Najgorsze co mogłoby przydarzyć się hostom to towarzystwo świerka, z powodu bardzo ekspansywnego i płytkiego systemu korzeniowego. Podlewanie host dodatkowo powoduje wręcz zachęcanie jego korzeni do podążania w tym właśnie kierunku. W krótkim czasie więcej w tym miejscu jest korzeni świerka niż host - brak wilgoci, pokarmu i rośliny w oczach marnieją. Dobrze, że masz w planie jego wycięcie.mikusia pisze: jak myślicie czy te wiśnie dadzą im tam żyć pod ich koronami?? a korzenie nie wypiją wszystkiego? ma to sens?
czekam na sugestie
Niestety wiśnie mają również bardzo płytki system korzeniowy. Ich główna masa znajduje się na głębokości 15 - 50 cm pod ziemią. Nie są tak ekspansywne jak świerka i nie mam doświadczenia z wiśniami - ze świerkami to już przeżyłem, znaczy ja przeżyłem....świerki nie.

Nie mam i nie będę miał doświadczenia z wiśniami, gdyż w miejscu, gdzie planuję hostowisko w poprzednim sezonie wykopałem dwie duże wiśnie - wolę zrobić sztuczne zacienienie niż walczyć z mszycami i korzeniami drzew. Możesz spróbować, w razie niepowodzenia, przeniesiesz je w inne miejsce, a my będziemy mieli wiedzę na ten temat zdobytą dzięki Tobie.