Ja używam owoce bzu na soki jako środek przeciwkaszlowy . Smakuje mi Surowych owoców nie jadałam ze względu. na zawarte trujące substancje. Smakują kwiaty smażone w cieście naleśnikowym.Wszystko jest jednak rzecz gustu smakowego.darnok pisze:chociaż dobre w smaku owoce czy nie warto bo chciałem na rowie posadzić?
Bez czarny( Sambucus )
Re: Czarny Bez
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fakt, smak zależy od człowieka. Dla mnie smak paskudny, chemiczny. Mam w swoim lesie bez koralowy o czerwonych owocach. Tych owoców nie próbowałem. Cy ktoś je próbował?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ja nie próbowałam. Nawet nie interesowałam się czy jest jadalny. Robiłam i jadłam dżem z jarzębiny.Owoce trzeba przemrozić. Samk jak dla mnie taki sobie.
- seedkris
(Wejdź do pierwszego z brzegu lasu. W sezonie - gdybyś nie wiedział.) - no tak ale w Polsce dziko występują 3 gatunki bzu. Nie wiem czy w każdym lesie znajdzie wszystkie. Tylko jeden ma owoce (powiedzmy) jadalne.
Nie wiem czy trzy, za to na pld-zach widziałem zawsze taki sam i zawsze jeden gatunek (mam na myśli czarny bez a nie żadne koralowe czy inne). Zresztą w sieci fotek jest może z pół miliona, to sie napatrzyć mozna i rozpoznać w lesie 

- seedkris
Z samego oglądanie nie wiele wyniknie. Koło mojego domu rośnie sporo czarnego bzu, nad rzeczką. W lesie go nie spotykam. W innej miejscowości w sosnowym lesie rośnie pełno bzu koralowego, a czarnego tam brak.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czarny bez
Alinka, Twoje bzy wyglądają przepięknie. Też lubię zapach bzu i w zeszłym roku wsadziłem dwa rodzaje : bez koralowy-sambucus racemosa Plumosa Aurea i bez czarny sambucus nigra Black Lace. Okazało się jednak że racemosa Plumosa aurea nie może rosnąć w pełnym słońcu pomimo że wody miał dosyć. Wiosną przesadzę go do półcienia.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alina, o ja "piernikuję"
Ten ciemny jest prześliczny
, a czy obwąchałaś go może i możesz stwierdzić jak pachnie (czyli czy podobnie do zwykłego?)? 

Ten ciemny jest prześliczny

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Obwąchałam. Zapach podobny, one chyba wszystkie tak samo pachną. Zdjęcie bordowego lekko prześwietlone - w rzeczywistości kolorek naprawdę soczysty, kwiaty bardzo różowe. Może to efekt tego, że kiedyś podsypałam go suchymi wiórkami po marchewce z sokowirówki
Skubany już mnie przerósł

Skubany już mnie przerósł

Mam kilka czarnych bzów u siebie. W zeszłym roku, jeszcze długo przed tym jak się tu przeprowadziliśmy korzystałam z owoców. Zrobiłam dżem z czarnego bzu i jabłek, był pyszny
Też czytałam, że owoce są trujące, ale tylko te niedojrzałe.
W związku z bzem mam pytanie:
Jak go przycinać i kiedy? Przed owocowaniem czy po? Może teraz? Chciałabym te nasze troszkę przyciąć, zwłaszcza jeden z nich ma bardzo dużo gałązek, a mało owoców. Chciałabym w tym roku też wykorzystać owoce na dżem.

W związku z bzem mam pytanie:
Jak go przycinać i kiedy? Przed owocowaniem czy po? Może teraz? Chciałabym te nasze troszkę przyciąć, zwłaszcza jeden z nich ma bardzo dużo gałązek, a mało owoców. Chciałabym w tym roku też wykorzystać owoce na dżem.
Czarny bez przycina się od lipca do września
To jeszcze trochę poczekam. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
mam pytanko, kupiłam w zeszłym roku czarny bez z bordowymi listkami i podobno różowym kwiatem, czy te odmianowe bzy również nadają się na soki i nalewki?
Owoc, nawet dojrzały, czarnego bzu jest trujący. Kwiat też, choćby szczypta do posypania sałatki. Jedna kiść czy szczypta kwiatu daje piorunującą biegunkę grożącą odwodnieniem. Niemniej owoc jest jest używany z maliną przy zaziębieniu, a widziałam też kwiat w mieszankach ziołowych. Na szczęście temperatura rozkłada trujące składniki i konfitura z czarnego bzu jest przepyszna, ustępuje tylko konfiturze z malin.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie przesadzaj!Znam ludzi ,którzy tak reagują na maślankę.Jak często bywa zależy to od predyspozycji osobniczych.Dojrzałe owoce nie są trujące ale mogą wywołać sensacje w ukł.trawiennym.Podczas gotowania w otwartym naczyniu lub w czasie fermentacji substancje szkodliwe są rozkładane i usuwane.Podobnie przeczyszczające właściwości ma surowa jarzębina i wino lub nalewka powinny być robione z owoców upieczonych w piekarniku.Dodatkowo pojawia się karmelowa nuta co wzbogaca bukiet.