Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomek27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2013, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lobelia

Post »

Lobelie można wysiewać pod koniec lutego/początek marca.Jeśli podrosną i wypuszczą liście właściwe należy je po pikować.Ja, Mniej więcej w połowie kwietnia sadzę do doniczek o średnicy 9 cm po dwie sadzonki i uszczykuję czubki żeby się lepiej rozrosły. Po posadzeniu w doniczki przechowuje je w inspekcie na dworze. W połowie maja sadzę do gruntu.W innym dziale (Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.) zamieściłem zdjęcia mojej lobelii z przed dwóch lat, atak kwitła zeszłoroczna:

Obrazek
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Tomku ta twoja lobelia, jaka długa jeszcze droga przed moimi siewkami do tak dostojnej rośliny
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Moja lobelia erinus fioletowa nie chce rosnąć w górę,puszcza listki właściwe,11 lutego wysiałam i chyba na razie wstrzymam się z pikowaniem,pewnie jeszcze z 2tyg.
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

nyna76 kochana nie masz się co załamywać i ani mi się waż wyrzucać tą lobelkę.....teraz jest coraz dłuższy dzień i więcej słońca....ani się obejrzysz jak śmignie Ci ona w oczach :wink:

moja siana 29 stycznia wygląda teraz tak :D

biała :D (zdecydowanie szybciej rośnie od pozostałych)

Obrazek

różowa marna w porównaniu z białą :roll:

Obrazek

niebieska :D

Obrazek

to też niebieska siana 9 lutego :D

Obrazek
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Bardzo ładna lobelka- i jakie ma już duże listeczki właściwe- pikowałaś ją?

Moją lobelię sianą na krążkach zeżarły częściowo larwy ziemórki. Podlałam wszystkie doniczki ale nie przyszło mi do głowy, ze to dziadostwo mogło się w tych krążkach zalęgnąć. Na szczęście dosiewałam jeszcze pod koniec lutego, no i dzisiaj też jeszcze "kilka" nasionek rzuciłam na ziemię.
Pozdrawiam Ida
fiwonka

Post »

Moja lobelia wysiewana 9 lutego nie ma liści właściwych, poza tym w większości padła :( Wysiałam następne i mam nadzieję,że tym razem będzie lepiej :roll:
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Dziś dosiałam jeszcze lobelię, może późno, ale cześć mi padła i zagospodarowałam wolne miejsce
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Niesia piękne masz lobelie :) Oglądałam Twoje z tamtego roku, bo tak mi się kojarzyło, że ktoś je pikował pojedyńczo i byłam zachwycona tym jak one Ci rosły :D Ja swoje już przepikowałam chociaż nie były takie ładne jak Twoje
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

lemka77 jeszcze nie pikowałam....nie miałabym gdzie tego trzymać w domu....muszę poczekać jak się trochę cieplej zrobi wówczas popikuję i wyniosę do szklarni....teraz paskudna pogoda u mnie....mróz ze śniegiem brrrrrr :roll: ...muszę przeczekać :wink:
chinka pisze:Niesia piękne masz lobelie :) Oglądałam Twoje z tamtego roku, bo tak mi się kojarzyło, że ktoś je pikował pojedyńczo i byłam zachwycona tym jak one Ci rosły :D Ja swoje już przepikowałam chociaż nie były takie ładne jak Twoje
dziękuję :wink: .....Twoje na pewno też będą pięknie rosły, czego z całego serducha Ci życzę :wink:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
groch8888
100p
100p
Od: 24 lut 2012, o 09:58

Post »

Niesia moje siane 11 lutego są o połowę mniejsze od Twoich ;:oj Dokarmiasz je,że tak szybko Ci rosną?
Pozdrawiam Veronica
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

basiabar pisze:Moja lobelia erinus fioletowa nie chce rosnąć w górę,puszcza listki właściwe,11 lutego wysiałam i chyba na razie wstrzymam się z pikowaniem,pewnie jeszcze z 2tyg.
Basiu - nie ma się czym smucić, już raczej cieszyć z tego że Ci nie wybiega, będzie bardziej krępa.
Może podłoże jest ubogie i dlatego jest taka leniwa....
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Kupiłam dziś nasiona lobelii niebieskiej. W lutym wsiałam białą i fioletową i porażka. Ja wiem, że one wątłe są, ale żeby padały jedna po drugiej? ;:118
W zeszłym roku niebieska jednak bardziej dawała radę. Zamierzam siać w połowie marca - teraz wyjeżdzam na kilka dni. Nie za późno będzie?
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

groch8888 pisze:Niesia moje siane 11 lutego są o połowę mniejsze od Twoich ;:oj Dokarmiasz je,że tak szybko Ci rosną?

ojjjj moje wcale nie są duże....one tylko tak wyglądają bo zdjęcie jest z bliska ;:oj mają jakieś 2 lub 3 cm więc jeszcze maleńkie....niczym nie dokarmiam...jeszcze nie czas :wink: .....rosną sobie na wschodnim parapecie gdzie słońca niewiele...ale za to cieplutko od kaloryferka :D ....od czasu do czasu dostają tylko piciu piciu i to wszystko :wink: .....wszystkie okna mam zajęte i lobelkom przytrafiło się akurat wschodnie okno ;:oj długo marnie mi rosły....ale widzę, że teraz troszkę podskoczyły....dzień jest dłuższy więc i powoli sobie podrastają :D

Przypominam, że zdania zaczynamy dużą literą / Iwona
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p

Post »

Magdallena pisze:Kupiłam dziś nasiona lobelii niebieskiej. W lutym wsiałam białą i fioletową i porażka. Ja wiem, że one wątłe są, ale żeby padały jedna po drugiej? ;:118
W zeszłym roku niebieska jednak bardziej dawała radę. Zamierzam siać w połowie marca - teraz wyjeżdzam na kilka dni. Nie za późno będzie?

Madziu a nie mają za mokro? :roll: a może jest pleśń? lub zimną wodą podlałaś i je poraziło? ja tak załatwiłam sobie w zeszłym roku...podlałam w południe i mi padły :roll: ....siewki są bardzo delikatne....ja swoje podlewam niewiele i tylko po bokach doniczki bo gdy leję po nich to się kładą i ani śnią wstać.... :roll: Madziu siej śmiało....teraz dłuższy dzień....będą Ci śmigały :wink:
Ogrodniczka Niesia
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to moje maleństwa siane 14 lutego.
Niebieska :heja
Obrazek

Biała wysiana tego samego dnia ;:223