Przeczytałem wiele , wielostronicowych wątków o jabłoniach... między innymi na tym forum... i ilu użytkowników tyle opinii
czyli świeżo upieczony (zeszłoroczne lato) posiadacz 4a działki w ogrodach działkowych , wie , że wie mniej niż zanim zaczął czytać i szukać...
W tym sezonie zaczynam kształtować działkę według moich potrzeb i oczekiwań.
Co do tego wątku ( o jabłonkach , bo będzie jeszcze o innych roślinkach jak się nie zniechęcę do tego forum

po przeczytaniu i szukaniu i czytaniu... wiem , że dalej nic nie wiem... ale mam notatki :P
Moje kryteria doboru , były takie by jabłko dało się zjeść z drzewa , jak akurat będziemy grillować...
I według mnie , czyli totalnie zielonego w temacie wyszło to :
-papierówka "oliwka złota"
-papierówka czerwona "early genewa "
-Celesta
-Delikates
-James Grieve
Oczywiście , że wyczytałem , że wiele z tych odmian mają wady itp. itd.
Pokusił bym się nawet o odmiany wymagające przechowywania do "dojrzałości konsumpcyjnej"
ale dysponuję tylko murowaną altaną na działce i cieplutką piwnicą w bloku... czyli chyba , ani jedno ani drugie nie przypomina "przechowalni" może w altance do grudnia coś by się uchowało...(np. golden delicjusz ) ale doświadczenia brak.
Jeżeli ktoś zrozumiał o co mi chodzi i czego mniej więcej oczekuję to proszę o sugestię i odpowiedź ,
jeżeli ktoś chce mnie po prostu odesłać do 50-cio stronicowego wątku , to dziękuję... byłem już tam...
A najbardziej boli poszukujących odpowiedzi jak 85% wyników wyszukiwania przekierowuje na odpowiedzi "poszukaj bo było to już tyle razy napisane" itp... gdyby ten nieszczęsny znudzony nic nie napisał , to o 85% miał bym większe szanse trafić na wątek odpowiadający na moje pytania...
A piszę na tym forum , bo tutaj jak ktoś pisze , że to już było , to podaje link do tych tematów...