Skrzydłokwiat - kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Re: Dlaczego nie kwitnie mi skrzydłokwiat?

Post »

Marchisio, gdzieś wcześniej wyczytałam o piwie i podlałam swojego skrzydłokwiata, tak po prostu samym piwem, bezpośrednio z puszki. To prawda podziałało, zagęścił się i na tą chwilę ma całe mnóstwo małych liści i ciasno w doniczce.
Twój ma bardzo ładne duże liście. Możesz mu ogrobinkę tego alkoholu dać na spróbowanie :D
Sebaloz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2011, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skrzydłokwiat dostałem jakieś 4-5 lat temu. Od początku był niski, miał małe liście i małe kwiaty. 2 lata temu spędził upalny dzień na południowym tarasie. Spaliła się większość liści. Po długotrwałym cieniowaniu zaczął wypuszczać nowe liście ale kilka razy większe! Kwiaty również są nieporównywalnie większe!

Dwa/trzy razy na rok podleję biohumusem, woda raz na tydzień. Stoi na podstawce z mokrym keramzytem. Okno północne.
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sebaloz , ale go załatwiłeś tym południowym tarasem, on musi stać w cieniu :wink:

A co do dużych liści -- niestety, często skrzydłokwiaty dostępne w sprzedaży jako miniaturki szybko przestają być miniaturkami. Z moim stało sie to samo, był śliczną miniaturką, a teraz tak zdziczał i wygląda jak normalny skrzydłokwiat ;:219 No nie powiem, abym była zadowolona.
Lofi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 wrz 2012, o 11:31

Post »

Miniaturkę można sobie zrobić samemu jednak z czasem i tak zacznie się zbytnio rozrastać. Można to odwlekać jednak trzeba będzie regularnie przycinać zbyt wyrośnięte liście.
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

A mnie się wydaje że z tym kwitnieniem to zależy od sadzonki (skąd ją mamy) ... Mam 3 doniczki ze skrzydłokwiatami w domu i stoją wszystkie na tym samym parapecie obok siebie z tym że jedną dostałam od mojej babci a te dwie pozostałe są z marketów. Ta od babci kwitnie nawet 2 razy w roku i naprawdę ładnie rośnie (sadzonki od niej oddzielone którymi obdarowywuję co roku znajomych także kwitną nawet jak są malutkie) natomiast skrzydłokwiaty sklepowe jeszcze nigdy u mnie nie zakwitły .. Dodam jeszcze że te 3 skrzydłokwiatu mam już z 7 lat .. Zaczynam wierzyć w to że ten od babci to jakaś przedwojenna odmiana :) a teraz napchają tymi nawozami byle większe rosły i szybciej ..
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Niekoniecznie z jakiego źródła są tak samo się zachowują.Od koleżanki dostałam sadzonkę z kępy ciągle rozrastającej się wszerz,
u mnie ma dobre warunki, kwitnie, ale za licha nie chce od dwóch lat wypuścić choć odnóżki.
Amatorszczyzna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2013, o 11:31

Post »

Mam trzy skrzydłokwiaty. Zawsze mają maksymalnie po jednym kwiecie. Oczywiście w miarę jedzenia apetyt rośnie. Chciałabym, aby moje skrzydłokwiaty kwitły tak samo jak w kwiaciarni. Czytałam, że jabłko pomoże! Tylko Ja teraz nie wiem, czy jak położę jabłko, to musze również zawinąć cały skrzydłokwiat w torbę foliową, czy tylko położenie połówki owocu wystarczy? Jeśli trzeba w torbę foliową, to będę miała duży problem, bo moje skrzydełka są ogromne.
anulkamloda44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2013, o 18:54

Post »

Witam. Moj skrzydłokwiat nie kwitł 4 lata. 3 miesiące temu położylam mu na ziemi przekrojone jabłko ( o czym przeczytalam na forum) teraz pojawił się kwiat. okazały i piękny. liscie rowniez staly sie bardziej blyszczace i wielksze.

Ja nie zawijałam i połozylam jabłko na ziemi. wyrosły kwiaty.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale takie przekrojone jabłko, to już nie jest 'dojrzewający owoc', tylko trup i pewnie wydziela co innego. Pytanie - czy w dół, czy w górę.

Moje tez kwitną bez problemu, co jest o tyle dziwne, że podłoże mają beznadziejne i podlewane strrrrasznie rzadko, zdarza się, że dopiero, kiedy więdną im liście... :oops:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
_fox_

Post »

No susza jest wskazana ;:108 ale ludkowie leją wodę przez cały rok i później problem. Spierałem się kiedyś z jedną forumką odnośnie kalli, pisała że jej babcia nie robi spoczynku a co roku jej kwitnie, spytałem tylko *a czy babcia czasami nie zapomina jej podlać ? * ;:306 i sprawa się wyjaśniła ;:108
Beciol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 12:18

Post »

Mam ogromnego skrzydłokwiata, po podkarmieniu jabłkiem zaczął na nowo kwitnąć. ;:138 Widzę jednak na Waszych zdjęciach, że liście Waszych roślinek są bardziej błyszczące. Moje gdy wyrastają lekko się błyszczą lecz bardzo szybko matowieją. Dlaczego? ;:218
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ja moje skrzydłokwiaty mam ich 5 sztuk zraszam codziennie i przecieram raz w tygodniu i myślę, że dlatego są błyszczące.
Z tych 5 sztuk 2 to były miniaturki w doniczkach szerokości 4 cm i były tymi ślicznymi miniaturkami dopóki nie przesadziłam ich do większych doniczek :?
Pozdrawiam,
Kasia
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21

Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Witam, mój skrzydlokwiat ma 3 lata i ani razu nie kwitł mimo że staram się dbać o niego jak najlepiej, jak może być przyczyną?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Re: Skrzydłokwiat - kwitnienie

Post »

Zależy gdzie go trzymasz, jeżeli na słonecznym parapecie to może nie zakwitnąć. Skrzydłokwiat jest rośliną runa leśnego, dlatego preferuje półcień. Mój stoi 3 metry od okna i praktycznie nie widzi słońca, a kwitnie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Skrzydłokwiat - kwitnienie

Post »

Tylko z odległością od okna trzeba uważać. To, że roślina rośnie w naturze w półcieniu, w naszych mieszkaniach już około średnio 1,5 - 2 metry od okna będzie cień. Szczególnie w niekorzystnym okresie jesienno-zimowym. Przy 3 metrach od okna, roślina dostaje zaledwie kilka procent światła, tego co na parapecie. Poza tym u każdego są inne warunki uprawy.
Trzymam skrzydłokwiata gemini w odległości tuż przy oknie wschodnim, czyli dostaje od wiosny do jesieni dawkę słońca i kwitnie.
To, że skrzydłokwiat nie kwitnie, to może być skutek niewłaściwego podłoża, podlewania oraz nawożenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”