forumowicz dziękuję za pw
Pomidory 2 na 1 :)
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Wisia, dziękuję za odpowiedź. To przez mijankę wydają się być posadzone luźniej.
- termic88
- 500p

- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Może ja troszku pomogę
Z moich obserwacji (tamtegorocznych) wynika że:
Stupice - nadaje się do sadzenia 2w1, jest dość wątły, ma mało liści, i średniej wielkości wooce, ale to już powiedziane..
Sweet Yellow - byłam z niego strasznie zadowolona, duże żółto-pomarańczowe owoce, pyszne, średnio ulistnione, dość wysokie, ale jak już dolne grona zawiążą owoce, to ponad 1,5m raczej nie przebiją, zwłaszcza przy prawidłowym ogłowieniu
Więc myślę że przy dobrym odżywianiu dwa przy jednym spokojnie sobie poradzą
Black cherry - mocno bujny, ale zaryzykować można, tak samo z Black Krimm
Isis Candy - mocno ulistniony, bujny, uwielbia się rozrastać, i ciężko go upilnować, dość porządnie chyciła się na nim późno zaraza u mnie, więc myślę że przy jednym paliku jedna sztuka wystarczy
Ale owoce pyszne, cukierkowe, choć dość długo dojrzewają
Red star - lubi się krzewić, ale nie jest zbyt gęsty więc przy dobrej obserwacji można by go upilnować, za to jest pierońsko wysoki, słupek przerósł o 30cm .. :p Myślę, że wyrósł by bez przeszków na ponad dwa, w tunelu na pewno! Dość wczesny
Sweet Orange - też lubi się rozrastać, liście gęste, mocne, dość bujna roślina i bardzo wysoka, z plonem jaki można "wycisnąć" z jednego krzaka wystarczyło by sadzenie jednej sztuki przy paliku. Ale może zaryzykować i dopilnować warto? No ja już nie wiem, ale polecała bym 1 do jednego
)
Dobrej nocki wszystkim, i wątek zapisze, bo ciekawy
Z moich obserwacji (tamtegorocznych) wynika że:
Stupice - nadaje się do sadzenia 2w1, jest dość wątły, ma mało liści, i średniej wielkości wooce, ale to już powiedziane..
Sweet Yellow - byłam z niego strasznie zadowolona, duże żółto-pomarańczowe owoce, pyszne, średnio ulistnione, dość wysokie, ale jak już dolne grona zawiążą owoce, to ponad 1,5m raczej nie przebiją, zwłaszcza przy prawidłowym ogłowieniu
Black cherry - mocno bujny, ale zaryzykować można, tak samo z Black Krimm
Isis Candy - mocno ulistniony, bujny, uwielbia się rozrastać, i ciężko go upilnować, dość porządnie chyciła się na nim późno zaraza u mnie, więc myślę że przy jednym paliku jedna sztuka wystarczy
Red star - lubi się krzewić, ale nie jest zbyt gęsty więc przy dobrej obserwacji można by go upilnować, za to jest pierońsko wysoki, słupek przerósł o 30cm .. :p Myślę, że wyrósł by bez przeszków na ponad dwa, w tunelu na pewno! Dość wczesny
Sweet Orange - też lubi się rozrastać, liście gęste, mocne, dość bujna roślina i bardzo wysoka, z plonem jaki można "wycisnąć" z jednego krzaka wystarczyło by sadzenie jednej sztuki przy paliku. Ale może zaryzykować i dopilnować warto? No ja już nie wiem, ale polecała bym 1 do jednego
Dobrej nocki wszystkim, i wątek zapisze, bo ciekawy
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Widzę , że Yvona uprawiała pomidory dwa w jednym (miejscu) pod folią. Mam zamiar zrobić to w szklarni. Muszę tylko przygotować szersze taśmy do wiązania , na szczęście mam jeszcze z czego ciąć, a te , które już nacięłam wykorzystam do grochu , fasoli i innych upraw. Tą metodą wysadzę na pewno moje Bawole S. malinowe, Stupice, St. Pierre, Sławę Nadrenii, Malinówkę koktajlową i 37/2 . Do wysadzania jeszcze daleko więc jeszcze jakieś odmiany dojdą. Comcia zastanawiała się dlaczego pomidory lepiej rosną parami - one lubią się przytulać
.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
dorkasz1
- 500p

- Kontakt:
Termic, dziękuję za cenne informacje. Sporo nasion mam od Ciebie, są to: Isis Candy, Sweet Orange, Black Krim, Sweet Yellow/Sakharnyj Zeltyj, a także 4 odmiany papryk, więc dziękuję również za nasionka 
Rumianko, od Ciebie mam Chocolatte Cherry i również bardzo Ci dziękuję
Postanowiłam, że w tym roku w gruncie eksperymentalnie sadzę wszystkie podwójnie. W szklarni pojedynczo, bo i tak zawsze mam dżunglę, więc podwójnych, chyba bym nie opanowała. A wracając do gruntu, to korzystając z informacji od Was, te pomidory o których mam wiedzę, że są wielkie i trudne do opanowania, posadzę w skrajnych rzędach, aby miały więcej miejsca. Zastanawiam się też nad robieniem "miksów stanowiskowych", np. wątłe Stupice z bujnym Isis Candy.
No zobaczymy jak to będzie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i informacje.
Rumianko, od Ciebie mam Chocolatte Cherry i również bardzo Ci dziękuję
Postanowiłam, że w tym roku w gruncie eksperymentalnie sadzę wszystkie podwójnie. W szklarni pojedynczo, bo i tak zawsze mam dżunglę, więc podwójnych, chyba bym nie opanowała. A wracając do gruntu, to korzystając z informacji od Was, te pomidory o których mam wiedzę, że są wielkie i trudne do opanowania, posadzę w skrajnych rzędach, aby miały więcej miejsca. Zastanawiam się też nad robieniem "miksów stanowiskowych", np. wątłe Stupice z bujnym Isis Candy.
No zobaczymy jak to będzie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i informacje.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozwólcie, że podam kilka moich odmian z wymiany, bo nie wiem, które nadadzą się na ten sposób uprawy:
-Konsul
-Bohun
-Poranek
-Opal Essence
-Rumba
-Koralik malinowy
- Koktajlowe (mix)
- Atol
-Ola polka
-Złoty Ożarowski
- ZEBRA ŻÓŁTA PŁASKA (od Kozuli)
-FAWORYT
Dziękuję z góry za pomoc
-Konsul
-Bohun
-Poranek
-Opal Essence
-Rumba
-Koralik malinowy
- Koktajlowe (mix)
- Atol
-Ola polka
-Złoty Ożarowski
- ZEBRA ŻÓŁTA PŁASKA (od Kozuli)
-FAWORYT
Dziękuję z góry za pomoc
-
dorkasz1
- 500p

- Kontakt:
Ola Polka to taki mały pyrtek, że z pewnością da radę w parze. No i posadź ją gdzieś z brzegu, bo w porównaniu do np. Faworyta to karzełek.
- termic88
- 500p

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Złoty Ożarowski u mnie w gruncie bez problemu rósł 2/1, żółta zebra płaska też daje radę ale trochę gęściej było
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Czy ta żółta zebra płaska to 136/K?Bart85 pisze:Złoty Ożarowski u mnie w gruncie bez problemu rósł 2/1, żółta zebra płaska też daje radę ale trochę gęściej było
- termic88
- 500p

Tak, zgadza się. I jest śliczna! A jaka pyszna 
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
PKasia
- 200p

- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Pozdrawiam Pomidoro- nie jeden polecony przez Ciebie sposób doskonale się sprawdził w moim ogrodzie! Można śmiało zaufać w ciemno, jeszcze nigdy się nie zawiodłam
Dziękuję!
Uprawa dwa na jednym paliku oszczędza miejsce i paliki
a walka z zarazą to i tak jest czy jeden na jeden, czy dwa na jednym.
Kasia
Pozdrawiam Pomidoro- nie jeden polecony przez Ciebie sposób doskonale się sprawdził w moim ogrodzie! Można śmiało zaufać w ciemno, jeszcze nigdy się nie zawiodłam
Dziękuję!
Uprawa dwa na jednym paliku oszczędza miejsce i paliki
Kasia
To dobrze Kasiu, że Ci się do czegoś przydał chłopiec z Zagłębia 
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
forumowicz pisze: Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
Nawet mi w głowie nie było żeby dzielić je w jakikolwiek sposób..
i teraz też tego nie robie :P i nie będę -nie widzę za bardzo sensu w dodawaniu sobie dodatkowej pracy
Nie gryzą się
I żeby nie było,..
Razem ze sobą sadziłam np san marziano, ale też i bawole jak i sakiewki chudziakowej-a te jak wiadomo duuuuże sa..
osobno sadziłam tylko megagrona oraz koralika
Pomidorek
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- MalgosiaR
- 200p

- Od: 11 lut 2013, o 18:53
forumowicz
,Twoje pomidory ,zdjęcia w wątku kapuścianym są cudne.Ja też tak chcę
Pozdrawiam MalgosiaR
Pozdrawiam MalgosiaR
-
PKasia
- 200p

- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidoro - przydał i to jak jeszcze
i na pewno jeszcze przyda
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia