Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
a ja mam pytanie..
Wiosną chce zlikwidować 1 kompostownik..
przerobiony jest.. tylko latem na nim chwasty rosną..ale mniejsza z tym..
Mogę ziemie taką dać pod kwiatki zapewne..
A jaki wp ływ będzie miała taka ziemie z kompostownika na pomidory ogórki i inne warzywka..
czy po jej daniu np nie trzeba podkładać pod nogi pomidorom papryce i ogórkom (wątpie ale wolę się upewnić)
-- 17 mar 2013, o 22:13 --
a moze warto zostawić sobie taka ziemie aby za rok sadzoneczki w niej robić..??
Wiosną chce zlikwidować 1 kompostownik..
przerobiony jest.. tylko latem na nim chwasty rosną..ale mniejsza z tym..
Mogę ziemie taką dać pod kwiatki zapewne..
A jaki wp ływ będzie miała taka ziemie z kompostownika na pomidory ogórki i inne warzywka..
czy po jej daniu np nie trzeba podkładać pod nogi pomidorom papryce i ogórkom (wątpie ale wolę się upewnić)
-- 17 mar 2013, o 22:13 --
a moze warto zostawić sobie taka ziemie aby za rok sadzoneczki w niej robić..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ania(a ile lat rosną te chwast) ... tak sobie myślę ,ze chwasty, co latem rosna ,to i składniki pokarmowe może już zeżarły. Na pewno będzie to fajna ziemia np. do rozsadnika,pulchniejsza ,lżejsza.
Asia
Asia
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Też mam do zlikwidowania taki kompostownik, przedtem wiecznie rosły na nim pokrzywy, od dwóch lat przykryty czarną agrowłókniną i rosły na nim wpierw dynie, a potem melony. Wiem że pewnie za dużo bogactwa to już w sobie nie ma i miejsce pod pomidory dodatkowo granulowanym obornikiem rzędowo zasilić, ale tak myślałam że do poprawy struktury gleby (piach) byłby idealny
Na razie przesiałam 6 taczek i usypałam z niej podwyższoną grządkę, którą przykryłam takim niskim tunelem. Wysiałam tam rzodkiewkę i wczesną kalarepę, może po tym jak będzie rosnąć zobaczę ile to to jeszcze warte
Dodatkowo chciałam się zapytać, pod pomidorki mam przekopany kawałek trawnika, tak że tunel zajmuje jego połowę. Tunel co roku składany na zimę, chcę postawić na drugą jego część. A co z terenem po zeszłorocznych pomidorkach? Nie chcę sadzić tam papryk bo to takie samo praktycznie wymagania pokarmowe ma (tylko nie bić jak głupoty piszę
), zresztą na nie inna miejscówka przygotowana. Raczej myślałam o wzbogaceniu jakimś poplonem tak by jak najlepiej przygotować ten skrawek pod następny sezon (2014). Co zasiać? Pozwolić rosnąć i tylko mulczować część naziemną czy przekopać i po chwili siać następne?

Na razie przesiałam 6 taczek i usypałam z niej podwyższoną grządkę, którą przykryłam takim niskim tunelem. Wysiałam tam rzodkiewkę i wczesną kalarepę, może po tym jak będzie rosnąć zobaczę ile to to jeszcze warte

Dodatkowo chciałam się zapytać, pod pomidorki mam przekopany kawałek trawnika, tak że tunel zajmuje jego połowę. Tunel co roku składany na zimę, chcę postawić na drugą jego część. A co z terenem po zeszłorocznych pomidorkach? Nie chcę sadzić tam papryk bo to takie samo praktycznie wymagania pokarmowe ma (tylko nie bić jak głupoty piszę

Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
W zeszłym roku Kalman oczywiście wykazywał objawy braku wapnia w glebie.
Objawy ro sucha zgnilizna.
Chciałbym to przed tym sezonem troche poprawić. Problem tylko taki, że z różnych przyczyn ziemia w tunelu jest przekopana dopiero teraz.
Myślałem oczywiście o jakiejś formie wapnowania, ale jak pamiętam to gleba miała odczyn naprawdę zasadowy. Płyn Helliga miał barwę mocno zieloną.
Czym wspomóc ziemie ?
Objawy ro sucha zgnilizna.
Chciałbym to przed tym sezonem troche poprawić. Problem tylko taki, że z różnych przyczyn ziemia w tunelu jest przekopana dopiero teraz.
Myślałem oczywiście o jakiejś formie wapnowania, ale jak pamiętam to gleba miała odczyn naprawdę zasadowy. Płyn Helliga miał barwę mocno zieloną.
Czym wspomóc ziemie ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
A po czym ona jest taka alkaliczna ?
Pewno popiołek był w ruchu ?
Pewno popiołek był w ruchu ?

- ANalfabeta
- 200p
Ja tam popiołu nigdy nie sypałem. Nie żebym nie miał, ale węglowy to niech tam lepiej nie trafia.
W każdym razie w tym miejscu 3 lata przed postawieniem tunelu były ziemniaki. Później tylko perz.
Więc czym wapnować, żeby jeszcze bardziej nie podwyższać pH.
W każdym razie w tym miejscu 3 lata przed postawieniem tunelu były ziemniaki. Później tylko perz.
Więc czym wapnować, żeby jeszcze bardziej nie podwyższać pH.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
O wapnowaniu zapomnij.Jak chcesz ekologicznie to systematycznie musisz przykopywać kwaśny torf.
- ANalfabeta
- 200p
A w okresie wegetacji opryski doraźne jak sądze są dopuszczalne ?
Interwencyjnie-tak. Ale to nie zastąpi nawożenia doglebowego.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Pomoro a już myślałam że z ciebie taki sztywny ,mądry nie dogodzony a tu masz nawet się uśmiechasz
no to fajnie a z tą moją gliną to mi coś dpowiedziałeś? bo nie cofałam się jeszcze jak śledzę waszą dyskusją to u mnie nie bardzo by wyszło bo deszcze wypłukują z rowków co lepsze i dalej zostaje glinka.No dobra njpirw sie cofnę a potem odpowiedz.

Jak nawieziesz rzędowo i wyredlisz, wtedy to co lepsze zostanie w redlinie a woda popłynie rowkami. I co tu jest do myślenia ?.
Ale na glinie to trzeba się przyłożyć do zrobienia redlin chyba, że ktoś Ci przeorze bruzdę
obsypnikiem do ziemniaków.
Ale na glinie to trzeba się przyłożyć do zrobienia redlin chyba, że ktoś Ci przeorze bruzdę

- lojka 63
- Kontakt:
Już jestem na powrót i tak nie mam odpowiedzi a propos domieszania do tej ziemi piasek czy jakiś torf no dobrze jak zmierzę kwasowość to torf odpada gdy będzie za kwaśna czy tak ? a jakie trawy np. rosną na kwaśnych glebach może po tym poznam co mam. ;:174Pomoro nie widziałeś mojej ziemi po ulewnych deszczach potrafi wyrzeźbić niestworzone formy tak szuka lekkich gleb a omija glinę.Ale w tym roku jeszcze wypróbuję i będą zdjęcia a ty ocenisz. 

Jeśli gleba ma wysokie pH- torf kwaśny, jeśli niskie- torf odkwaszony.
A co do ulewnych deszczów. Ja po nich mam ryżowisko. Gleba piaszczysta i w dodatku ze spadem, ale nie pamiętam , by mi rozmyło redliny. To co dopiero powiedzieć o glinie.
A co do ulewnych deszczów. Ja po nich mam ryżowisko. Gleba piaszczysta i w dodatku ze spadem, ale nie pamiętam , by mi rozmyło redliny. To co dopiero powiedzieć o glinie.
- lojka 63
- Kontakt:
Pomoro jakoś "sentyment do mojego kawałka"i "przeorać bruzdę " źle mi się kojarzy
musisz znaleźć inne słowa.A bruzdy to ja sztychówką robię i ewentualnie motyką pomagam. ;:138A masz jakieś zdjecia żebym to jakoś wzrokowo pojęła bo ja raczej wzrokowiec jestem. 
-- 18 mar 2013, o 23:23 --
Rydlinę robisz na głębokość sztychówki ? bo głębiej chyba nie ma sensu korzenie tak jakoś są głęboko.

-- 18 mar 2013, o 23:23 --
Rydlinę robisz na głębokość sztychówki ? bo głębiej chyba nie ma sensu korzenie tak jakoś są głęboko.