Jak wysłać rośliny?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
uio2

Wysyłka roślin pocztą

Post »

Chciałbym się wymienić spostrzeżeniami na temat przygotowania roślin do wysyłki Pocztą Polską. Wiadomo że paczki na poczcie nie mają "łatwego żywotu", co widać po stanie opakowania w jakim do nas przychodzą :D Dlatego trzeba jakoś zabezpieczyć rośliny przed pracownikami poczty, a także przed przetrwaniem, czasem nawet wielu dni mimo wysyłki priorytetowej bez podlewania, światła itd.

Ja osobiście robię to tak:

1.Przekładam roślinę do kwadratowej doniczki jeśli w takiej nie jest, co znacznie ułatwia jej spakowanie.
2. Podlewam z umiarem, tak by korzenie rośliny nie zgniły, bo wtedy to już wiadomo co się stanie.
3. Ugniatam ziemię, tak by tworzyła zwartką bryłę i nie rozsypała się, leżąć na poczcie np. do góry nogami.
4. W razie potrzeby przycinam doniczkę tak aby była na równi z ziemią.
5. Wkładam doniczkę do foliowego worka i zawiązuje worek na pniu rośliny, aby ziemia nie wyschła.
6.Palikuje roślinę, lub gdy jest to niemożliwe (ma formę klombu) wbijam po prostu w bambusa (musi być wbity tak aby opierał się o dno donicy).
7. Z kratonu wycinam odpowiednie pudełko które następnie składam. Góra pudełka powinna opierać się na bambusie. Można dodatkowo wbić gwóźdź przez warstwy kartonu na górze do bambusa.
8. Daje dwie warstwy kartonu aby pudełko było bardziej wytrzymałe (na górze i na dole co wynika z budowy pudełka, karton nawarstwia się, więc mamy go więcej).
9.Całość owijam szarym papierem żeby estetycznie wyglądało.

Interesują mnie wszelkie uwagi i inne sposoby pakowania. Nigdy do końca nie wiem jak mocno podlać roślinę, żeby nie zabrakło jej wody, ani żeby nie zgniła. Oczywiście sposób wysyłki zależy od rośliny. Ja pisząc to miałem na myśli głównie 30-90cm sadzonki iglaków i drzew liściastych.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Opolankę! Dobry opis pakowania, może kiedyś skorzystam.
Waleria
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Ja swoje rośliny pakuję identycznie , tylko w punkcie 5.troszeczkę inaczej , moje wysyłane roślinki są małe więc naokoło roślinki wkładam papier toaletowy tak żeby wyrównać poziom ziemi do doniczki wszystko mocuję gumkami żeby podczas transportu ziemia nie wysypała się z doniczki co mogło by by być dla niektórych .... :?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widziałam jeszcze, że kilka doniczek w jednym kartonie łączy się drutem i innym kawałkiem drutu przyczepia się każdą doniczkę do wewn. warstwy kartonu. Można też opakować każdą roślinkę w papier, co wyrównuje nieco wilgotność i zapobiega pognieceniu roślin.

A najlepszy sposób na małe sadzonki to specjalne wytłoczki na doniczkę i małą roślinkę. Roślinka zamykana jest w takim plastikowym pudełeczku, które mocno trzyma doniczkę i chroni sadzonkę. Wygląda to trochę jak pudełko na tort :) Pewnie takie wytłoczki są w różnych rozmiarach, sama widziałam dwa, ale oba maleńkie, jedna dla doniczki 9/9, druga dla jeszcze mniejszej.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Zamawiałam kilkakrotnie krzewy róż ze szkółki RMGZDUN [są w internecie - dobry materiał ] oni pakują je tak ;

Jeśli zamawia sie typu A :

1. otulają korzenie mokrym torfem
2. gałązki zbierają gumką recepturką
3. całość owijają mocno folią przejrzystą

Jeśli typu B to :

1. korzenie sadzonki są owinięte mokrym materiałem [ szmatą]
2. całość dodatkowo zabezpieczona folią [ dziwnie to wyglądało po rozpakowaniu ale było skuteczne ]

Sadzonki docierają nie uszkodzone i nie przesuszone - więc to chyba dobre sposoby .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Jak wysyłam rośliny to najważniesza zasada - sadzonki powinny być tak zapakowane, żeby nie przemieszczały się w kartonie w czasie transportu.

byliny z nagim korzeniem (kosaćce) umieszczam w wilgotnym torfie w reklamówkach i zawiązuje, zostawiam trochę powietrza w środku,
rośliny w doniczkach P9 nakrywam z wierzchu drugą doniczką i całość zaklejam taśmą
drzewka (sosny, świerki) gałęzie do przewodnika i owijam gazetami, podłoze też nalezy zabezpieczyć "kiełbaską" z gazety.

Ostatnimi czasy poczta funkcjonuje źle w okolicach Warszawy priorytet dochodzi w ciągu tygodnia tak wię rośliny nie powinny być zbyt mocno podlane bo zaczną zagniwać.

pozdrawiam Paweł
Macieks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2008, o 11:52

Jak wysyłac? pilne!

Post »

Witam!
czy mógłbym prosić o poradę... konkretnie w jaki sposób mogę wysyłać małe, delikatne roślinki pocztą, uściślając chodzi mi o około 3-5cm rosiczki. Jak na razie nabyłem kubki styropianowe z pokrywkami, z tym że nie wiem co robić dalej, powyciągane roślinki wsadzić miedzy jakiś szary, nasączony czymś papier i tak wysyłać w kubeczkach? a jeśli tak to czym nasączać, no chyba że jest inna-skuteczniejsza metoda.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Maciej Witalis
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Delikatne roślinki proponuję owinąć w chusteczki higieniczne lub ręcznik papierowy, lub papier toaletowy i delikatnie spryskać wodą.To można włożyć do pojemnika po lodach lub "sałatkowego".Proponuję zrobić w przykrywce dziurki, by zapewnić dostęp powietrza.Wszystko poprzekładać zmiętymi gazetami w opakowaniu /kartonie/ i wysłać priorytetem.Ale jeśli można z wysyłka proponuje sie wstrzymać ze względu na strajk Poczty Polskiej!!!!!
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Jest kilka sposobów na wysyłkę roślin owadożernych tylko pytanie czy zamierzasz wysyłać rośliny z doniczką i torfem czy same rośliny powyjmowane z torfu z systemem korzeniowym, to istotne - osobiście wysyłałem owadożerne. :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

"Usługa PACZKA POCZTOWA PRZYJMOWANA NA WARUNKACH SZCZEGÓLNYCH w obrocie krajowym polega na przyjęciu, przemieszczeniu i doręczeniu paczki, której:
wymiary są większe niż maksymalne wymiary paczek pocztowych i nie mogą być większe niż 5.000 mm dla sumy długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość tak, aby ich przewóz był możliwy środkami transportu wykorzystywanymi przez Pocztę Polską,
zawartość stanowią płyny, gazy, rzeczy kruche, łamliwe, żywe rośliny i zwierzęta, a także przedmioty lub substancje wymagające specjalnego traktowania w przewozie.

Maksymalna masa paczki pocztowej przyjmowanej na warunkach szczególnych wynosi 30 kg. Warunkiem przyjęcia do przemieszczenia i doręczenia paczki z zawartością żywych zwierząt lub roślin oraz rzeczy, które mają krótki okres trwałości jest nadanie jako priorytetowej oraz umieszczenie na opakowaniu odpowiedniego napisu:
"Żywe zwierzęta", "Żywe rośliny", Rzecz o krótkim czasie trwałości".

Zwierzęta przesyła się w zamkniętych klatkach, koszach lub skrzyniach, do których przywiązuje się kluczyki. Opakowania te powinny być obszerne i przewiewne, odpowiednio wewnątrz wyposażone oraz tak wysokie, aby zwierzę mogło stać. Nadawca takiej przesyłki jest zobowiązany umieścić wewnątrz takiego opakowania naczynie z pokarmem oraz gąbką nasączoną wodą, a spód pokryć materiałem chłonącym wilgoć.

Rośliny przesyła się w zamkniętych opakowaniach, umożliwiających dostęp powietrza i w maksymalnym stopniu ochraniających zawartość przesyłki.

Gdy wymagają tego właściwości lub zawartość paczki pocztowej nadawanej na warunkach szczególnych, opakowanie powinno być odpowiednio opisane, poprzez oznaczenie nalepką "Ostrożnie". Możliwe jest również dodatkowe oznakowanie - pisemne lub graficzne - np. "ostrożnie-szkło", "próbka do badań", "góra/dół", "nie przewracać".

Za dodatkową opłatą Poczta Polska oferuje nadawcy paczki pocztowej możliwość skorzystania z następujących świadczeń:
potwierdzenie odbioru – polega na doręczeniu nadawcy pisemnego pokwitowania odbioru przesyłki.

Infolinia 0 801 333 444 (opłata jak za rozmowę lokalną)"

http://poczta-polska.pl/Uslugi/?U=DlaCi ... &PK=Szczeg
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To się nazywa szczegółowa informacja na temat pakowania. Na pewno kiedyś skorzystam z Waszych rad. POZDRAWIAM :)
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

jeśli chodzi o sposób pakowania to jest na pewno bardzo dobry.... pozwole sobie przedstawić swój:) dotyczy roślinek niewielkich rozmiarów do ok 10 cm ponad doniczkę)
1.roślinka w doniczce - nie ma znaczenia czy bedzie ona okrągła czy kwadratowa - choć ta druga ułatwia sprawę :D
2.ziemia wokół roślinki mocno ugnieciona
3.wszystko z podlane - i tu najlepiej jeśli przygowanie roślinek do transportu zacznie się wcześniej - jakieś dwa dni uczciwego podlewania a w dzień wysyłki tylko trochę bo ziemia jest już nasączona
4.teraz przy użyciu drugiej doniczki lub w ostateczności np pudełka po jogurcie tworzę pokrywkę ( z dziurkami zeby roślinka się nie ugotowała ) przytwierdzoną taśmą do dolnej części
5.dopasowany wielkością karton wykładam najpierw folią - aby ewentualne wycieki wody z roślinek nie rozmoczyły - po ulożeniu w nim roślinek wolną przestrzeń uzupełniam gazetami aby nic sie ruszało
6.
JEDNA NAJWAŻNIEJSZA RZECZ JAKIEJ ZAWSZE SIĘ TRZYMAM WYSYŁKI TYLKO W PONIEDZIAŁKI I WTORKI BO NASZA KOCHANA POCZTA TO Z PRIORYTETEM MOŻE SOBIE W CZTERY DNI RADY NIE DAĆ!!!
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Re: Jak wysyłac? pilne!

Post »

Nie chce zakładać nowego tematu,poniewaz uważam go za zbędny. Chciałabym sie dowiedzieć jak pakujecie roslinki zimą,w jakiej temp je wysyłacie lub do jakiej. Ja ostatnio otrzymałam fiołki odmianowe niestety zimno je zniszczyło :( po mimo faktu ,że były poowijane papierem.

Może ktos z Was coś doradzi?? ja mam do wysłania tłustosza ale naprawde się boję
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja bym poradziła poczekać. Chyba oczekujący na roślinę chciałby ją otrzymać w dobrym zdrowiu i nie będzie nalegał na pośpiech?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Chyba nie warto teraz wysyłać żadnych roślinek. Mimo najstaranniejszego zapakowania mróz i tak do nich się dobierze.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”