Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Gratulacje dla Waszych wschodów, ja będę próbować znowu za rok.
Pozdrawiam, Agnieszka
Moje rosną ale popełniłam błąd z dosiewaniem bo niektóre są spore a inne dopiero wychodzą i nie wiem jak to popikować.

Pozdrawiam,Basia
Za szybko się pochwaliłam bo 3 padły,czemu nie wiem ,a korzonki miały już takie ładne 

Pozdrawiam,Basia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje siedzą już z drugi tydzień w ziemi, nawet im pupki na grzejniku grzeję, a one nic.
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uparte sztuki...moje szybko wyszły, nawet nad nimi nie skakałam, zaatakowała je pleśń-przeżyły..twarde sztuki
wysiałam z ciekawości, bez specjalnych warunków, a one rosną jak szalone
trzymam kciuki za Twoje

trzymam kciuki za Twoje

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Moje wątki
Ja trzeci raz wysiewam z własnych zbiorów.Zawsze mi się wydaje, że moga być niedojrzałe i wysiewam wszystkie.Mam istny las siewek
jedne sa większe, inne mniejsze.Próbowałam wyrwać te mniejsze, ale nie da się, wyciągam z korzonkami grudki luźnej ziemi.Muszą tak czekać do pikowania, a to jeszcze jakieś dwa tygodnie.Kto silniejszy ten lepszy 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Moje jak zaczarowane stoją. Wykiełkowały w ciągu tygodnia - a teraz nie moge się doczekać na listki właściwe....
- Alenka
moje też..ale spokojnie doczekamy się
po co się tak niecierpliwić 

Moje wątki

Moje wątki
Magda twoje niecierpki rosną za gęsto.One szybko zaczynają krzewić się na boki i muszą mieć sporo miejsca.Obejrzyj na str.4 tego wątku jak szybko zaczynają rosnąć wszerz.Najlepsze są małe wielodoniczki, pikujesz po jednej roślince do każdego, a jak dziurką z dołu zaczną wystawać korzonki to przesadzasz z cała bryłką do małych doniczek, w których moga rosnąć do czasu wysadzenia docelowego pod koniec maja.Niecierpki sa wrażliwe na przymrozki i chłody, więc i tak wcześniej ich nie wysadzisz.
Teraz jednak ich nie ruszaj, za wcześnie popikowałaś, odczekaj aż puszczą właściwą parę listków i wtedy popikuj jeszcze raz oddzielnie.Tak posadzonych razem potem nie rozdzielisz, bo one mają rozbudowany system korzeniowy.
Teraz jednak ich nie ruszaj, za wcześnie popikowałaś, odczekaj aż puszczą właściwą parę listków i wtedy popikuj jeszcze raz oddzielnie.Tak posadzonych razem potem nie rozdzielisz, bo one mają rozbudowany system korzeniowy.
selli7ja od lat tak hoduję niecierpki,uważam z dobrym skutkiem.Mam fotki swoich roślin w postach z wcześniejszych lat.Sama obsadzam różne kompozycje niecierpkiem ,resztę rozdaję znajomym.Więc spoko.
- Alenka
Madziu a jakie kompozycje z niecierpka tworzysz? Tak nad nim dumam i nie wiem gdzie, z czym go posadzę w tym roku..W zeszłym rósł sam, bo właśnie wydawało mi się, że bardzo szybko rośnie i te jego korzenie gdyby mogły zwisałyby dwa pietra niżej....magda1975 pisze:Sama obsadzam różne kompozycje niecierpkiem .

Moje wątki

Moje wątki
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszą roślinką, jaką w tym roku pikowałam był niecierpek Balsamina. Wysiany 23.01, wykiełkował 28.01:

przepikowany 06.02 wygląda teraz tak:

Powoli zaczynam się zastanawiać nad uszczykiwaniem
Ale to dopiero jak zacznie wychodzić "3 pięterko" 
przepikowany 06.02 wygląda teraz tak:
Powoli zaczynam się zastanawiać nad uszczykiwaniem

- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Sylwia, a jak pikowałaś to wsadzałaś go w ziemię głębiej? Bo balsamina ma straaasznie długą łodygę. Ja też mam balsamine, już bardzo wysoka jest, ale nadal ma tylko liścienie. W zeszłym roku została w trybie ekspresowym zjedzona przez przędziorka.
I nie uwierzycie, tfu, tfu. Udało mi się przezimować nieciepla waleriana. Jesienią pobrałam małą odnóżkę, która się ukorzeniła i ładnie rośnie. Całkiem spora roslinka z niej. Mam nadzieje, że zakwitnie, bo w tym roku nie mogłam znaleźć nasion waleriany i jej nie wysiewałąm.
I nie uwierzycie, tfu, tfu. Udało mi się przezimować nieciepla waleriana. Jesienią pobrałam małą odnóżkę, która się ukorzeniła i ładnie rośnie. Całkiem spora roslinka z niej. Mam nadzieje, że zakwitnie, bo w tym roku nie mogłam znaleźć nasion waleriany i jej nie wysiewałąm.