Kwiecisty ogród Doroty
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kwiecisty ogród Doroty
Dorotko a u mnie wszystko siedzi pod warstwą śniegu, którego dzisiaj jeszcze dosypało
Ja te z przeżyłem to gradobicie o którym piszesz trzy lata temu, ale to nie znaczy że tak ma być co roku
Jeżeli siewki padają to może być zgorzel. Zalej wodą trochę czosnku i dodawaj tego wyciągu do wody do podlewania, może pomoże 
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu ja co roku jestem szalona, wydaje mi się, że z wiekiem coraz bardziej nakręcona
Uparcie siałam lobelię przez kilka sezonów, ponieważ mi się nie udawało (miałam podobnie jak u Ciebie), odpuściłam na kilka kolejnych sezonów. W zeszłym roku znowu wysiałam, chciałam mieć do donic własnoręcznie wyhodowane sadzonki. Udało się
efekty imponujące, a tego rok, no cóż lepiej nie pisać;:145
Rycynusy posiałam w poniedziałek, czekam cierpliwie jak coś się w doniczkach ruszy.
Marysiu u mnie śniegu niet, dziś słoneczko świeci, od rana byłam w ogrodzie.
Wiesz ja przeżyłam dwa gradobicia i to rok po roku, a trzy lata temu to przez moją miejscowość przeszła trąba powietrzna, na szczęście większa siła uderzeniowa opanowała las, trąba zrobiła przecinkę, pasem drzewa połamało, w jednym domu zerwało dach, a u mnie wszystko co rosło ścięte, foliaki pofrunęły do sąsiadów. Czegoś takiego nie widziałam i nie przeżyłam, a żyję już trochę.
Cały czas liczę, że nic złego i tego sezonu nie przywlecze aura.
Jak to dobrze, że przypomniałaś mi o czosnkowym preparacie, już idę go zrobić.
Sezon ogrodniczy 2013 dziś rozpoczęłam. Poprzycinałam młode jabłonki, winogrona i niektóre krzewy ozdobne. Pogoda dopisywała, pięknie świeciło słoneczko. A jutro chyba po raz pierwszy tego roku powieszę pranie na polu, jak ja lubię zapach suszonego prania na świeżym powietrzu.
Rycynusy posiałam w poniedziałek, czekam cierpliwie jak coś się w doniczkach ruszy.
Marysiu u mnie śniegu niet, dziś słoneczko świeci, od rana byłam w ogrodzie.
Wiesz ja przeżyłam dwa gradobicia i to rok po roku, a trzy lata temu to przez moją miejscowość przeszła trąba powietrzna, na szczęście większa siła uderzeniowa opanowała las, trąba zrobiła przecinkę, pasem drzewa połamało, w jednym domu zerwało dach, a u mnie wszystko co rosło ścięte, foliaki pofrunęły do sąsiadów. Czegoś takiego nie widziałam i nie przeżyłam, a żyję już trochę.
Cały czas liczę, że nic złego i tego sezonu nie przywlecze aura.
Jak to dobrze, że przypomniałaś mi o czosnkowym preparacie, już idę go zrobić.
Sezon ogrodniczy 2013 dziś rozpoczęłam. Poprzycinałam młode jabłonki, winogrona i niektóre krzewy ozdobne. Pogoda dopisywała, pięknie świeciło słoneczko. A jutro chyba po raz pierwszy tego roku powieszę pranie na polu, jak ja lubię zapach suszonego prania na świeżym powietrzu.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja jeszcze nic nie wysiewalam. A nie coś tam w lodówce w ziemi siedzi.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A ja dzisiaj rozpoczęłam sezon ogrodowy.
Przycięłam powojniki i winorośl.
Fajnie było i zaraz się czuję młodziej.......
Przycięłam powojniki i winorośl.
Fajnie było i zaraz się czuję młodziej.......
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Renata1962
- 1000p

- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Dorotko to sobie popracowałaś
ja też bym chciała rozpocząć sezon muszę jeszcze troszeczkę poczekać 
- korzo_m

Grażynko ja też ostro popracowałam
tego mi trzeba było. Jak pogoda pozwoli to jutro ciąg dalszy.
Kiedyś mi ktoś powiedział, że my ogrodniczki to taki kolejny kwiat w ogrodzie, bardzo mi się to spodobało, tego się trzymajmy
Z każdą wiosną rozkwitamy na nowo
nikt temu nie zaprzeczy.
Renato widziałam już w Twoim wątku kwitnące przebiśniegi, moje jeszcze nie wyszły z ziemi.
Praca to nic, najważniejsze, że było słoneczko i mogłam przebywać na świeżym powietrzu.
Kiedyś mi ktoś powiedział, że my ogrodniczki to taki kolejny kwiat w ogrodzie, bardzo mi się to spodobało, tego się trzymajmy
Renato widziałam już w Twoim wątku kwitnące przebiśniegi, moje jeszcze nie wyszły z ziemi.
Praca to nic, najważniejsze, że było słoneczko i mogłam przebywać na świeżym powietrzu.
- kogra
- Przyjaciel Forum

No właśnie.......i tego się trzymajmy.
Jak tam czosnek......patrzyłam dzisiaj czy pod śniegiem coś nie widać, ale na razie nic.
A u Ciebie ?
Jak będzie słonko świecić to albo idę dalej popracować albo jak będzie zbyt mokro to łapię się za balkonik.
Jak tam czosnek......patrzyłam dzisiaj czy pod śniegiem coś nie widać, ale na razie nic.
A u Ciebie ?
Jak będzie słonko świecić to albo idę dalej popracować albo jak będzie zbyt mokro to łapię się za balkonik.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Dorotko,u mnie tyle śniegu i mżawka i mgła że zupełnie nie można iść do ogrodu a o suszeniu prania na polu nie ma mowy (też lubię),więc czekam dalej na wiosnę

- Maska

- Kontakt:
Dorotko jak u mnie jutro zaświeci to tez postaram się płatki rozchylić
i coś z kwiatka w sobie wykrzesać
, bo cięć mam trochę!
- korzo_m

Grażynko chodzę koło czosnkowej grządki oglądam, nawet wczoraj spoglądałam w okularach
na razie nic nie widać. Tego roku jestem optymistką, musi się udać, bo go posadziłam tak na dwa sezony
Po zeszłorocznym minusie czosnkowym poszłam na całość.
Marto dziś rozmawiałam z mężem jest w delegacji, jak mi powiedział ile tam jest śniegu to naprawdę się zdziwiłam, jest uziemiony na miejscu nigdzie wyjść nie da rady, poczuł wiosnę i pojechał w adidaskach
I u nas zapowiadają od soboty zmiany pogodowe, ale to tylko na 3 dni, a po nich przyjdzie wiosna.
Marysiu dziś zastanawiałam się trzymając sekator w ręce czy ciąć już hortensje, na razie dałam spokój.
Rozchylaj płatki i idź do ogrodu ciąć
Marto dziś rozmawiałam z mężem jest w delegacji, jak mi powiedział ile tam jest śniegu to naprawdę się zdziwiłam, jest uziemiony na miejscu nigdzie wyjść nie da rady, poczuł wiosnę i pojechał w adidaskach
I u nas zapowiadają od soboty zmiany pogodowe, ale to tylko na 3 dni, a po nich przyjdzie wiosna.
Marysiu dziś zastanawiałam się trzymając sekator w ręce czy ciąć już hortensje, na razie dałam spokój.
Rozchylaj płatki i idź do ogrodu ciąć
- kogra
- Przyjaciel Forum

Na pewno Ci się uda bo i materiał ekstra.
Mam nadzieję, że jak tylko śnieg zejdzie to zaraz coś wyskoczy spod ziemi.
Mam nadzieję, że jak tylko śnieg zejdzie to zaraz coś wyskoczy spod ziemi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Maska

- Kontakt:
Dorotko dzisiaj jest szansa, bo od rana świeci słonko i jak tak zostanie to wytnę część suchy badyli, a hortensje to zależy jakie, te które kwitną na tegorocznych to do ziemi a ogrodowe wcale. Ja mam niewiele tych do cięcia 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko,ja obcięłam kilka gałazek anabelki białej i czerwonej i wsadziłam do doniczek,mam nadzieję,ze jeszcze w tym roku mi zakwitnie jak się ukorzeni.
- korzo_m

Grażynko o tym materiale extra cały czas pamiętam
U mnie śniegu już nie ma jak tylko zrobi się cieplej to czosnek wyjdzie na wierzch.
Rankiem jeszcze termometr pokazywał -5 st. Na razie wisi mgła, słoneczko już tam co jakiś czas delikatnie pokazuje się, będzie dobrze
Marto oby udało Ci się popracować dziś w ogrodzie. Ja na razie szykuję się do wielkiego wieszania prania w ogrodzie
będzie kolorowo przynajmniej na sznurkach.
Ja mam dużo hortensji tych do cięcia, jeszcze mają "nóżki" obsypane ziemią, może poczekam spokojnie tydzień na cięcie.
Małgosiu nie wiedziałam, że jest czerwona anabelka. W zeszłym roku też cięłam i ukorzeniałam, tradycyjnie nie wszystkie mi się udało, ale mam już na ogrodzie kilka hortensji swoich. Może i ja coś poeksperymentuję z patykami, na razie nie mam gdzie postawić doniczek.
Rankiem jeszcze termometr pokazywał -5 st. Na razie wisi mgła, słoneczko już tam co jakiś czas delikatnie pokazuje się, będzie dobrze
Marto oby udało Ci się popracować dziś w ogrodzie. Ja na razie szykuję się do wielkiego wieszania prania w ogrodzie
Ja mam dużo hortensji tych do cięcia, jeszcze mają "nóżki" obsypane ziemią, może poczekam spokojnie tydzień na cięcie.
Małgosiu nie wiedziałam, że jest czerwona anabelka. W zeszłym roku też cięłam i ukorzeniałam, tradycyjnie nie wszystkie mi się udało, ale mam już na ogrodzie kilka hortensji swoich. Może i ja coś poeksperymentuję z patykami, na razie nie mam gdzie postawić doniczek.
- Maska

- Kontakt:
Ja poczekam do zejścia śniegu przede wszystkimMarto oby udało Ci się popracować dziś w ogrodzie. Ja na razie szykuję się do wielkiego wieszania prania w ogrodzie będzie kolorowo przynajmniej na sznurkach.