Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sprawdź, Wisienko, sprawdź ... bardzo jestem ciekawa ;:65

18 czerwca rok temu Mietek pokazywał Pazia królowej :

[quote="eMZet"]Przyroda nie przestaje mnie zadziwiać. Już po raz trzeci w tym roku widzę w ogrodzie pazia królowej. Dziś z upodobaniem "urzędował" na pelargoniach...

.. a u mnie była cała masa Rusałek osetników - to jedna z wielu fotek z dnia 7 czerwca '07 :

Obrazek

Nie mam zdjęć Rusałki admirała z tego okresu, więc głowy nie dam, że już były :wink: ; a które to pokolenie, to zupełnie się nie orientuję :oops:

;:17 Mietku ! Czy i teraz są u Ciebie motyle ? Będę wdzięczna za info na ten temat .
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj! sorki! Chodziło mi o rusałkę pokrzywnik, bo te motyle najczęściej widuję na działce,
jako, że pokrzywy Ci u mnie dostatek..
Aż sama jestem ciekawa. Jakiś dziwny ten rok bardzo ....
Pozdrawiam serdecznie
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Witajcie Miłośniczki motyli!

Jest faktem, że motyli w tym czasie jak na lekarstwo. W marcu i kwietniu widziałem i fotografowałem większość rusałek, cytrynki latolistki, bielinki i inne. Obecnie rzadko pokaże się rusałka pawik lub pokrzywnik. W ubiegłym tygodniu mignął mi w przelocie paź królowej. Na kwiatach całkowicie brakuje pszczół. Można tam spotkać tylko trzmiele.

Rok jest okropny. Niewiele co fruwa i niewiele co rośnie. :shock: :shock: :shock:
Mietek.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zaniedługo będzie kwitła moja lipa - ciekawe, czy będzie słychać charakterystyczne
buczenie. Na razie faktycznie cisza ...
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10

Post »

Dziękuję, Mietku za odzew. Chociaż mniej, ale jednak bywają u Ciebie motylki , a ja przez cały tydzień ciągle ich wypatrywałam i nic :roll: . Na sąsiednich ogrodach podobnie .
Wszędzie głównie trzmiele, jak piszesz, a pszczółki się też gdzieś wyprowadziły :(

Ciekawe jak to interpretują entomolodzy ? Jakiś nietypowy ten rok :roll:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pilnie obserwowaliśmy z moim mężem, czy są motyle.
Widzieliśmy niestety tylko jednego bielinka, kilka takich zwykłych brązowych motyli z jednym oczkiem,
rusałek nie było w ogóle.
Jeśli chodzi o pszczoły, to rozmawiałam z pszczelarzem i okazało się, że dużo rojów podczas czy też po tegorocznej zimie padło. Powód : jakaś dziwna, niezidentyfikowana jeszcze choroba. :(

W obiektyw udało mi się złapać tylko ćmy chyba? (hm... w środku dnia? :? )

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10

Post »

Czyli jednak troszkę motylków fruwa u Ciebie, Wisienko? Wczoraj również poraz pierwszy od długiego czasu
zobaczyłam dwa mniejsze brązowe, ale nie zdążyłam pstryknąć :( . Tobie się udało ! ;:333
;:185 To nie są ćmy (motyle nocne) - to dzienne motylki, nie jestem pewna, ale podejrzewam któregoś z czerwończyków i rusałkę kratkowca :wink: .
Najważniejsze jednak, że pomalutku się pokazują i jest szansa, że będą cieszyć nasze oczy ;:50

Pozdrowionka :D
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Miałem przyjemność spotkać i to aż 4 sztuki gąsiennic Pana Paźia na grządce, obecnie widzę 3 szt. 4-ty będzie buszował w marchewce. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ostatnio okrzyczałem dziadka, bo spryskał jakąś chemią rój gąsienic na wiśni, atakując go tym, że przez takich jak on w tym roku nie ma motyli. Zastanowił się i przyznał mi rację, że motyli nie widać. osobiście widziałem w tym roku widziałem kilka przestrojników jurtina (chyba to one), ani jednej rusałki, żadnej, kiedyś pod szkołą sztukę jedną polowca szachownicy.

Przestrojnik jurtina
Reposit-10

Post »

Ładny ten przestrojnik ;:333

Jak na razie obecność motyli zasygnalizowali (oprócz Mietka) mieszkańcy z południowej części kraju :wink:
Czyżby tam się przeniosła ich większość ? :( :cry:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu! Ale się ucieszyłam, jak okazało się - dzięki Tobie, że to nie były ćmy! :heja
Nawet nie wiedziałam, że jest taka różnorodność motyli ... :oops:
Jak na razie obecność motyli zasygnalizowali tylko mieszkańcy z południowej części kraju
Tak się teraz zastanawiam - może brak motyli gdzie indziej jest spowodowany również i suszą?
Bo na południu było więcej opadów niż gdzie indziej.
Pozdrawiam serdecznie
Reposit-10

Post »

Bardzo możliwe, Wisienko :wink: , ale autorytatywnie mogliby się na ten temat wypowiedzieć entomolodzy .
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Jeszcze dzisiaj upolowałem :) Jest ich co raz więcej, ale i tak bez szaleństwa. A i już wiem dlaczego motyle mają takie ładne skrzydła, Bozia im ładnych buziek nie dała :lol:

Obrazek

Obrazek
Reposit-10

Post »

I do tego mają przyprawione rogi ! ;:87 Ty, to masz trafne przemyślenia, Dawidku ;:18
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Motyli jest jak na lekarstwo , za to "bzykających" i innych "robaczków" jest u mnie troszke więcej . :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”