Defoliacja

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
CzarnyFM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 gru 2012, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Defoliacja

Post »

Witam czy jest ktoś kto spotkał się kiedy z defoliacją w praktyce lub chociaż w teorii ??
Podzielcie się doświadczeniem . ;:218 ;:218 :wink:
CzarnyFM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Defoliacja

Post »

Witam czy jest ktoś kto spotkał się kiedy z defoliacją w praktyce lub chociaż w teorii ??
Podzielcie się doświadczeniem . ;:218 ;:218 :wink:
Ja znalazłem tylko tyle :

Defoliacja, pozbawienie rośliny liści wskutek oddziaływania różnych czynników np. owadów (gradacja) lub substancji chemicznych - defoliantów (np.: tiomocznik, chloran sodu), będących najczęściej składnikiem pestycydów.

Opryskiwanie lub opylanie upraw roślin przed ich zbiorem ma na celu ułatwić ich zbiór za pomocą nowoczesnych maszyn, np. na plantacjach bawełny, w uprawach ziemniaka. Defoliacja umożliwia także szybkie zbiory roślin o powolnym nierównomiernym dojrzewaniu np. bobiku, łubinu żółtego, rzepaku.

Mi bardzie chodzi o rozgałęzienie roślin w ogrodzie i nie wiem czy to dobry pomysł a tu nic na ten temat nie znalazłem może ktoś już próbował ?? ma jakieś doświadczenie
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Defoliacja

Post »

Aby roślina rozgałęziła się,musisz uciąć czubek rośliny. Defoliację robią na plantacjach,
na przykład, pozbawia się róże liści, aby je wykopać i sprzedać we wrześniu. W tym czasie
rośliny rosnące w gruncie, mają liście żywe,zielone.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Defoliacja nie tylko w bawełnie, ale polskim szkółkarstwie sadowniczym jest stosowana. Przy przygotowaniu roślin do sprzedaży.

Jeśli chcesz rozgałęzić rośliny, podaj jakie gatunki. Nie wszystkie dobrze na to reagują. Jednak większość reaguje w taki sposób jaki chcesz uzyskać. Spowodowane jest to tym, że w wierzchołku pędów a najwięcej w przewodniku rośliny produkowane są auksyny, fitohormony, które znów odpowiadają nie tylko za ukorzenianie ale i za spoczynek bez względny(lub względny) pąków uśpionych. Jeśli pozbawimy roślinę wierzchołka to w komórkach rośliny spada poziom auksyn, które blokują pąki uśpione przed startem. Co za tym idzie pąki startują a roślina się zagęszcza.
W przygotowaniu...
CzarnyFM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chodzi mi o rozkrzewienie głównie pnączy wisterie akebie i passiflorę ale mam tez dęba i buka bo chce je troszkę zmniejszyć . czyli dobrze zrozumiałem ze przez defoliacje drzewa nie rozkrzewiają sie tylko przez przycinanie wierzchołków wzrostu każdej gałązki tak ??
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak.
Przede wszystkim przycięcia wierzchołka przewodnika, nie każdego pędu. To zbyt pracochłonne, chyba że drzewko nie jest zbyt duże i mamy czas się bawić. Dodam też że buk bardzo dobrze znosi cięcie. Na zachodzie popularne są żywopłoty formowane z buka. W Polsce też się je spotyka w zieleni miejskiej, ale przeważnie na wystawie słonecznej, buk lubi cień. Dopuszcza się sadzenie atropurpurea w słońcu. Dąb niby nie jest przewidziany do cięcia, ale w swoim ogrodzie mam 8 letni egzemplarz Dębu bez szypułkowego o wysokości 140cm. Cięty kilka razy w sezonie. Kulista korona o średnicy 40cm.

Jeśli chodzi o pnącza to sprawa wygląda ciut inaczej. Nie jestem pewny i nie wiem jak wygląda dany egzemplarz, ale skrócenie pędów o połowę lub nawet do 1/3 powinno mocno zagęścić rośline. Co do wisterii jest do bardzo silnie rosnące pnącze do kilku m w ciągu roku. Jej pędy u starszych osobników są grubsze niż nie jednego małego drzewka. A passiflora zimuje w gruncie?

Niepotrzebny cytat, pomid.
W przygotowaniu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”