Moje storczykowo - Jeanne
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, Cambria stoi sobie na świeżym powietrzu i ma się całkiem dobrze na tych wakacjach
najmłodsza psb ładnie rośnie, wypuszcza już drugi listek od czasu wystawienia na zewnątrz więc mam nadzieję że może i jakiś pęd kwiatowy się z czasem pojawi 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Aniu, cambria kwitła u mnie równo miesiąc ale kupiłam ją jak już miała wszystkie kwiaty rozwinięte
...także myślę że od otwarcia pierwszego pączka to kwitnie coś ok 2 miesięcy, ale też wszystko zależy od warunków jakie jej zapewnisz (czyli tak jak i w przypadku innych storczyków
). Może wypowie się ktoś kto obserwował kwiaty cambrii od samego początku 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Halinko, przyznam Ci się że moja cambria też nieco mnie zniechęciła...ma 3 psb z czego jedna najstarsza ma już tylko 2 liście. Najmłodsza psb która zaczęła wyrastać jakoś na jesieni jest nadal mała choć puszcza nowe listki. Ale nie wydaje mi się zeby miała zakwitnąc w tym sezonie
jest conajmniej o połowę mniejsza niż ta co kwitła w tym roku. Także nie ma to jak falenopsisy
- tu wszelkie zmiany na lepsze i gorsze
widać gołym okiem i czasem z dnia na dzień można zauważyć cos nowego. A i chyba łatwiej i chętniej zakwitają 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Asiu i Halinko ja też mam podobne doświadczenie z Cambriami jedna kwitła mi chyba z 2 miesiące,druga miesiąc ,a jednej po dwóch dniach zaczeły więdnac kwiaty ,zaatakowała ją choroba i pomimo oprysków nie została uratowana.Cambi mam chyba 5 jedna teraz szykuje się do kwitnienia,ale pozostałe są marne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jeanne
- 1000p

Renato i Aniu, cambrie mają w sobie to "coś" co nas popycha do ich zakupu, są wyjątkowo urodziwe i pełne gracji, ale niestety chyba w naszych "domowych" warunkach nie jest zbyt łatwo je hodować
kwitną dość krótko i tylko raz z tej samej psb, więc na kolejne kwitnienie czeka się długo
Aniu, ja myślę że jeśli masz ochotę to spróbuj, może u Ciebie cambria będzie się czuła dobrze, ale ja chyba pozostanę wierna falenopsisom, jest tyle odmian kolorystycznych że naprawdę można sobie ukwiecić całe mieszkanie
Ciekawa jestem jak sabotki będą się u mnie czuły, na razie żaden z moich dwóch nie kwitnie ale rosną nowe rozetki, są coraz większe więc może za jakiś czas zakwitną
Aniu, ja myślę że jeśli masz ochotę to spróbuj, może u Ciebie cambria będzie się czuła dobrze, ale ja chyba pozostanę wierna falenopsisom, jest tyle odmian kolorystycznych że naprawdę można sobie ukwiecić całe mieszkanie
Ciekawa jestem jak sabotki będą się u mnie czuły, na razie żaden z moich dwóch nie kwitnie ale rosną nowe rozetki, są coraz większe więc może za jakiś czas zakwitną
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Myslę że falenopsis kwitnący jak najbardziej, wtedy nie ma zapotrzebowania na dużą ilość światła. Jak przekwitnie wystawisz go na parapet a puste miejsce na półeczce zapełnisz innym
Cambria w sumie też mogłaby polubić łazienkę bo tam jest duża wilgotność...no ale decyzja należy do Ciebie
Cambria w sumie też mogłaby polubić łazienkę bo tam jest duża wilgotność...no ale decyzja należy do Ciebie
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Myślę że będzie mu tam dobrze, w końcu nie będzie w jakichś ciemnościach
spokojnie możesz go tam ustawić 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Joasiu cykl u Cambrii od kwiatka do kwiatka to ok. rok ,kwitną też nie tak długo jak Phal.zależy od rodziców od 4 do 8 tygJeanne pisze:Aniu, cambria kwitła u mnie równo miesiąc ale kupiłam ją jak już miała wszystkie kwiaty rozwinięte...także myślę że od otwarcia pierwszego pączka to kwitnie coś ok 2 miesięcy, ale też wszystko zależy od warunków jakie jej zapewnisz (czyli tak jak i w przypadku innych storczyków
). Może wypowie się ktoś kto obserwował kwiaty cambrii od samego początku
Moja kwitła w listopadzie ,teraz rośnie przyrost,potem musi dojrzeć psb. w trakcie dojrzewania musi mieć sucho i trochę chłodniej i różnica tem. dzień -noc -dlatego Cambrie lubią stanowiska na świeżym powietrzu latem.
Jeśli pozwolisz pokażę jak wyglądał przyrost w marcu i dziś

psb.zacznie dojrzewać za +- miesiąc
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki