Szparagi-uprawa,problemy
Re: Szparagi
To nie widziałam
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale ptaki jedzą te nasionka i nic im nie jest ;)?
Nie ma co patrzeć na przyrodę np sarna zje muchomora sromotnikowego i jej nic nie jest a człowiek tylko poliże i kaplica, zależy od układu pokarmowego, a nasiona szparagi są nie tylko trując lecz bardzo trujące, pisze tak by uprzedzić niema co panikować

-- 20 lut 2013, o 23:49 --

-- 20 lut 2013, o 23:49 --
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem paczkę szparagów są ważne do 12.2012 r . Opłaca się je wysiewać? wzejdą jeszcze?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A skąd mamy wiedzieć ?
Wysiej i napisz czy wzeszły.
Wysiej i napisz czy wzeszły.
Nic nie ryzykujesz. Jak je masz to wysiej.Ja bym tak zrobiła. Wysiałam szarłata z ważnością do 2011 roku i pięknie wschodzi
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Spróbować zawsze warto, z nasionami różnie bywa, niektóre zachowują zdolność kiełkowania dłużej, a inne krócej niż jest to napisane na opakowaniu. Osobiście bym posiał.
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy już jest odpowiedni czas na zrobienie wału , na białe szparagi? Czy jeszcze poczekać.
- Teniak
- 200p
- Od: 13 sty 2013, o 14:09
Witaj Kasiu.
Karpy szparagów imponujące.Moje wysiane początkiem marca to maleńkie "choineczki" aż się nie mogę doczekać by wyglądały tak jak Twoje.Napisz proszę w jakich warunkach rosły u Ciebie,czy pod namiotem?.
Niech pięknie obrodzą.Pozdrawiam.Teresa
Karpy szparagów imponujące.Moje wysiane początkiem marca to maleńkie "choineczki" aż się nie mogę doczekać by wyglądały tak jak Twoje.Napisz proszę w jakich warunkach rosły u Ciebie,czy pod namiotem?.
Niech pięknie obrodzą.Pozdrawiam.Teresa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasencjo
ja aż nie mogę uwierzyć ,że przez rok dochowałaś się takich pięknych karp . Ja w zeszłym roku kupiłam ponoć roczne sadzonki ale gdzie im do Twoich http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2903873 . Napisz jak z nimi postępowałaś ?

Naprawdę imponujące rozmiary jak na roczne karpy. 

Właściwie to nic im specjalnego nie robiłam. W tamtym roku posiałam na wiosnę, a wczesnym latem
przygotowałam poletko żeby je powsadzać w ziemię. Przekopałam razem z suszonym obornikiem bydlęcym, bo mi się worek walał koło namiotu i w tą ziemię powsadzałam roślinki w rozstawie ja wiem, może 30x30 może nawet rzadziej. Tylko wyrywałam chwasty, no i jesienią ucięłam bujny asparagus parę cm przy ziemi. To wszystko
.
przygotowałam poletko żeby je powsadzać w ziemię. Przekopałam razem z suszonym obornikiem bydlęcym, bo mi się worek walał koło namiotu i w tą ziemię powsadzałam roślinki w rozstawie ja wiem, może 30x30 może nawet rzadziej. Tylko wyrywałam chwasty, no i jesienią ucięłam bujny asparagus parę cm przy ziemi. To wszystko

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2013, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Zalogowałam się na to forum bo potrzebuję podpowiedzi dotyczącej szparagów.
W narożniku działki dziś znalazłam szparagi, po zimie rosły tam suche badyle, które zlikwidowaliśmy, a moim oczom ukazało się mnóstwo szparagów, podpytałam sąsiadów i okazało się, że ten szparagus rósł tam od przysłowiowego "zawsze". Ostrzegli mnie jednak, że poprzedni właściciel prawdopodobnie chciał się ich pozbyć i mógł w poprzednich latach polewać go randapem. Boję się je ruszyć, a tak mnie kuszą. Czy moje obawy są uzasadnione, czy może nie powinnam się przejmować skoro mimo randapu i tak wyszły. Bardzo proszę o podpowiedz.
Zalogowałam się na to forum bo potrzebuję podpowiedzi dotyczącej szparagów.
W narożniku działki dziś znalazłam szparagi, po zimie rosły tam suche badyle, które zlikwidowaliśmy, a moim oczom ukazało się mnóstwo szparagów, podpytałam sąsiadów i okazało się, że ten szparagus rósł tam od przysłowiowego "zawsze". Ostrzegli mnie jednak, że poprzedni właściciel prawdopodobnie chciał się ich pozbyć i mógł w poprzednich latach polewać go randapem. Boję się je ruszyć, a tak mnie kuszą. Czy moje obawy są uzasadnione, czy może nie powinnam się przejmować skoro mimo randapu i tak wyszły. Bardzo proszę o podpowiedz.
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
a kiedy było to w "poprzednich latach"?
ja wczoraj zjadałem swoje które według wszystkich były "ozdobne" i bardzo smaczne :P
ja wczoraj zjadałem swoje które według wszystkich były "ozdobne" i bardzo smaczne :P