Moje okna... - Ziel-ona
Witam
Staram się jak najwięcej zobaczyć na forum.
Gratuluje pzrepieknych roslin!!!
Krasnokwiaty mam i ja, ale u mnie najpierw potężne liście wychodza, a potem z boku pęd kwiatowy.
Zapylam kwiatki pocierając dłonią, zeby sie sypał pyłek, potem po przekwitnięciu zawiązuje sie nasiona, najperw zielone, potem czerwone kuleczki, tak więc kwiat cały czas jest ozdobny. Nasionka nalezy wsadzac jak sa mocno czerwone.
Sorry, ze tak wtrąciłam się, moze to sie komus przyda.
Staram się jak najwięcej zobaczyć na forum.
Gratuluje pzrepieknych roslin!!!
Krasnokwiaty mam i ja, ale u mnie najpierw potężne liście wychodza, a potem z boku pęd kwiatowy.
Zapylam kwiatki pocierając dłonią, zeby sie sypał pyłek, potem po przekwitnięciu zawiązuje sie nasiona, najperw zielone, potem czerwone kuleczki, tak więc kwiat cały czas jest ozdobny. Nasionka nalezy wsadzac jak sa mocno czerwone.
Sorry, ze tak wtrąciłam się, moze to sie komus przyda.
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu wiem jak to jest w trakcie remontów...właśnie mija rok odkąd je zaczęliśmy 
Wyślę Ci roślinki jak u mnie i u Ciebie trochę sie uspokoi
Fuksiu dziękuję za odwiedziny
Szkoda wielka, że tak późno sie ''wtrąciłaś'', bo nie wiedziałam, że tak się postępuje z krasnokwiatem i obcięłam mu tego kwiatka
Teraz wygląda jak uszy zajączka

Bona paczka w końcu doszła, ale fikus nie przeżył
Bardzo Ci dziękuje za przesyłkę
A fikusów mam dopiero 8 rodzai
A to jeszcze jeden kwiatek, który dostałam od mamy. Czy to peperomia jakaś?

Wyślę Ci roślinki jak u mnie i u Ciebie trochę sie uspokoi
Fuksiu dziękuję za odwiedziny

Bona paczka w końcu doszła, ale fikus nie przeżył
A fikusów mam dopiero 8 rodzai
A to jeszcze jeden kwiatek, który dostałam od mamy. Czy to peperomia jakaś?

-
bona

- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ja mogę poprosić o fotkę tego fikusa pod nazwą*tralalala* i kilka info o nim
Gdzie zdobyłaś swój fikus *audrey*? czy to jakiś fikus bengalski?
Dodam jeszcze,że moje wilczomlecze od Figi ślicznie mi rosną,ale na razie jeszcze zbieram truskawki i za bardzo nie mam casu ,żeby je obfotografować...
Gdzie zdobyłaś swój fikus *audrey*? czy to jakiś fikus bengalski?
Dodam jeszcze,że moje wilczomlecze od Figi ślicznie mi rosną,ale na razie jeszcze zbieram truskawki i za bardzo nie mam casu ,żeby je obfotografować...
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- Ziel-ona

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bożenko mój fikus "tralallaa" czyli Audrey
został wypatrzony w Castoramie i nawet cena była przystępna, bo kosztował tylko 9,70zł
Szukałam informacji o uprawie tej odmiany, ale w necie są tylko strony anglojęzyczne, a ja kiepska jestem z anglika. Traktuje go więc jak inne fikusy.
Doczytałam się, że występuje około 800 gatunków fikusów, całe szczęście, że nie wszystkie można w domu uprawiać
Mam w planie zdobyć jeszcze : ficusa elastica 'variegata',
ficusa carica - o nich marze
Mojego Audreya porównałam z fikusem bengalskim i jest bardzo podobny, ale aż tak bardzo się nie znam by stwierdzić, że to odmiana tego baniana. Zerknij tutaj:
http://www.mob-zabrze.pl/flora/ficus.html
A to mój "tralalala"

Doczytałam się, że występuje około 800 gatunków fikusów, całe szczęście, że nie wszystkie można w domu uprawiać
ficusa carica - o nich marze
Mojego Audreya porównałam z fikusem bengalskim i jest bardzo podobny, ale aż tak bardzo się nie znam by stwierdzić, że to odmiana tego baniana. Zerknij tutaj:
http://www.mob-zabrze.pl/flora/ficus.html
A to mój "tralalala"