Jak się nie uda i mi pognije to się kupi i już.
MARCIN- pamiętaj że kupując na targu, lub w sklepie, kupujesz pomidory które są chemicznie chronione co 7-10 dni przez cały okres wegetacji,biorąc 3-4 miesiące okresu ochrony przed chorobami. Nikt sprzedający pomidory o tym oficjalnie nie mówi , bo i po co, liczy się zdrowy i piękny owoc pomidora.
Ja biorąc pod uwagę "mniejsze zło" staram się zabezpieczyć moje pomidorki przed chorobami 2-3 krotnym opryskiem. Wiem że producent pomidorów musi zarobić i nie może pozwolić swoim pomidorom zachorować, ja decydując się na oprysk w niezbędnym zakresie, liczę że powinienem zebrać nie mniej niż 40- 50 % zdrowych pomidorów,bo na tyle oceniam potrzeby mojej rodziny, na mniejsze ryzyko nie mogę sobie pozwolić , bo i ja ponoszę koszty, i nie chcę kupować pomidorów tak jak Ty ewentualnie przewidujesz.
Mógłbym przecież ogłosić ,że ja uprawiam pomidory w ekologiczny sposób, kto by mi nie uwierzył, lecz wydaje mi się że na tym forum staramy się pomóc jeden, drugiemu, by jeść smaczniejsze i zdrowsze pomidory od tych ze sklepu lub targu. Pozdrawiam Tadeusz.
W załączeniu moje pomidory zerwane dzisiaj przez wnuka.