nareszcie się doczekałam oznak życia
SEZON różany 2008
Witajcie
Mam Fisherman's Friend od 3 lat, teraz 4 sezon. Jest to bardzo piękna róża, ma kilka zalet, cudownie pachnące kwiaty, zmieniające kolor i swój kształt w trakcie kwitnienia. Co ważne, nie jest to śmieciuch, kwiaty bardzo długo trzymają się na krzewie, około 2 tygodni! i raczej zasuszą się niż opadną. Cechą charakterystyczną tej róży są bardzo kolczaste gałęzie, każdy mój kontakt z nią kończy się podrapaniem
, ma pięknie ciemne liście, ma też niestety lekką podatność na plamistość, nie wolno podlewać jej liści. Polecam!
Tak wyglądają kwiaty mojej.

Kwiaty im starsze, tym bardziej fioletowe się robią. Na początku jest ciemno bordowa. Pąk jest bardzo ciemny i ma kolor czarno bordowy. Ostatnie zdjęcia ma za dużo niebieskości w sobie, niestety nie umiem poprawić
Tak wyglądają kwiaty mojej.

Kwiaty im starsze, tym bardziej fioletowe się robią. Na początku jest ciemno bordowa. Pąk jest bardzo ciemny i ma kolor czarno bordowy. Ostatnie zdjęcia ma za dużo niebieskości w sobie, niestety nie umiem poprawić
-
cilla77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karo ja zakupiłam Fisherman's Friend 2 sztuki tego roku w donicy i jestem nią zachwycona! To wszystko co Daisy o niej pisze rzeczywiście się potwierdza. Wspaniały kolor, zapach i trwałość kwiatu to jej główne atuty. Moja róża złapała własnie mączniaka z którym obecnie walczę ale pąków ma coraz to więcej!
Oto fotka mojego krzaczka.

Oto fotka mojego krzaczka.

Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Julio, Mme Hardy ma piękne pędzelki, po mchowych, na pączkach
I ze zdumieniem widzę podobne na mojej a " angielce pnącej"
Jutro, już powienien rozwinąc się w pełni jej pierwszy kwiat, więc porównam z Twoją.
I właśnie dlatego tak dobrze jest opisywac zdjęcia !
Wszyscy możemy czerpać wtedy z wiedzy innych. :P
Dziękuję Ci, Kochanie.
I ze zdumieniem widzę podobne na mojej a " angielce pnącej"
Jutro, już powienien rozwinąc się w pełni jej pierwszy kwiat, więc porównam z Twoją.
I właśnie dlatego tak dobrze jest opisywac zdjęcia !
Wszyscy możemy czerpać wtedy z wiedzy innych. :P
Dziękuję Ci, Kochanie.
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzeju i Mariasz dziękuję Wam za pomoc, ta żółta to Gloria Dei, dzisiaj była w zupełnym rozkwicie i zauważyłam na płatkach prawie na każdym kwiecie różowe smugi :PRóża nr 1 to może być Gloria Dei ( Peace ) , trochę zbija mnie z tropu zdjęcie na którym wszystkie kwiaty są czysto żółte , Gloria ma jednak różowy rąbek. Co do zdjęcia nr 2
to dodatkowe pytanie czy ma intensywny zapach ? Zdjęcie nr 3 stawiam na Venrosę
jeśli jest w realu amarantowa. Nr 4 może ???? Qeen Elisabeth , ale trochę zbyt jasna.
Zdjęcie nr 2 to także odgadnięta Gloria Dei. Nad nr 4 też zastanawiałam się nad Queen Elizabeth. A ciemna różowa ma taki sam kolor w rzeczywistości jak na tym zdjęciu. Jeszcze raz dziękuje Wam
Julio, Mme Hardy jest booooooski
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
- mora1

- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Przeglądając wątek różany wśród róż angielskich zapadły mi w pamięć miedzy innymi Abraham Derby , Charles Austin i ich dziecko czyli Golden Celebration. Czy ta rodzina może rosnąć obok siebie na jednej rabacie? Pytam , bo nie widziałam w realu jaki każda z nich ma kolor, czy razem będą dobrze wyglądały, czy to raczej kiepski pomysł. Mam miejsce na 15-18 róż , chciałbym angielskie i tak się zastanawiam. Pomysł jest w fazie rozwoju
.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
Widze ,że tu tylu koneserów róż więc mam pytanko - czy znacie różę o nazwie Gojent? Polowałam na róże białą i właśnie to podobno jest róża w tym kolorze, na etykiecie obok nazwy była literka W - pan sprzedający powiedział,ze oznacza ona "wysoka". Niestety w necie nie moge nic znaleźć na jej temat. Gdyby ktoś znał takowa prosze jakie kolwiek dane o niej. Pozdrawiam.
- Julia
- 200p

- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mora 1, z wymienionych mam tylko Abraham D. i chyba Charles A...obie są w pastelowej tonacji moreli i rózu,
natomiast Golden C. jest zólta
moim zdaniem ta zółć trochę się nie komponuje...
Jest na forum masa fotek ,opisów i porad
kiedy je przejrzysz " będziesz mądrzejsza"...(jak mówila moja Babcia)
JagJag.... to teraz już wiem, że to zołza
i nie tylko u mnie tak długo spała.
Ale ja mysle, że zdąży wynagrodzić nasze staranie i niepokój
pięknymi kwiatami jeszcze w tym roku
Ciekawe czyja pierwsza pokaże kwiaty
Fotki mile widziane...pamiętaj proszę
natomiast Golden C. jest zólta
moim zdaniem ta zółć trochę się nie komponuje...
Jest na forum masa fotek ,opisów i porad
kiedy je przejrzysz " będziesz mądrzejsza"...(jak mówila moja Babcia)
JagJag.... to teraz już wiem, że to zołza
i nie tylko u mnie tak długo spała.
Ale ja mysle, że zdąży wynagrodzić nasze staranie i niepokój
pięknymi kwiatami jeszcze w tym roku
Ciekawe czyja pierwsza pokaże kwiaty
Fotki mile widziane...pamiętaj proszę
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
- mora1

- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Ja to co jest na forum przejrzałam, tylko trudno mi określić kolor, ze zdjęć dlatego pytam osób które mają wymienione róże na żywo. Na moje oko Abraham D i Charles A są w tonacji różowo =morelowo-pastelowej, pytałam o Golden C bo to dziecko tej krzyżówki i trudno mi po zdjęciach określić kolor, czy żółty jest taki bardzo ostry i wyrazisty czy taki bardziej pastel. Jaką angielkę z dostępnych mogę brać jeszcze pod uwagę przy tym zestawie kolorów? Może macie takie sprawdzone zestawy kolorystyczne róż angielskich, które razem się dopełniają? Patrze na kolory na zdjęciach i nie mogę ich odnieść do kolorów w naturze, niestety nie widziałam tych angielek na żywo i stąd moje dylematy.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa

Tuscany
Acropolis