Choroby moich roślin

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rozalka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2008, o 10:11

Choroby moich roślin

Post »

Bardzo proszę o diagnozę i pomoc w identyfikacji chorób moich roślin. Nie będę się rozdrabniać na kilka postów wiec wklejam zdjęcia wszystkich potrzebujących:

1. Clematis - był pryskany na uwiąz (tu niestety nazwy nie pamiętam, coś na S... oraz Topsinem, który jak już wyczytałam nie zawsze bywa skuteczny). Powojniki są systematycznie naworzone co 1,5 - 2 tyg. nawozem dla clematisów.
Obrazek

2. Piwonia - posadzona w tym roku na wiosnę. Nie rośnie, końcówki liści zabarwione na borodwo. Wiem, że bywa trudna szczególne w pierwszym roku. Pozadzona w oborniku wymieszanym z ziemią. Nie dodawałam nawozów.
Obrazek

3. Azalia - pięknie kwitła, ślicznie rosła a raptem schnie. Za mało wody?
Obrazek

4. Kolejna azalia - pięknie kwitła. Chyżby brakowało jej nawozu po kwitnęciu? Jeszcze nie nawoziłam, choć wiem że to już ostatni moment.
Obrazek

5. Rododendron - bidulek. Nie zakwitł w tym roku (choć miał pąki, ale już wiem ze nie co roku zakwitają), zjedzony przez opuchlaki - już chyba sobie z nimi poradziłam, a teraz coś mu dolega... Ważne - rododendrony i azalie rosną obok siebie. pH ziemi - 5 - sprawdzałam w sobotę.
Obrazek

Tu jeszcze raz clematis, z tym że inny:
Obrazek

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam upalnie
Rozalka
Awatar użytkownika
Kubaa7
50p
50p
Od: 21 cze 2008, o 12:58

Post »

Podawałaś jakieś środki tym roślinom ??
rozalka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2008, o 10:11

Post »

Kubaa7 pisze:Podawałaś jakieś środki tym roślinom ??
Kubo,
Powojniki oprysk wybacz nie pamiętam nazwy - na S...(na pewno nie switch) przeciwko uwiądowi po 10 dniach Topsin.
Dziś spryskam je jeszcze Privicur'em - mam go w chałpie.
Czy chorujące azalie i rododendrony również mogę potraktować Previcurem?

Rododendrony i azalie - Aliette, po 10 dniach Topsin w międzyczasie orpysk na opuchlaka.
Powojniki są naworzone co 1,5 do 2 tygodni nawozem do Powojników, azalie i rododendrony dostały na wiosnę nawóz do rododendronów Pokon.
Piwonia nie naworzona, nie pryskana, dostała obornik, posadzona na wiosnę.

I tak na marginesie, czy Wy również często pryskacie swoje rośliny i drzewka?
Osobiście kilka razy w tygodniu biegam w masce i rękawicach z butlą wypełnioną rożnymi miksturami (łącznie własnoręcznie wykonanym naparem z octu i petów na mszyce, btw nic nie pomogło, jedynie tytoń zapchał psikacz). A sąsiedzi mają ubaw....

Pozdrawiam
Rozalka
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

No cóż upały dają się we znaki. Wiekszość z tych objawów ma pierwotna przyczyne w suszy. Do tego nawożenie (moi drodzy co za dużo to niezdrowo) w przypadku takiej suszy do tego wysokich temperatur trzeba ograniczyc nawożenie. Mi sie włosy na głowie jeżą :shock: :o gdy słysze ze nawożone jest cos co tydzień lub dwa. Owszem jeśli mamy co w niewielkiej donicy gdzie lejemy wody pod dostatkiem to tak ale nie w gruncie. Ludziska patrzec na pogode :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”