Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
Pierwszy raz posadziłam tulipany jesienią w koszyczkach bo grasują krety u mnie. Dziś byłam na działce i zobaczyłam około 3 cm. kiełki w obydwu koszykach. Ucieszyłam się jak dziecko, już wiosna.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w miniony czwartek też już się pojawiły tulipany

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że moje tulipany zmarzły 

A czemu?patasko pisze:Wydaje mi się, że moje tulipany zmarzły

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)

- patasko
saymon, liście zrobiły się takie szkliste i miękkie w dotyku 

Patasko, to chyba za mokro im było?
dopytam się, skoro i tak wszyscy czekamy na wiosnę....
To moje tulipany z lodówki z lutego (zakwitł słabo jeden z pięciu, pokazany tutaj). Mam wrażenie, że zakwitłyby pozostałe, ale wystawiłam doniczkę na balkon na jeden dzień (parę godzin) bo akurat było 6 stopni ciepła. Od tego dnia stanęły w miejscu. Przestały rosnąć i tak się skończyła ich historia. Nie rozpaczałam, bo były jako eksperyment, ale zastanawia mnie, przemarzły? czy zaszkodziła im wysiana trawa?

ta reszta ciągle czeka zawinięta agrowłókniną...
a jak u Was pozostałe domowe?
dopytam się, skoro i tak wszyscy czekamy na wiosnę....
To moje tulipany z lodówki z lutego (zakwitł słabo jeden z pięciu, pokazany tutaj). Mam wrażenie, że zakwitłyby pozostałe, ale wystawiłam doniczkę na balkon na jeden dzień (parę godzin) bo akurat było 6 stopni ciepła. Od tego dnia stanęły w miejscu. Przestały rosnąć i tak się skończyła ich historia. Nie rozpaczałam, bo były jako eksperyment, ale zastanawia mnie, przemarzły? czy zaszkodziła im wysiana trawa?

ta reszta ciągle czeka zawinięta agrowłókniną...
a jak u Was pozostałe domowe?
Nie dotykać , nie ruszać. Jeśli masz śnieg a tulipany odkryte -zasyp śniegiem. Tulipan potrafi dużo wytrzymać. Najważniejsze nie miętosić i nie przeszkadzać.patasko pisze:saymon, liście zrobiły się takie szkliste i miękkie w dotyku

-- 12 mar 2013, o 19:36 --
*Pinkola
Nie , nie przemarzły, ani tym bardziej nie zaszkodziła im trawa.
W/g foty , na moje oko, cebulki były małe. Bynajmniej wyrosły na jeden liść . Czyli nie miały prawa zakwitnąć. Trzymaj , podlewaj, będziesz miała cebulki na przyszły rok.

)

Saymon, jak Ty potrafisz podnieść na duchu
tyle wiary w moc tulipanów! też ją mam, dzięki ogromne 

-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
patasko, no to szkoda.. Miejmy nadzieję, że tak jak mówi saymon przeżyją..
A tak z ciekawości jaka była u Ciebie najniższa temperatura?

A tak z ciekawości jaka była u Ciebie najniższa temperatura?
- patasko
Pinkola, tulipany są z przodu domu, więc ziemia na powierzchni bardzo szybko wysycha.
saymon, śniegu u mnie jest pół centymetra, nie da rady ich okryć
paras, nie wszystkie tak wyglądają, ale większość
Najzimniej jak dotąd było wczoraj -3 stopnie. Dziwne to, że przy takim mały mroziku przemarzły.
saymon, śniegu u mnie jest pół centymetra, nie da rady ich okryć

paras, nie wszystkie tak wyglądają, ale większość

W takim razie mają jak pod pierzynką . I będzie git.

Ps. W takim razie skąd wiesz jak wyglądają i jakie są liście w dotyku? Chyba że tulipany maja już ponad pół metra?

Ps. W takim razie skąd wiesz jak wyglądają i jakie są liście w dotyku? Chyba że tulipany maja już ponad pół metra?

)

Czy coś z tych cebulek może jeszcze być , jak utnę zielone , cebulki zasuszę w mieszkaniu, a później wkopię do ogródka?.
Te tulipany były trzymane na balkonie , póżniej w lodówce ,a na koniec zakwitły w mieszkaniu na parapecie . Cebulki nie wytworzyły cebulek przybyszowych.
Czy od razu je wyrzucić?
http://imageshack.us/content_round.php? ... geowcx.jpg#
Te tulipany były trzymane na balkonie , póżniej w lodówce ,a na koniec zakwitły w mieszkaniu na parapecie . Cebulki nie wytworzyły cebulek przybyszowych.
Czy od razu je wyrzucić?
http://imageshack.us/content_round.php? ... geowcx.jpg#
Aga
Nie ucinaj zielonej masy przetrzymaj w chłodzie i jak tylko będzie można wsadź do ziemi, tulipan może dużo znieść, w przyszłym roku może nie zakwitnąć ale w następnych powinien:) Wyrzucić to najmniejszy problem.
Dzięki Fox , może to być szuflada na warzywa w lodówce? Tam jest + 5.
Czy musi to być zimne, jasne pomieszczenie ? . Takim niestety nie dysponuje . W mieszkaniu mam 23C. I co teraz?
Czy musi to być zimne, jasne pomieszczenie ? . Takim niestety nie dysponuje . W mieszkaniu mam 23C. I co teraz?
Aga
Prognozy pogody mówią o -12 st. w sobotę w nocy, czy tulipanki , które wyszły z ziemi i maja około 3 cm trzeba zabezpieczyć? To moje pierwsze kroki z z tulipanami .