, kiedy nie interesowała mnie jeszcze nazwa, tylko wygląd - tzn. dopóki nie wpadłam w hostomanię) łodyżki ma długie i gołe. Jutro pojadę sprawdzić.

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hurra! Mam jednak Sun Power. Łodygi kwiatowe ma golutkie jak Bozia stworzyła. Już się zaczęła wybarwiać na złoto-pomarańczowo!

Czekam aż przyjedzie do mnnie cyfrówka i wtedy się pochwalę szybko pączkującą kolekcją i pierwszym "hostowiskiem" :lol:

A swoją drogą, żeby do zakupu aparatu cyfrowego zmusiły człowieka hosty, to naprawdę trzeba mieć bzika!!! Albo jego początki...

Pozdrawiam. Ania
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Bardzo proszę o zerknięcie na tą aukcję z hostą Touch of class i potwierdzenie bądź zaprzeczenie,że jest to ta odmiana.Nie mogę wkleić zdjęcia,bo..... prawa autorskie.Ona taka podobna do June,a sprzedajacy nie odpowiada na pytanie,czy jest pewny,ze to ta odmiana.Mam wątpliwości również dlatego,ze wystawił 2 hosty bez nazw,a ta Hanky panky też mi jej nie przypomina.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Touch Of Class zawsze będzie podobna do June w końcu to jej sport. Na zdjęciu z tej aukcji jest faktycznie ToC W porównaniu do June ma szersze liście i szerszy margines.
Fotka jest IMHO trochę zbyt żółta.

Obrazek Obrazek

Z lewej (wyżej) June z prawej(nizej) ToC
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam takie dwie nowo kupione do identyfikacji:

Obrazek

i jeszcze jedna, kupiona ze względu na piękny kwiat, ktory niestety już przekwitł, ale jak następny się rozwinie to zrobię mu zdjęcie:
Obrazek

Byłabym wdzięczna za podpowiedzi

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Zanna, pierwsza to Stiletoo, druga chyba fortunei erromena( czyli najzwyklejsza forma cmentarna) .
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomaszu, ale ta Stiletto ma całkowicie zielone liście bez białych pofalowanych obrzeży. Swoją drogą mam Stiletto kilkuletnią i ta nowa wcale jej nie przypomina...

hm... forma cmentarna - to ładne funkie na cmentarzach rosną :lol:

Pozdrawiam. Ania
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

raistand pisze:Touch Of Class zawsze będzie podobna do June w końcu to jej sport. Na zdjęciu z tej aukcji jest faktycznie ToC W porównaniu do June ma szersze liście i szerszy margines.
Fotka jest IMHO trochę zbyt żółta.

Obrazek Obrazek

Z lewej (wyżej) June z prawej(nizej) ToC
Dziękuję,teraz widzę różnicę.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »