Pat, dzięki kochana
Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II
Aga, aż tak daleko nie masz
Pat, dzięki kochana
Jasne, że chcę 
Pat, dzięki kochana
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hejka, pozdrawiam
Ja też po pierwszej kawce na tarasie, wprawdzie okryta kocem i śnieg pod koniec zaczął pruszyć, ale zawsze
Twoje bzy wyglądają podobnie jak mój trzyletni orzech
jemu też psy pomogły
Na szczęście bez odrasta bez problemu a orzech.... no cóż, zobaczy się.
Twoje bzy wyglądają podobnie jak mój trzyletni orzech
Na szczęście bez odrasta bez problemu a orzech.... no cóż, zobaczy się.
- maliola

- Od: 26 cze 2012, o 16:01
Witam, widziałam u Ciebie piękny majeranek w krążkach torfowych - też mi tak wyrósł, później wsadziłam z całym krążkiem do doniczki i widzę, że padł. Na szczęście mam jeszcze jeden w krążku ale teraz nie wiem co z nim zrobić.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Fajne te warsztaty Madziu, prosimy o relację zdjęciową
- variegata
- 1000p

Aprilku
Kawka na tarasie nawet w śniegu cudna
maliola majeranek na razie wygląda, sama nie wiem jak to będzie gdy pójdzie do doniczek
A Ty może za mało podlewałaś swój?
Marzka, będzie na pewno
Pozdrawiam wszystkich słonecznie i zazdroszczę tym, którzy mogą być teraz w ogrodzie, bo pogoda fantastyczna
maliola majeranek na razie wygląda, sama nie wiem jak to będzie gdy pójdzie do doniczek
Marzka, będzie na pewno
Pozdrawiam wszystkich słonecznie i zazdroszczę tym, którzy mogą być teraz w ogrodzie, bo pogoda fantastyczna
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Mnie wyszły pierwsze krokusie pączusie
Pat napisała , że starieńkie wierzby mocno się zcina.Ja mocno przycięłam starą hakuro , do ogławiania, jak na zdjęciach wyżej, daleko temu mojemu cięciu ale zaczęłam się zastanawiać czy wiek wierzby ma znaczenie jeśli chodzi o zakres przycinania ?Ta moja jak stara nie wiem.survivor26 pisze:Madziu, odrosną! sprawdziłam w praktyce, my obcinamy tak jak na Twoich zdjęciach: fakt pierwszy miesiąc-dwa po ogławianiu ruszają wolno, ale potem do września odrosły nam na 2-3 metry. Nasze są jeszcze poniemieckie, więc stareńkie i dają radę![]()
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Melduję, że rezeda kupiona, ale pewnie przyjdzie akurat jak będę na wyjeździe, więc wyślę Ci za tydzień, tylko na PW mi adres podaj 
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziula, a jak pogoda u Ciebie?
U nas sypnęło puchem, ale roślinki wciąż nieprzygotowane na duże spadki..oby korekty prognozy pogody okazały się trafione, a mrozy mniejsze
Tak czy inaczej, kolejna kawka na tarasie musi poczekać
Pozdrawiam wiosennie, wbrew aurze za oknem
U nas sypnęło puchem, ale roślinki wciąż nieprzygotowane na duże spadki..oby korekty prognozy pogody okazały się trafione, a mrozy mniejsze
Pozdrawiam wiosennie, wbrew aurze za oknem
- kasia126126
- 1000p

- Od: 8 cze 2010, o 18:21
Madziu
Wybierasz się w sobotę do Ostaszewa?
- variegata
- 1000p

Jestem
Dziękuje za odwiedziny podczas mojej nieobecności
Melduję pogodę na dziś, czyli 12 marca 2013roku- jest biało.
Kawka na tarasie?

Obiecana relacja z warsztatów "Post i Wielkanoc na Kujawach i Ziemi Chełmińskiej-obyczaje kulturowe i kulinarne". Uprzedzam-na głodniaka nie czytać i nie oglądać!
Uczestnicy poznali mnóstwo przepisów na potrawy świąteczne, m.in. śledź w śmietanie z kwaśnym jabłkiem czyli śledziatka wielkopiątkowa, śledzik po toruńsku z piernikiem lub tradycyjna szynka kujawska z kością czy kiełbasa po chłopsku. Zasmakowaliśmy innych rejonów kraju dzięki takim potrawom jak: śledzie chrzanowe po małopolsku, śledzie z majerankiem po poznańsku, śledzie po sarmacku w miodzie oraz wiele innych. Był tez akcent francuski i w związku z tym przygotowane było takie cudeńko jak szynka gotowana w białym aligote' podawana na pietruszce-jambon persille'. Oczywiście nie zabrakło malowania pisanek w tradycyjny sposób, czyli woskiem i barwienie ich naturalnymi produktami takimi jak łupiny cebuli czy korą drzew. Babka i mazurek też były oraz jak to u nas w regionie żur, obowiązkowo. Dodatkowo jedliśmy też dorsza zapiekanego pod warstwą z cebuli i jabłek oraz zupę "parzybrodę", czyli rodzaj kapuśniaku ze słodkiej kapusty
Dostałam w prezencie 20 stronicowy wydruk przepisów wielkanocnych oraz książkę pt." Kuchnia z rodowodem-potrawy i produkty tradycyjne z województwa kujawsko-pomorskiego" p. G. Szelągowskiej, która była razem z nami na warsztatach. To tak w ogromnym streszczeniu.
Porcja zdjęć:

Dziękuje za odwiedziny podczas mojej nieobecności
Melduję pogodę na dziś, czyli 12 marca 2013roku- jest biało.
Kawka na tarasie?

Obiecana relacja z warsztatów "Post i Wielkanoc na Kujawach i Ziemi Chełmińskiej-obyczaje kulturowe i kulinarne". Uprzedzam-na głodniaka nie czytać i nie oglądać!
Uczestnicy poznali mnóstwo przepisów na potrawy świąteczne, m.in. śledź w śmietanie z kwaśnym jabłkiem czyli śledziatka wielkopiątkowa, śledzik po toruńsku z piernikiem lub tradycyjna szynka kujawska z kością czy kiełbasa po chłopsku. Zasmakowaliśmy innych rejonów kraju dzięki takim potrawom jak: śledzie chrzanowe po małopolsku, śledzie z majerankiem po poznańsku, śledzie po sarmacku w miodzie oraz wiele innych. Był tez akcent francuski i w związku z tym przygotowane było takie cudeńko jak szynka gotowana w białym aligote' podawana na pietruszce-jambon persille'. Oczywiście nie zabrakło malowania pisanek w tradycyjny sposób, czyli woskiem i barwienie ich naturalnymi produktami takimi jak łupiny cebuli czy korą drzew. Babka i mazurek też były oraz jak to u nas w regionie żur, obowiązkowo. Dodatkowo jedliśmy też dorsza zapiekanego pod warstwą z cebuli i jabłek oraz zupę "parzybrodę", czyli rodzaj kapuśniaku ze słodkiej kapusty
Porcja zdjęć:

Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu dziękuję Ci za relację z tradycją w tle.
Cudne takie spotkania i garść inspiracji...śledzie pod tyloma postaciami
Cudne takie spotkania i garść inspiracji...śledzie pod tyloma postaciami
Cześć Magda!
Widzę, że spotkanie wspaniałe
Co za mega pysznie wyglądające smakowitości... potrawy tradycyjne to jest to!
Dobrze, że oglądam świeżo po lunchu, ale i tak się obsliniłam
Widzę, że spotkanie wspaniałe
Co za mega pysznie wyglądające smakowitości... potrawy tradycyjne to jest to!
Dobrze, że oglądam świeżo po lunchu, ale i tak się obsliniłam