Szukałam (jeśli niedokładnie to przepraszam) informacji o tej roślince, bo dokonałam dziś zakupu nasionek.
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) Shiso
Na opakowaniu znalazłam informacje:
Bujna roślina jednoroczna, wys. 60 cm o kędzierzawych, ciemnopurpurowych, aromatycznych liściach.
Zastosowanie: na obwódki wysokich rabat, do tworzenia grup florystycznych, na rabaty, do pojemników i jako dodatek kwiaciarski.
Wysiew pod osłonami w marcu- kwietniu. W temp. 18-20 C wschody następują po 14-21 dniach.
Siewki rozpikować na palety.
Na miejsce stałe wysadzać w drugiej połowie maja w odl. 30-35 cm.
obrze rośnie na żyznej, przepuszczalnej glebie, w stanowiski słonecznym.
Warość dekoracyjna czerwiec-wrzesień.
Kupiłam te nasionka jako dekoracyjne i pachnące liście, ale znalazłam w necie jeszcze takie zastosowanie:
,,...Liście shiso najchętniej używane są świeże, można je też konserwować w soli (kisić), suszyć lub zamrażać, podobnie jak wszystkie inne zioła. Suszone stanowią świetną przyprawę do ryżu i innych potraw (furikake czyli posypka zwana yukari robiona jest właśnie z czerwonego shiso) , w kiszone lub świeże owija się onigiri lub smażone mięso. Liśćmi czerwonego shiso aromatyzuje się i barwi także alkohol. Czerwone shiso jest bardziej trwałe w postaci zakonserwowanej lecz ma też bardziej gorzkawy smak. W ten sam sposób przechowuje się też różowe lub białe kwiaty pachnotki...."

FOTO z sieci