Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kapusta
W poprzednim roku miałam kapustę od wysadzenia do zbioru pod otuliną, z kołnierzami z tektury dookoła łodygi. Zero robaków, motyli, ślimaków, mszyc.itp. Zero pryskania czymkolwiek. Od czasu do czasu po deszczu wietrzyłam ją trochę, jednak otulina była tak cieniutka że nie było potrzeby. W tym roku wszystkie kapustne będę w ten sposób chroniła przed motylami. Dodam iż nie miałam wielkiej plantacji
ok 30 sztuk.

- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaką macie wysoką kapuste?? Moja ma tydzień i ma wysokość ok 5-7cm, czy to normalne czy coś jest nie tak??
Karol
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Za ciepło i za ciemno 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Już skopiowałam.Ekomi pisze:Może ktoś też przetestuje taki sposób...

Czy ja dobrze zrozumiałam? Wycinałaś główkę kapusty a korzeń i spodnie liście zostawiałaś, by dalej rosły. I na nich pojawiały się mniejsze główki? Czy to dotyczy tylko brukselki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kapustne oraz rzodkiewka powinny być okrywane jako ochrona przed robactwem(jeżeli nie chcemy pryskać).Poza ziołami polecam sąsiedztwo selera oraz aksamitek.
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
BozenkaA dokładnie tak. Ja do tej pory wyrywałam całą kapustę, ale ktoś mnie uświadomił, że jak odetnę i zostawię taki kikut to tam urosną małe główki. Tak też zrobiłam i potem miałam kilka małych główek na jednej 'nóżce' po kapuście, może nie bardzo spektakularnych, ale zawsze to kawałek świeżej kapusty na jesień
Dolne liście zwykle sukcesywnie obrywam i gotujemy dla kurek, albo zostawiam pod kapusta jako osłonę gleby przed chwastami.

- BozenkaA
- 1000p
Ekomi,
. Ależ będę eksperymentować. Nie lubiłam kapusty, dopóki kuzyn nie przywiózł z Indii innego sposobu jej przyrządzania. Poszatkowaną wrzuca się do garnka z grubym dnem i podlewa olejem. Można dodać też inne warzywa: marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora. Potem całość należy podsmażyć, mieszając, by się nie przypaliło. Później podlewa się wodą, dodaje przecier pomidorowy i dusi. Można oczywiście dodać przypraw, ale ostatnio robię bez nich, nic też nie solę. Pychotka.
Ekomi jak siejesz kapustę? Czy robisz wcześniej rozsadę? Czy można od razu do gruntu? Rozumiem, że najwcześniej mam wsiać kapustę wczesną, kalarepę i kalafiora?

Ekomi jak siejesz kapustę? Czy robisz wcześniej rozsadę? Czy można od razu do gruntu? Rozumiem, że najwcześniej mam wsiać kapustę wczesną, kalarepę i kalafiora?
- Ekomi
Hah! a ja właśnie smażę tak kapustę do lecza z cukinią i białą kiełbaską
Podsmażana ma super smak (hmm jak większość smażonego). Kapusta kupna, cukinka moja mrożona
Ja nie robię już rozsady kapustnych (poza pekinką) kupuję na dobrze zaopatrzonym targu.
Szkoda mi miejsca na parapecie, a te kupne mi ładnie rosną i cena jest śmieszna.
Siałam po kilka i jakoś tak marnie mi szły, ale wtedy jeszcze nie korzystałam z forum może to dlatego

Ja nie robię już rozsady kapustnych (poza pekinką) kupuję na dobrze zaopatrzonym targu.
Szkoda mi miejsca na parapecie, a te kupne mi ładnie rosną i cena jest śmieszna.
Siałam po kilka i jakoś tak marnie mi szły, ale wtedy jeszcze nie korzystałam z forum może to dlatego

- BozenkaA
- 1000p
Więc kupię kilka, aby mieć wcześniejsze. A nasiona nakleję na taśmę i wysieję prosto do gruntu. Ale chyba mogę to zrobić dopiero w drugiej połowie maja?
- Ekomi
Ja nie polecam siewu do gruntu, kapusta najlepiej rośnie z rozsady, kiedy to ma już swój korzonek rozwinięty i ładnie się przyjmuje wysadzona do ziemi. Jak masz miejsce do wysiej w jakimś pojemniczku i potem myk do ogródka. Terminy w zależności od odmiany, linka podawał forumowicz.
Zastanawiam się teraz że może jednak wysieje sobie kapustę stożkową bo takiej jeszcze nie miałam
Kurka znowu mnie kusi!
Zastanawiam się teraz że może jednak wysieje sobie kapustę stożkową bo takiej jeszcze nie miałam

- BozenkaA
- 1000p
Rozumiem, kapustę do pojemnika. Czy kalafior i brukselkę też? Bo kalarepa chyba dobrze rośnie siana prosto do gruntu.Ekomi pisze:Ja nie polecam siewu do gruntu, kapusta najlepiej rośnie z rozsady, kiedy to ma już swój korzonek rozwinięty i ładnie się przyjmuje wysadzona do ziemi.
A to co znowu za cudo?Ekomi pisze: Zastanawiam się teraz że może jednak wysieje sobie kapustę stożkową bo takiej jeszcze nie miałamKurka znowu mnie kusi!

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalafior, brukselka, kalarepa to wszystko kapustne i lepiej je uprawiać z rozsady
. Poza tym będą wcześniej niż te w sklepie a o to też chyba chodzi 

- Ekomi
Ładna taka

Kalarepkę też robiłam z rozsady.

Kalarepkę też robiłam z rozsady.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Kalarepę koniecznie z rozsady, kiedyś wysiałam w gruncie na rozsadę i kilka przeoczyłam.
Nie przepikowana w ogóle nie wytworzyła zgrubienia.
Nie przepikowana w ogóle nie wytworzyła zgrubienia.
- BozenkaA
- 1000p
Dzięki Dziewczyny,
już zapisuję.