Jaka jabłoń na letnią działkę

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka jabłoń na letnią działkę

Post »

Witam

Przeczytałem wiele , wielostronicowych wątków o jabłoniach... między innymi na tym forum... i ilu użytkowników tyle opinii
czyli świeżo upieczony (zeszłoroczne lato) posiadacz 4a działki w ogrodach działkowych , wie , że wie mniej niż zanim zaczął czytać i szukać...

W tym sezonie zaczynam kształtować działkę według moich potrzeb i oczekiwań.

Co do tego wątku ( o jabłonkach , bo będzie jeszcze o innych roślinkach jak się nie zniechęcę do tego forum :-) )
po przeczytaniu i szukaniu i czytaniu... wiem , że dalej nic nie wiem... ale mam notatki :P

Moje kryteria doboru , były takie by jabłko dało się zjeść z drzewa , jak akurat będziemy grillować...

I według mnie , czyli totalnie zielonego w temacie wyszło to :

-papierówka "oliwka złota"
-papierówka czerwona "early genewa "
-Celesta
-Delikates
-James Grieve

Oczywiście , że wyczytałem , że wiele z tych odmian mają wady itp. itd.

Pokusił bym się nawet o odmiany wymagające przechowywania do "dojrzałości konsumpcyjnej"
ale dysponuję tylko murowaną altaną na działce i cieplutką piwnicą w bloku... czyli chyba , ani jedno ani drugie nie przypomina "przechowalni" może w altance do grudnia coś by się uchowało...(np. golden delicjusz ) ale doświadczenia brak.

Jeżeli ktoś zrozumiał o co mi chodzi i czego mniej więcej oczekuję to proszę o sugestię i odpowiedź ,
jeżeli ktoś chce mnie po prostu odesłać do 50-cio stronicowego wątku , to dziękuję... byłem już tam...
A najbardziej boli poszukujących odpowiedzi jak 85% wyników wyszukiwania przekierowuje na odpowiedzi "poszukaj bo było to już tyle razy napisane" itp... gdyby ten nieszczęsny znudzony nic nie napisał , to o 85% miał bym większe szanse trafić na wątek odpowiadający na moje pytania...
A piszę na tym forum , bo tutaj jak ktoś pisze , że to już było , to podaje link do tych tematów... 8-)
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Re: Jaka jabłoń na letnią działkę

Post »

Jak już piszesz na tym forum, to nie tłumacz się dlaczego, a tym bardziej nie krytykuj tych co tu piszą od paru lat. Ani nie ostrzegaj, że nie będziesz pisać, bo to jakby mało ważne dla innych.
Co do Twoich jabłonek, to - wg moich preferencji - Papierówka (Oliwka Inflancka) powinna być u Ciebie drzewkiem podstawowym. Miałem taki komplet: Oliwka Inflancka, James Grieve, Delikates, Bella Vista, Rubin. Powiem szczerze, że tak naprawdę to z drzewa bezposrednio jadłem Bella Vistę i Papierówkę. Pozostałe musiały parę dni po zerwaniu poleżeć, żeby "skruszeć". Ale to wszystko było na trochę większej powierzchni niż 4 ary. Jak chcesz działkę rekreacyjno-użytkową, to proponuję 2-3 jabłonki. Pomyśl o śliwie jakiejś letniej, może wiśni...
A przy okazji - Papierówka Czerwona i Early Geneva to dwie zupełnie różne odmiany. Papierówką Czerwoną nazywane jest Czerwone Astrachańskie (Krasnoje Astrachanskoje).
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Re: Jaka jabłoń na letnią działkę

Post »

Astone , dziękuję i przepraszam...
Dziękuję za odpowiedź , early genewa jest lekko czerwona i to ja jak widać mylnie nazwałem ją papierówką czerwoną , bo gdzieś tak wyczytałem... mylnie jak widać...
A co do Twojego początku odpowiedzi... masz rację... po prostu nauczony doświadczeniami nie z tego forum... i zupełnie innych tematów... jestem pozytywnie zaskoczony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”