Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec
Maniak roślin egzotycznych 

- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
stalewiak Dziękuję za odpowiedź,
W najbliższym czasie zacznę szukać roślin w pobliskich marketach i w internecie,
oczywiście jeśli ktoś z Was ma jakąś na zbyciu chętnie odkupię (pw).
Pozdrawiam i czekam na kolejne wasze relacje
W najbliższym czasie zacznę szukać roślin w pobliskich marketach i w internecie,
oczywiście jeśli ktoś z Was ma jakąś na zbyciu chętnie odkupię (pw).
Pozdrawiam i czekam na kolejne wasze relacje

- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Link też mi nie działa. Coś musi być z kompem nie tak. Być może dlatego, że piszę teraz z komputera syna i coś może mieć nie tak poustawiane. Nie wiem. Swojego nie chce mi się odpalać, bo to stary grat i strasznie długo się ładuje. Jutro zobaczę.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Russski
Czy taki bananowiec posadzony w ogrodzie, przed przymrozkami przesadzony w donicę może być ustawiony w domu w pokojowej temperaturze ku ozdobie?
- stalewiak
- Kontakt:
To już zależy jaka odmianę kupisz bananowca. Do domu nadaje się np musa acuminata , ważna jest wilgotność powietrza i jasne miejsce
. Jeśli w domu będzie zbyt mala wilgotność powietrza to się pojawia przędziorki .
Matka

A tu dziecko około 4 mc ( obok nie dawno odzielony od matki . Z tak małego w 4 mc zimą szybko urosnie jak damy odpowiednie warunki . Latem jeszcze szybciej rosną

Bardzo szybko rośnie na oknie południowym . Grzejnik pod spodem nie przeszkadza ale jak za mocno gorące grzejniki to liście mdleją . Mimo to na wieczór jak już grzejnik chłodniejszy banan wraca do siebie

Matka

A tu dziecko około 4 mc ( obok nie dawno odzielony od matki . Z tak małego w 4 mc zimą szybko urosnie jak damy odpowiednie warunki . Latem jeszcze szybciej rosną

Bardzo szybko rośnie na oknie południowym . Grzejnik pod spodem nie przeszkadza ale jak za mocno gorące grzejniki to liście mdleją . Mimo to na wieczór jak już grzejnik chłodniejszy banan wraca do siebie

ladne okazy,ile maja czasu?
- stalewiak
- Kontakt:
Mały i duży ma jakieś 7 mc tyle że ten większy był szybciej oddzielony od matki i tak sobie urósł w jakieś max 4 miesiące a ten mały nie dawno był przy patce i nie rósł zimą .

-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2013, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niesamowite! Gratuluję.
Ja wczoraj zakupiłam w supermarkecie LM bananowca. Jednak nie ma podanej nazwy gatunkowej. Roślina jest mała, jakby karłowa. Co to może być?
PJOTRUSZKA!
Ile Twój ma lat?
Ja wczoraj zakupiłam w supermarkecie LM bananowca. Jednak nie ma podanej nazwy gatunkowej. Roślina jest mała, jakby karłowa. Co to może być?
PJOTRUSZKA!
Ile Twój ma lat?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2013, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki:)
Bananowca mam od 7 lat, a kwitnienie zaczął we wrześniu 2012 r.
Niestety nie mogę Ci pomóc w klasyfikacji gatunku Twojej rośliny, chyba że jest ona jedną z trzech gatunków, które posiadam. Z "domowych" mam dwa musa accuminata i dwa gatunki, które zimują w garażu: musa basjoo i Ensete ventricosum Maurelli.
Musa basjoo

Maurelli

wykopki na jesień:

Bananowca mam od 7 lat, a kwitnienie zaczął we wrześniu 2012 r.
Niestety nie mogę Ci pomóc w klasyfikacji gatunku Twojej rośliny, chyba że jest ona jedną z trzech gatunków, które posiadam. Z "domowych" mam dwa musa accuminata i dwa gatunki, które zimują w garażu: musa basjoo i Ensete ventricosum Maurelli.
Musa basjoo

Maurelli

wykopki na jesień:

- raflezja
PJOTRUSZKA!
Jestem pod wrażeniem. Załóż proszę swój watek i pokaż inne dziwadełka. Zarówno ogrodowe, jak i doniczkowe.
I mam pytanie, trochę poza tematem. Jak sobie radzisz z Miskantem olobrzymim (Miscanthus giganteus), bo to chyba on? Czy karczujesz ? Mam kępę w ogrodzie i zarosła mi cały klomb kwiatowy. A wykopać część jest prawie niemożliwym.
I jeszcze jeśli chodzi o mojego babanowca. Pochodzi z tej firmy:
http://www.takeawaytrends.com/en/Plant/Musa-tropicana
Czy istnieje taki gatunek? Nadaje się do uprawy domowo-tarasowo - ogrodowej?
Jestem pod wrażeniem. Załóż proszę swój watek i pokaż inne dziwadełka. Zarówno ogrodowe, jak i doniczkowe.
I mam pytanie, trochę poza tematem. Jak sobie radzisz z Miskantem olobrzymim (Miscanthus giganteus), bo to chyba on? Czy karczujesz ? Mam kępę w ogrodzie i zarosła mi cały klomb kwiatowy. A wykopać część jest prawie niemożliwym.
I jeszcze jeśli chodzi o mojego babanowca. Pochodzi z tej firmy:
http://www.takeawaytrends.com/en/Plant/Musa-tropicana
Czy istnieje taki gatunek? Nadaje się do uprawy domowo-tarasowo - ogrodowej?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Russski
Znalazłem w końcu w praktikerze bananowca, niestety bez nazwy, może ktoś orientuje się co to za odmiana.
Przy okazji przydało by się rozsadzić te odrosty?, roślina nie marnował by na nie energii.

Przy okazji przydało by się rozsadzić te odrosty?, roślina nie marnował by na nie energii.

- raflezja
To mój jest identyczny. Ma taką samą żółtą doniczkę, to znaczy juz jej nie ma
i metka jest identyczna. Ale chyba trudno będzie rozpoznać gatunek...

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis