Ostrzenie noża w kosiarce.
Ostrzenie noża w kosiarce.
Czy ktoś z Was ostrzy nóż samodzielnie ?
Wiem że w marketach to robią ... ktoś wie na jakim sprzęcie ?
Wiem że w marketach to robią ... ktoś wie na jakim sprzęcie ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Re: Ostrzenie noża w kosiarce.
Bierze się flexa i się ostrzy
do łańcucha piły spalinowej mam tylko specjalną ostrzałkę.

Rozumiem że flex to kątówka
?
To za szybko chodzi i łatwo rohartować ostrze. Wtedy bardzo szybko się tępi ...
Dlatego pytam o inny sprzęt.

To za szybko chodzi i łatwo rohartować ostrze. Wtedy bardzo szybko się tępi ...
Dlatego pytam o inny sprzęt.
Pozdrawiam Tomek
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
_fox_ pisze:Bierze się flexa i się ostrzydo łańcucha piły spalinowej mam tylko specjalną ostrzałkę.
Ja tak w swojej przydomowej robię raz w tygodniu... mam już 4 lata ten sam nóż. Przy firmowych jednak wymieniam na nowy po przejechaniu 2tys. m2

Na szybko robię to kątówką, a przy chwili wolnego czasu zakładam tarczę na krajzegę. A że szybko chodzi to fakt, ale przy okazji i szybko ostrzy, nie musisz trzymać aż się rozgrzeje i rozhartuje. Dodam że ostrze noże do kosy spalinowej i jak do tej pory było OK.
Chodzi mi o fakt że jak ostrze się nagrzeje i rohartuje to już nogdy nie będzie dobrze kosiło. Bardzo szybko będzie się tępić. Trzeba to robić na sprzęcie wolnoobrotowym ... a najlepiej ręcznym aby nie wytwarzać dużych temperatur na ostrzu ..._fox_ pisze:Na szybko robię to kątówką, a przy chwili wolnego czasu zakładam tarczę na krajzegę. A że szybko chodzi to fakt, ale przy okazji i szybko ostrzy, nie musisz trzymać aż się rozgrzeje i rozhartuje. Dodam że ostrze noże do kosy spalinowej i jak do tej pory było OK.
-- 11 mar 2013, o 13:24 --
Pewnie bład ... cześto 2 tys m2 to ma pojedynczy ogródek przy domuPiotrekP pisze:_fox_ pisze:Bierze się flexa i się ostrzydo łańcucha piły spalinowej mam tylko specjalną ostrzałkę.
Ja tak w swojej przydomowej robię raz w tygodniu... mam już 4 lata ten sam nóż. Przy firmowych jednak wymieniam na nowy po przejechaniu 2tys. m2

Pozdrawiam Tomek
A ja jestem oportunistą.
Od 10 lat używam tej samej kosiarki w której .....
nigdy nie ostrzyłem noża.
Wciąż jest założony ten sam, fabryczny.
Jeśli trawa przy koszeniu pozostawia ,,włosy" czyli postrzępione włókna to oznacza
że domaga się zasilenia.
Kilkukrotnie robiłem próby kosiarką sąsiada, chciałem zobaczyć różnicę w koszeniu
moją kosiarką (bez ostrzenia) i kosiarką sąsiada (ostrzy po 3-4 koszeniach czyli ok. 2000m2).
Różnicy nie stwierdziłem.
Nie ostrzę.
Od 10 lat używam tej samej kosiarki w której .....
nigdy nie ostrzyłem noża.
Wciąż jest założony ten sam, fabryczny.
Jeśli trawa przy koszeniu pozostawia ,,włosy" czyli postrzępione włókna to oznacza
że domaga się zasilenia.
Kilkukrotnie robiłem próby kosiarką sąsiada, chciałem zobaczyć różnicę w koszeniu
moją kosiarką (bez ostrzenia) i kosiarką sąsiada (ostrzy po 3-4 koszeniach czyli ok. 2000m2).
Różnicy nie stwierdziłem.
Nie ostrzę.
- PiotrekP
NOTO pisze:
Pewnie bład ... cześto 2 tys m2 to ma pojedynczy ogródek przy domu
Dlaczego błąd? wolę zainwestować w nóż niż stracić klienta że mu trawnik zniszczyłem.

NOTO a kto powiedział Ci że na wysokich obrotach zniszczysz ostrze. Zrobisz to tylko w wypadku zbyt mocnego dociskania tarczy do ostrza. A dlaczego nikt nie wspomina o wywarzaniu noża po ostrzeniu? Brak wywarzenia może prowadzić do ukręcenia wału w kosiarce. 

A ja uważam że WYWAŻENIE jest szczególnie istotne dla komfortu osoby obsługującej kosiarkę. Drgania przenoszą się na dłonie. Obrywają dłonie, szczególnie stawy podczas koszeniakarr-km pisze:A dlaczego nikt nie wspomina o wywarzaniu noża po ostrzeniu? Brak wywarzenia może prowadzić do ukręcenia wału w kosiarce.
wibrującą kosiarką.
Był w tym kraju przypadek, gdy pracownik obsługujący zagęszczarkę do gruntu skierował pozew do sądu pracy przeciwko pracodawcy z powodu ........ wielokrotnego orgazmu podczas pracy.

Wow ... jestem pod wrażeniem. Aż się dopytam ...PiotrekP pisze:NOTO pisze:
Pewnie bład ... cześto 2 tys m2 to ma pojedynczy ogródek przy domu
Dlaczego błąd? wolę zainwestować w nóż niż stracić klienta że mu trawnik zniszczyłem.
wymieniasz nóż kosiarce po 2 000 m2 ?
Jaką masz kosiarkę ? bębnową ? z tymi szybkoobrotowymi ostarzami jak żyletki ? Nóż do mojej kosiarki kosztuje w markecie ok 60 zł ? Kawałek grubej stalowej blachy ...
-- 12 mar 2013, o 08:53 --
Sam domniemałem czytając informacje nt. ostrzenia noży.karr-km pisze:NOTO a kto powiedział Ci że na wysokich obrotach zniszczysz ostrze. Zrobisz to tylko w wypadku zbyt mocnego dociskania tarczy do ostrza. A dlaczego nikt nie wspomina o wywarzaniu noża po ostrzeniu? Brak wywarzenia może prowadzić do ukręcenia wału w kosiarce.
Ostrzenie na szybkoobrotowych urządzeniach powodouje miejscowe mocne nagrzanie klingi i jej schłodzenia powolne co powoduje rozhartowanie ostrza. Przez co jest dużo słabsze.
Wyważenie. Oczywiście że ważne. Ale nie wim jak to zrobić. Jak się skrzywi to o tak najcześciej do wymiany idzie.
Pozdrawiam Tomek
NOTO to tak się zastanawiam po co zakładałeś ten temat, skoro Ty i tak wiesz wszystko lepiej, różne są teorie ale w większości praktyka pokazuje co innego
My ostrzymy, Ty kupujesz nowe z obawy że się rozhartuje i jest OK.

Nie czytasz uważnie_fox_ pisze:NOTO to tak się zastanawiam po co zakładałeś ten temat, skoro Ty i tak wiesz wszystko lepiej, różne są teorie ale w większości praktyka pokazuje co innegoMy ostrzymy, Ty kupujesz nowe z obawy że się rozhartuje i jest OK.

Pytałem na czym ostrzą w marketach. (podejrzewam że robia to lepiej niż My/Ja)
Wiem tylko że szybkoobrotowo nie powinno się (noże kuchenne - co przekładam na kosiarkowe)
Ja tez ostrzę (kosiarkowy) i to też flexem - ale wyczytałem że to źle i rzeczywiście nie jestem do końca zadowolony ... ale ten mój nóż sporo przeszedł.
Ja nigdzie nie pisałem że kupuję. Sam się dziwię że ktoś wymienia nóż po 2000m2 !!! Chyba że to jakiś specjalistyczny nóź ....
Pozdrawiam Tomek
- PiotrekP
NOTO pisze: Ja nigdzie nie pisałem że kupuję. Sam się dziwię że ktoś wymienia nóż po 2000m2 !!! Chyba że to jakiś specjalistyczny nóź ....
Ja bym to nazwał specjalistycznym trawnikiem a nie nożem

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ja mam taki problem mam kosiarkę Partnera, noże są do nich bardzo drogę , nóż niszczy się tylko na jednej połówce, tak jak by tylko kosiła jednym piórem, czy złapie kamienia czy coś to tylko odczuwa jedna strona noża , mam tak zniszczone dwa noże jedna połowa noża jak nowa druga mniejsza i już muszę kupować nowy nuż bo kosiarka ma zabezpieczenia takie że gdy jedna strona noża jest zniszczona, to powstaje nierównowaga i nie odpali już , nie wiem o co tu chodzi, proszę o rade
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!