A co to jest takie ładne żółte pod nią?
Sukulenty - chromat
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty - chromat
Nie, nie zdjęcia prosimy na bieżaco umieszczać
a z ercheverii to chyba tylko pisanka wyrośnie, bo święta tuż, tuż
- chaveiro

- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym strzelił, że to M. schiedeana a niżej jeszcze M. plumosa
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
.......nie wiem co to za mamillarie bo się nimi nie interesuje zbytnio - albo ładne albo nie
Teraz przygotowuje się do siewów, zwykle już to robiłem w połowie lutego, ale jest nadal za ciemno, a ja nie mam żadnych lamp.
Podłoże wysterylizowane w piekarniku, chłodzi się na balkonie, w niedziele czyszczę część nasion i sieje kaktusy (gymno).
A i mam swoje mixy haworsji jak się uda to teraz jak nie to w tygodniu, no i czekam na Mesa, to będzie fajne!
Tu podłoże zrobię trochę inne niż zwykle. W zeszłym roku był kokos + piasek, jak na kaktusy. Teraz dam trochę przesianego perlitu i wermikulitu. Zauważyłem, że jak kiełkują haworsje to w takim podłożu trochę im gorzej wychodzi się zakorzenienie. Nie wiem czy to wpływa na spowolnienie wzrostu, ale jak będzie im łatwiej to będzie im lepiej raczej
zobaczmy
Teraz przygotowuje się do siewów, zwykle już to robiłem w połowie lutego, ale jest nadal za ciemno, a ja nie mam żadnych lamp.
Podłoże wysterylizowane w piekarniku, chłodzi się na balkonie, w niedziele czyszczę część nasion i sieje kaktusy (gymno).
A i mam swoje mixy haworsji jak się uda to teraz jak nie to w tygodniu, no i czekam na Mesa, to będzie fajne!
Tu podłoże zrobię trochę inne niż zwykle. W zeszłym roku był kokos + piasek, jak na kaktusy. Teraz dam trochę przesianego perlitu i wermikulitu. Zauważyłem, że jak kiełkują haworsje to w takim podłożu trochę im gorzej wychodzi się zakorzenienie. Nie wiem czy to wpływa na spowolnienie wzrostu, ale jak będzie im łatwiej to będzie im lepiej raczej
Pozdrawiam Krzysiek
- nyskadu

A nasionka haworsji kupujesz czy zbierasz? Oprócz tych mixów 
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
chcąc nauczyć się zapylać zacząłem bawić się w hybrydyzacje tego co mam. Dla własnych celów i nie do rozpowszechniania! Zobacz ceny w STC, doszedłem do wniosku, że wolę płacić za "czyste" a mieszańce zrobię sobie sam
dam im jakieś ekstra japońskie nazwy i dopisek selected clones from Polish collection of my own
to będzie taki snobistyczny napis, wszyscy zapytają WOW gdzie to kupiłeś ??? A ja ......Zrobiłem sobie
Ale.......udało mi się zebrać uzyskać czyste Haworthia woolley
, będą też z Mesa Garden 9 gat.
A gymno .......z 30 porcji mam do przerobienia
kaktusy sieje raczej po raz ostatni. Dwa lata z rzędu z Frailea się męczyłem i jakoś mi nie wychodzą......coś tam żyje ale to nie to na co byłem nastawiony. Z gymno wybrałem popularne gatunki, małe i takie tez co dostałem, teoretycznie bardzo to wszystko fajne ale już się nie nastawiam na nic. Z takim podejściem "oby się udało" padło mi dużo siewek.
Gymno lubię mam kilka ale nic specjalnego. Najlepsze są te co dostałem z serca lub kupiłem na wystawie ptmk. Resztę wywaliłem bo z wełnowcem nie dawałem rady. Teraz tylko od kolegów lub jakieś siewy reszta nie wchodzi w grę - miejsca to nie mam za dużo też. Gymno lubię za kwiaty i za wytrzymałość do spartańskich warunków w bloku.
Ale.......udało mi się zebrać uzyskać czyste Haworthia woolley
A gymno .......z 30 porcji mam do przerobienia
Gymno lubię mam kilka ale nic specjalnego. Najlepsze są te co dostałem z serca lub kupiłem na wystawie ptmk. Resztę wywaliłem bo z wełnowcem nie dawałem rady. Teraz tylko od kolegów lub jakieś siewy reszta nie wchodzi w grę - miejsca to nie mam za dużo też. Gymno lubię za kwiaty i za wytrzymałość do spartańskich warunków w bloku.
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p

- Kontakt:

Jak się rzekło tak wygląda poletko z gymnocaycium
trochę krzywo mi wyszło, zobaczmy co mi wyrośnie

wysiałem też EVJ 6960 Gasteria nitida v. armstrongii near Jefferys Bay, Eastern Cape, South Africa( było ich razem dwie porcje ok 40szt) fot.1/2porcji
Ciekawe czy coś podobnego z nich wyrośnie http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... html#media
Chciałem wstawić fote poletka nr.2 z haworsjami i gasteriami ale "aparat nie chce"
Inna sprawa, może ktoś mi podpowie dlaczego nie mogę przez foxa się zalogować na forum tylko przez ex??? nie wiem o co chodzi........
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krzywo, prosto - byle ostro (wschodziły rośliny).
Lubię takie widoki!
Lubię takie widoki!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
Ja się na nic nie nastawiam .....o nie.....bo mi znów nic nie wyjdziehen_s pisze:Krzywo, prosto - byle ostro (wschodziły rośliny).![]()
Lubię takie widoki!
Pierwsze pięć G1...G5 to takie największe wiadomo ok Kogo
Pozdrawiam Krzysiek
- nyskadu

Mi też się coś zbuntowało i nic nie widzę tylko krzyżyki 
- hen_s

Ja widzę wszystko - i to jasno widzę. Będzie udany wysiew!
Szczególnie stawiał bym na gymnokalicja w przedziale 1-5 właśnie.
- nyskadu

Ja też już widzę, piękne pola uprawne, zbiór będzie bogaty
a jak to możliwe, że aparat nie chce, może go trzeba ładnie poprosić

- popiolek69
- 500p

- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Krzysztofie to aż tak źle z Twoimi siewami frailejek że tak piszesz?
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
to się okaże ale raczej odpuszczam, w zeszłym roku miałem przędziorki i zgorzel i sporo straciłem, zobaczę co zostanie to będzie sobie żyćpopiolek69 pisze:Krzysztofie to aż tak źle z Twoimi siewami frailejek że tak piszesz?
Oj raczej nie...mój hp'ek jest u mnie od 2002r. i ma prawo się zużyć już.nyskadu pisze:Ja też już widzę, piękne pola uprawne, zbiór będzie bogatya jak to możliwe, że aparat nie chce, może go trzeba ładnie poprosić
![]()
Jak ktoś zna i chce mi polecić jakiś aparat to wiadomych tu celów w rozsądnej cenie to chętnie wysłucham
Wczoraj odkryłem, że mam chyba "dubla" JPR 95-177/542 i JPR 177/542 to pewnie to samo baldianum v. albiflorum i rosaehen_s pisze:Ja widzę wszystko - i to jasno widzę. Będzie udany wysiew!![]()
Numerków nie sprawdzałem, bo są wiarygodne, zresztą są dość znane "rekordy", no może po za tymi STO, jak ktoś nie napisze co to ...to ciężko w necie odszukać.
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s

Gymnocalycium rosae jest często uważane za synonim Gymnocalycium baldianum z biało-różowym kwiatem. Chociaż... Moje jest z kwiatem kremowo-białym.
- chromat
- 1000p

- Kontakt:
zobaczmy jak coś urośniehen_s pisze:Gymnocalycium rosae jest często uważane za synonim Gymnocalycium baldianum z biało-różowym kwiatem. Chociaż... Moje jest z kwiatem kremowo-białym.
Pozdrawiam Krzysiek