"Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2012
Re: "Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2012
Rozeta a to mnie pocieszyłaś. Mi właśnie zależy na takim chudziaku byle do góry rósł. Mam też kilkadziesiąt sztuk Hicksi i powiem Ci, że cięte bardzo ładnie się zagęszczają, także polecam.
Alphax Piękne te cisy! Ale trzeba się natrudzić, by tak równo je wyprowadzić i utrzymać.
Alphax Piękne te cisy! Ale trzeba się natrudzić, by tak równo je wyprowadzić i utrzymać.
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Agnieszko
.
A jaką wysokość osiągnęły u Ciebie Hicksi i jakiej są szerokości? Masz może fotkę z nimi ...
?

A jaką wysokość osiągnęły u Ciebie Hicksi i jakiej są szerokości? Masz może fotkę z nimi ...

Rozeta moje cisy w tej chwili mają około 40 cm, więc nie są duże, ale już nie przypominają patyczków z igiełkami. Nie mam porządnego zdjęcia, ale wkleję na wiosnę coś dla porównania jak urosły.
Na tym zdjęciu widać sznureczek cisów przed różanką. Teraz są bardziej gęste, bo to zdjęcie z czerwca. W październiku dużo ładniej wyglądały.

Na tym zdjęciu widać sznureczek cisów przed różanką. Teraz są bardziej gęste, bo to zdjęcie z czerwca. W październiku dużo ładniej wyglądały.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny ten cisowy tunel

Witami gospodynię i gości
Spędzam wiele zimowych godzin w Twoim ogrodzie, Safoy'o, i w ogrodach innych forumek- na razie jako pasażer na gapę.
Wasza pasja jest mi bardzo bliska.
Oby już się ociepliło, bo jeśli dłużej posiedzę na forum- różyca murowana , a na '' leki'' pieniążków brak
Przyjrzyjcie się tej pięknej alei - to tuje , nie cisy
Dorota

Spędzam wiele zimowych godzin w Twoim ogrodzie, Safoy'o, i w ogrodach innych forumek- na razie jako pasażer na gapę.
Wasza pasja jest mi bardzo bliska.
Oby już się ociepliło, bo jeśli dłużej posiedzę na forum- różyca murowana , a na '' leki'' pieniążków brak

Przyjrzyjcie się tej pięknej alei - to tuje , nie cisy

Dorota
- Alania
A ja jestem pewna, że to cisy. To typowo angielski ogród,a tam nie stosuje się tuj ;)
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej jest to cis - żywotnik inaczej wygląda.
Aga - powoli musisz myśleć o następnej części wątku.
Aga - powoli musisz myśleć o następnej części wątku.
Zwracam honor - oczka nie te
Dorota

Dorota
Dorocina to jest cis kolumnowy Wojtekdorocina pisze:... Przyjrzyjcie się tej pięknej alei - to tuje , nie cisy...
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Dorocina witaj u mnie
Skoro to początki choroby, to niestety mam złą wiadomość - ona jest nieuleczalna i prędzej czy później twój budżet ucierpi ;)
Gosiu ja właśnie wczoraj o tym samym myślałam. Mam nawet pierwsze zdjęcia.
Alphax szkoda tylko że sprzedawcy, często kradną zdjęcia. Widziałam gdzieś oryginalne źródło.
Spójrzcie jeszcze na to: http://www.panoramio.com/photo/41101086
http://www.flickr.com/photos/squeezemonkey/8312007580/

Gosiu ja właśnie wczoraj o tym samym myślałam. Mam nawet pierwsze zdjęcia.
Alphax szkoda tylko że sprzedawcy, często kradną zdjęcia. Widziałam gdzieś oryginalne źródło.
Spójrzcie jeszcze na to: http://www.panoramio.com/photo/41101086
http://www.flickr.com/photos/squeezemonkey/8312007580/
Wlasnie, ktokowiek sprzedaje jakis towar reklamujac go powinien posluzyc sie wlasnymi zdjeciami.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nie chcę Cię straszyć, ale chyba za gęsto posadziłaś te sadzonki. U mnie Wojtek ma około 50 cm szerokości. A twoje chyba są gęściej posadzone.
Margo Powinien urosnąć na tyle ile ma miejsca. Myślę, że będzie po prostu bardziej łysy u dołu tak jak tu: http://galeria.ogrodmarzen.nazwa.pl/zp- ... =&ch=&q=85
Wiadomo, że grab, bukszpan czy cis posadzone jako soliter potrafią nieźle się rozrosnąć. Mi chodzi o jak najcieńszą i jak najdłuższą ścianę. Jak dam mu więcej miejsca, to zacznie mi na róże włazić, a to one tutaj są najważniejsze. No papu dostanie, ale i tak jestem okrutna
Poza tym na zdjęciu perspektywa skraca optycznie odległości sadzenia. W rzeczywistości jest większa. Nie pamiętam dokładnie jaka.
Tak jak tutaj, te wzdłuż cisy wydają się być posadzone dużo gęściej niż te pod kątem a każdą sadzonkę dzieli taka sama odległość.
Tutaj moje Hicksii jako młodziaki po posadzeniu:

Alphax zauważyłam, że na allegro każdy wkleja na co ma ochotę...echhh.
Wiadomo, że grab, bukszpan czy cis posadzone jako soliter potrafią nieźle się rozrosnąć. Mi chodzi o jak najcieńszą i jak najdłuższą ścianę. Jak dam mu więcej miejsca, to zacznie mi na róże włazić, a to one tutaj są najważniejsze. No papu dostanie, ale i tak jestem okrutna

Poza tym na zdjęciu perspektywa skraca optycznie odległości sadzenia. W rzeczywistości jest większa. Nie pamiętam dokładnie jaka.
Tak jak tutaj, te wzdłuż cisy wydają się być posadzone dużo gęściej niż te pod kątem a każdą sadzonkę dzieli taka sama odległość.
Tutaj moje Hicksii jako młodziaki po posadzeniu:

Alphax zauważyłam, że na allegro każdy wkleja na co ma ochotę...echhh.
- Alania
Ja mam żywopłoty z cisów Wojtek stanowiące parawany wewnątrz ogrodu. Posadziłam je już kilka lat temu w odległosci ok.25-30cm i wcale nie jest to za gęsto
- nadal nie stanowią zwartej sciany, tylko tak mniej więcej jak na zdjęciu, które pokazała Aga. W tym samym czasie jeden został posadzony jako soliter i znacznie bardziej rozrósł się na szerokość. Wszystkie pochodzą z tego samego źródła. Widać, że te posadzone w rzędzie obok siebie nawzajem sobie podbierają jedzonko i stąd słabszy przyrost. Muszę je w tym roku zasilić, to może więcej zarosną te szczeliny
Ważne, żeby wybierać gęste od samego dołu.
Hicksi są szersze i ładniej się zagęszczą, ale też będą szersze jako żywopłot. Z Hicksi też mam żywopłot - jest bardzo ładny, gęściutki, ale minimalnie jaśniejszy od Wojtka. Mam jeszcze w innym miejscu ogrodu (od strony frontowej domu) żywopłot z Hilli - chyba będzie najładniejszy, ale jednak rośnie bardzooo wolno, wolniej niż Hicksi. W Hilli podoba mi się to,że nie owocuje jak Hicksi. Jakoś nie przepadam za tymi koralikami

Hicksi są szersze i ładniej się zagęszczą, ale też będą szersze jako żywopłot. Z Hicksi też mam żywopłot - jest bardzo ładny, gęściutki, ale minimalnie jaśniejszy od Wojtka. Mam jeszcze w innym miejscu ogrodu (od strony frontowej domu) żywopłot z Hilli - chyba będzie najładniejszy, ale jednak rośnie bardzooo wolno, wolniej niż Hicksi. W Hilli podoba mi się to,że nie owocuje jak Hicksi. Jakoś nie przepadam za tymi koralikami

No ja bym się tylko mogła podpisać pod Tobą Monia. Z resztą śledziłam twoje poczynania cisowe i też wyciągnęłam wnioski.
Mój Wojtek może być łysy u dołu, bo i tak zasłonią go róże (co tu dużo pisać, już to robią). Sadziłam go chyba właśnie co 25 cm i ma mieć ładną szczoteczkę wyżej. Hicksi wybrałam na żywopłot strzyżony, który ma być gęsty. Mam nadzieję, że się uda. Ja też niestety nie przepadam za tym koralikami
ale to tempo wzrostu Hilli mnie zniechęciło.
Mój Wojtek może być łysy u dołu, bo i tak zasłonią go róże (co tu dużo pisać, już to robią). Sadziłam go chyba właśnie co 25 cm i ma mieć ładną szczoteczkę wyżej. Hicksi wybrałam na żywopłot strzyżony, który ma być gęsty. Mam nadzieję, że się uda. Ja też niestety nie przepadam za tym koralikami