Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
Paco.Bardzo dziękuje za pierwsze tropy. Po obejrzeniu zdjęć w sieci, wcześniej i teraz wydaje się że masz rację co do nr. 5 i 7 . Natomiast Undulata to chyba nr.4 ?
Jeżeli chodzi o nr 3 to tak trochę pasuje mi do White Christmas....... ale to tylko mój taki strzał.
Właśnie zamówiłem na Allegro ok 50 roślin więc będę miał co robić w czasie wakacji.Ale te pierwsze które mnie zaraziły hostomanią nie dają mi spokoju.
Tomasz
Jeżeli chodzi o nr 3 to tak trochę pasuje mi do White Christmas....... ale to tylko mój taki strzał.
Właśnie zamówiłem na Allegro ok 50 roślin więc będę miał co robić w czasie wakacji.Ale te pierwsze które mnie zaraziły hostomanią nie dają mi spokoju.
Tomasz
Wydaje mi się że Twoja hosta z fotki nr 3 i moja, na zdięciu poniżej , wyglądają bardzo podobnie z tym że ,ja tak do końca to nie jestem pewna czy moja to White Christmas ? Bardziej na jakąś undulatę mi wygląda .Tombeat pisze: Jeżeli chodzi o nr 3 to tak trochę pasuje mi do White Christmas....... ale to tylko mój taki strzał.
Tomasz
Dodam jeszcze, że liście te z wiosny są białe z zielonym obrzeżeniem , a obecnie zaczyna już wypuszczac liście na których jest coraz mniej tej bieli , a więcej zieleni , pod koniec lata trafiają się liście całkowicie zielone .

- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym się różni Sun Power od Piedmont Gold?
Ratunku! Znawcy! Proszę podpowiedzcie mi!
Sprawdzałam na hostalibrary: jedyna różnica jaką widzę, to że Sun Power ma bardziej wydłużone liście i nieco zakręcone ich koniuszki, a liście nie są raczej karbowane (choć są zdjęcia również z karbowanymi). Wybarwienie takie samo, kwiaty raczej też... już nic nie wiem.
A moje pytanie wiąże się z tym, że kupiłam wiosną Piedmont Gold, a mam też coś co przypomina mi Sun Power. Młodziutki Piedmont zakwitł w połowie czerwca, a to coś niezidentyfikowanego dopiero teraz wypuszcza łodygi kwiatowe.
to zdjęcie tego NOH (Niezidentyfikowany Obiekt Hostowy
)

a to ulubienica ślimaków tegoroczna Piedmont Gold:

za jakośc zdjęć przepraszam, ale nadal posiadam tylko aparat w telefonie
Pozdrawiam. Ania
Sprawdzałam na hostalibrary: jedyna różnica jaką widzę, to że Sun Power ma bardziej wydłużone liście i nieco zakręcone ich koniuszki, a liście nie są raczej karbowane (choć są zdjęcia również z karbowanymi). Wybarwienie takie samo, kwiaty raczej też... już nic nie wiem.
A moje pytanie wiąże się z tym, że kupiłam wiosną Piedmont Gold, a mam też coś co przypomina mi Sun Power. Młodziutki Piedmont zakwitł w połowie czerwca, a to coś niezidentyfikowanego dopiero teraz wypuszcza łodygi kwiatowe.
to zdjęcie tego NOH (Niezidentyfikowany Obiekt Hostowy

a to ulubienica ślimaków tegoroczna Piedmont Gold:

za jakośc zdjęć przepraszam, ale nadal posiadam tylko aparat w telefonie

Pozdrawiam. Ania
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Napiszę Ci jak to wygląda u mnie.
H. Piedmont Gold ma węższe liście, jakby nie rozłożone do końca, przez co wydaje się, że są bardziej pofalowane. U H. Sun Power są nieco szersze i bardziej rozwarte.
H Piedmin Gold

H. Sun Power

Jest jeden szczegół, który wyraźnie je różni - łodyżka kwiatowa u Piedmont Gold jest ulistniona natomiast u H. Sun Power całkowicie "goła".

H. Piedmont Gold ma węższe liście, jakby nie rozłożone do końca, przez co wydaje się, że są bardziej pofalowane. U H. Sun Power są nieco szersze i bardziej rozwarte.
H Piedmin Gold

H. Sun Power

Jest jeden szczegół, który wyraźnie je różni - łodyżka kwiatowa u Piedmont Gold jest ulistniona natomiast u H. Sun Power całkowicie "goła".

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hurra! Mam jednak Sun Power. Łodygi kwiatowe ma golutkie jak Bozia stworzyła. Już się zaczęła wybarwiać na złoto-pomarańczowo!
Czekam aż przyjedzie do mnnie cyfrówka i wtedy się pochwalę szybko pączkującą kolekcją i pierwszym "hostowiskiem"
A swoją drogą, żeby do zakupu aparatu cyfrowego zmusiły człowieka hosty, to naprawdę trzeba mieć bzika!!! Albo jego początki...
Pozdrawiam. Ania
Czekam aż przyjedzie do mnnie cyfrówka i wtedy się pochwalę szybko pączkującą kolekcją i pierwszym "hostowiskiem"

A swoją drogą, żeby do zakupu aparatu cyfrowego zmusiły człowieka hosty, to naprawdę trzeba mieć bzika!!! Albo jego początki...
Pozdrawiam. Ania
Bardzo proszę o zerknięcie na tą aukcję z hostą Touch of class i potwierdzenie bądź zaprzeczenie,że jest to ta odmiana.Nie mogę wkleić zdjęcia,bo..... prawa autorskie.Ona taka podobna do June,a sprzedajacy nie odpowiada na pytanie,czy jest pewny,ze to ta odmiana.Mam wątpliwości również dlatego,ze wystawił 2 hosty bez nazw,a ta Hanky panky też mi jej nie przypomina.